Van praten naar doen, een rondje ideeën voor een sterk Lifeport

Op 2 september presenteerde de Rabobank een rapport dat opgaven aanreikt voor het verstevigen van de economie in de regio Zuid-Gelderland. Hierbij is samenwerken in triplehelix-verband binnen het innovatienetwerk Lifeport in ieder geval the way to go. Deelnemers vertellen enthousiast over deze aanpak  om te komen tot een sterk Lifeport (video Lifeport x Rabobank). Tijdens de presentatie werden ideeën opgehaald bij aanwezigen voor een snelle aanpak – niet praten, maar doen – die nu ingezet moet worden.

In gesprek over …

In vier gespreksrondes vroeg tafelheer Antoine Driessen, directeur Coöperatieve Rabobank Gelderland, aan specialisten uit alle geledingen welke directe acties zij voor zich zagen om tot dat ‘doen’ over te gaan.

… de regio

Bertine Lahuis, voorzitter van Radbudumc en lid van The Economic Board, zegt dat het umc als een van de grootste werkgevers in de regio ook naar de eigen inspanningen kan kijken. Een belangrijk gebied om actie op te ondernemen: mensen werven en daarbij óók zorgen dat hun partners werk kunnen vinden in de regio.

Otto Raspe, de onderzoeker die dit rapport maakte voor de bank, stelt dat we moeten kijken naar de ondernemersdynamiek binnen alle drie de helix-geledingen, dus ook bij overheden en kennisinstellingen. Hoe ondernemend zijn zij en hoe dragen ze bij aan het succes van ondernemers? Met een oranje elektrische eend gaat de Rabobank alle veertien regio’s bezoeken en verhalen hierover ophalen bij betrokken partijen.

Nijmeegs burgemeester Hubert Bruls vindt dat er nog een wereld te winnen is door de gemeenten tot een goede samenwerking te brengen. Zo kunnen ze ondersteunend zijn voor de uitstekende  ondernemers in de regio.

Pallas Agterberg, directeur Strategie van Alliander, vertelt dat het bedrijf keihard groeit door de energietransitie. Om de benodigde talenten hierheen te halen hebben we een bruisende regio nodig, zodat ze graag met hun gezin hierheen verhuizen.

Harry van Dorenmalen, voorzitter bestuur Health Valley, denkt dat we naar een samenwerking moeten op basis van vertrouwen in plaats van controle. Dat bespaart een heleboel tijd.

… ondernemerschap

Toni Iguinez, voorzitter van het Ondernemers Kontakt Arnhem, ziet mogelijkheden om onderwijs en bedrijven meer te laten samenwerken, bijvoorbeeld met hybride docenten. Ook ziet hij een rol voor de ondernemersverenigingen om kennis op te halen voor de ondernemers.

Jeroen Herremans, directeur Connectr energy innovation en civic entrepreneur bij The Economic Board, legt uit hoe hij aan het versnellen is in de energietransitie: door een fysieke plaats te creëren waar je kunt samenkomen met kennisinstellingen en bedrijven, het nieuwe Innovatielab op IPKW, en door één doelstelling te kiezen om samen aan te werken.

Daniël Wigboldus, voorzitter Radboud Universiteit en lid van The Economic Board, brengt in dat het ondernemerschap van studenten meer waardering verdient. Daarbij ziet hij bijvoorbeeld flexibele studieprogramma’s als een goede manier om de combinatie studeren met ondernemen te faciliteren.

Rens Buchwaldt, lid van de raad van bestuur van Wageningen University & Research en lid van The Economic Board, vraagt zich af of mkb’ers wel genoeg op de hoogte zijn van programma’s die de universiteit biedt voor ondernemers. Een voorbeeld daarvan is Society Based Education, waar ondernemers vragen kunnen stellen. Ook Career Day is zo’n voorbeeld. Daar is veel internationale belangstelling voor, maar ook lokale ondernemers zijn welkom.

Student ondernemingsrecht Jari Bakx merkt op dat bedrijven hier in de regio veel meer onder de aandacht van studenten kunnen worden gebracht. Concreet ziet hij de studie-organisaties van de faculteiten als de brug naar de praktijk. Bedrijven kunnen contact met hen opnemen.

… financiering

Wendy de Jong, directeur van Oost NL, ziet dat start-ups en scale-ups nog niet altijd makkelijk toegang tot geld hebben. En dat geld is er wel in de regio. Ze denkt hierbij aan het zó organiseren van de ketens dat het eenvoudiger wordt voor de jonge bedrijven om financiering te krijgen. Zo hoeven ze bijvoorbeeld niet zes keer hetzelfde uit te leggen aan de verschillende loketten.

Thea van Kemenade, directeur Gezondheid bij OnePlanet, noemt de verschillende agenda’s bij verschillende ondersteuningsorganisaties. Zij ziet meer in één samenwerkingsverband van alle clubs samen met daarbinnen een organisatie op thema’s.

Meedoen?

Alle deelnemers aan de bijeenkomst kregen de gelegenheid hun ideeën te geven via een kaartje dat ze op hun stoel vonden. De Rabobank gaat al deze input verwerken. Op het moment dat partijen aan de slag gaan met een bepaalde opgave, bijvoorbeeld werkgelegenheid, dan worden de mensen benaderd die over dit thema iets op hun kaartje schreven. Zo kunnen ze meedoen aan de opgaven.

Wilt u meedoen aan een opgave dan kunt u een mail sturen naar communicatie.gez@rabobank.nl met uw contactgegevens en het onderwerp dat uw belangstelling heeft.

Meer over Lifeport

TwitterLinkedInEmail
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail