startclub arnhem; Start-up Nijmegen; Catalyze webinar

Startclub Arnhem moet behoefte invullen voor beginnende ondernemers

Hun enthousiasme is aanstekelijk. Als Hilmer Thijs, een van de initiatiefnemers, en de firestarter Michiel van Drunen praten over het nieuwe Startclub Arnhem, dan zijn ze bijna niet te stoppen. Ze vinden het beiden hoog tijd voor een goed netwerk voor startende ondernemers in Arnhem.

“Starten is hartstikke leuk, weet ik nog uit eigen ervaring. En Arnhem is een prachtige stad”, concludeert Hilmer Thijs aan het eind van het interview. “Dus moest er iets komen voor startende ondernemers in Arnhem. Ik wilde zoiets helpen opzetten voor de nieuwe generatie ondernemers.”

Voedingsbodem

Natuurlijk bestaan er al wel initiatieven in Arnhem die start-ups ondersteunen. “Maar vaak zijn die kleinschalig of alleen voor een bepaalde sector. Soms is het alleen een programma, zonder een gezamenlijke werkplek, of juist een plek zonder een programma. De combinatie is belangrijk. Het wegvallen van onder andere Gelderland Valoriseert en Ik Start Smart van de KvK, echte verzamelplekken voor Arnhemse starters, heeft een gat achtergelaten. Er is nu niet echt een voedingsbodem. Startende ondernemers zien dat ook en kiezen mede daardoor veel te vaak om uit te waaien en niet in Arnhem te blijven.”

Startclub Arnhem - Hilmer Thijs

Hilmer Thijs, initatiefnemer Startclub Arnhem en eigenaar Studio Hands

Toen de grafisch ontwerper zelf tien jaar geleden met zijn bedrijf Studio Hands begon, waren er veel meer mogelijkheden. “Ik begon op een co-werkplek, met andere starters uit allerlei branches. Ik had er heel veel aan en werk nog steeds met sommigen van hen samen.”

In een rapport dat hij en Tom Kortbeek onlangs op verzoek van de gemeente schreven, kwamen ze met een duidelijk advies: er moest een goed initiatief voor starters komen. Dat waren de eerste penseelstreken voor het nieuwe Startclub Arnhem. Initiatiefnemer Stichting Innovatiefabriek Arnhem zette het samen met de gemeente, Rabobank, HAN University of Applied Sciences en ArtEZ hogeschool voor de kunsten op. “We starten online, mede vanwege corona, maar verwachten voor de zomer van volgend jaar ook een offline plek te hebben. De website moet een soort startpagina worden voor ondernemend Arnhem. Mensen kunnen zich daar nu al aanmelden voor de nieuwsbrief”, geeft Thijs aan. In een later stadium komt er een fysieke gezamenlijke werkplek. “We zijn daarnaast druk bezig met het vastleggen van coaches die de ondernemers kunnen helpen. Mensen van niveau, bekende namen. We richten ons met Startclub Arnhem op alle soorten starters, groot en klein, in allerlei mogelijke branches. Uiteindelijk ligt de focus wel op bedrijven met de potentie om economische impact te hebben voor de gemeente.”

Firestarter

Michiel van Drunen speelt een grote rol bij het nieuwe initiatief. Hij heeft zijn sporen in de Arnhemse ondernemerswereld de afgelopen 27 jaar ruimschoots verdiend, vooral in de financiële sector. “Ik ben enorm onder de indruk van zijn kennis, zijn scherpte en zijn netwerk. Hij is echt het type dat je als kapitein op je schip wilt hebben”, zegt Thijs.

Startclub Arnhem - Michiel van Drunen

Michiel van Drunen, firestarter Startclub Arnhem

Van Drunen zelf heeft er veel zin in. “We noemen mijn rol ‘firestarter’, zoals je die bij onder andere een barbecue hebt. In zo’n firestarter breng je brandbaar materiaal bij elkaar en daarmee zorg je ervoor dat er veel sneller warmte ontstaat. Ik wil bestaande initiatieven en mensen met elkaar gaan verbinden om voor vuur te gaan zorgen. We willen partijen rechtstreeks helpen, maar ze ook doorverwijzen naar de mogelijkheden die er al zijn.” Ook hij vond het hoog tijd worden voor een initiatief zoals dit. “Dit was er nog niet in Arnhem en ik weet niet zo goed waarom. Maar het is nooit te laat om ermee te beginnen.”

Hij vindt het vooral belangrijk dat Startclub Arnhem staat voor kwaliteit. “We zoeken echt de verbinding met A-labels uit Arnhem, onder andere op financieel en juridisch gebied. Starters hebben behoefte aan goede kennis, maar ze roepen die zelf vaak niet in uit angst voor hoge kosten. Ik heb al meerdere partijen gesproken die gratis consultancy-uren ter beschikking willen stellen. Als starters toegang krijgen tot meer kwaliteit is de overlevingskans groter en blijven ze aan Arnhem verbonden. Startclub Arnhem moet een plek worden waar je goede mensen en de juiste kennis gaat vinden.”

Meer over Arnhem

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail