Regio Arnhem – Nijmegen Beste Circulaire Regio; Circular Economy Awards 2018, succes brings succes

Succes brings succes

Wat maakte 2018 een topjaar voor de regio? In de laatste maand van het jaar leggen we deze vraag voor aan bestuurders, ondernemers en wetenschappers. Michiel Scheffer, gedeputeerde van de provincie Gelderland en lid van The Economic Board, noemt 2018 een bouw- en beloonjaar.

Op de kaart

Het gaat goed met de economie in Gelderland. In 2018 zijn veel nieuwe bedrijven gestart, hielpen we ondernemers op weg met De Groeiversneller én zijn Europese initiatieven gestart. We hebben gebouwd en daar zijn we in 2018 met mooie prijzen ook goed voor beloond. Zo ontving Gelderland de Circulair Economy Awards en werden we European Entrepreneurial Region. We staan in Europa écht op kaart als ondernemende en duurzame regio. De proeftuin voor de economie van de toekomst. Daar ben ik waanzinnig trots op.

Duurzame bedrijven

Hoe meer duurzame bedrijven we hebben in deze regio, hoe sterker we staan in Europa. Daar ben ik van overtuigd. In Gelderland zijn ongeveer 5.000 bedrijven bezig met energiebesparing, minder afval produceren en slimmer produceren. Tegelijk zijn er nog 100.000 bedrijven die er geen aandacht aan besteden. Er liggen dus nog volop kansen. Vanuit onze ambitie om de eerste afvalloze provincie van Nederland te worden, verbinden we bedrijven aan elkaar. Restwarmte van het ene bedrijf kan warm water opleveren voor het andere bedrijf.

Wereldwijde innovaties in de regio

Een initiatief dat onze internationale impact nog verder vergroot is One Planet. Er is brede steun onder bedrijven voor de komst van een onderzoekscentrum van imec naar Gelderland. Het zou geweldig zijn dat híer de oplossingen ontwikkeld worden die wereldwijd de gezondheid bevorderen en helpen bij de productie van voedsel op een duurzame en evenwichtige manier. Dat er aan onze regio wordt gedacht is een beloning van 20 jaar investeren in Food, Health en Energy. Wij hebben volop expertise in huis over bijvoorbeeld de impact van voeding op sportprestatie en op de hersenen. Nu gaat om de vertaling van die kennis naar apparaten. Imec maakt werk van innovatie.

Dat onze provincie internationaal aantrekkelijker wordt, vraagt wel iets van het vestigingsklimaat. Het is hier al mooi groen wonen en werken, maar er moet een tandje bij. We moeten leren denken vanuit het perspectief van mensen die hier komen wonen. Bijvoorbeeld door vaker Engels te spreken, een tweede internationale school te openen en banen te creëren voor partners van expats.

Helpen om kansen te creëren

Dat de regio dit jaar in de prijzen viel voor circulariteit en ondernemerschap is ook een succes van The Economic Board. In de afgelopen drie jaar is er volop promotie gemaakt voor onze expertise op het gebied van Food, Health en Energy. We zijn zelfbewust geworden en kunnen van daaruit nu proactiever kansen gaan creëren. Misschien door de Nijmeegse Vierdaagse te benutten in onze regiobranding.

Succes brings succes.

Ook interessant

imec.istart komt naar Nederland: kansen voor technische start-ups

Versnellingsprogramma imec.istart onderweg naar Gelderland

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail