semiconductor packaging opleiding

HAN en CITC introduceren nieuwe Semiconductor Packaging opleiding

HAN University of Applied Sciences (HAN) gaat het komende collegejaar van start met de nieuwe opleiding Semiconductor Packaging. De opleiding werd samen met Chip Integration Technology Center (CITC) ontwikkeld. CITC is het in Nijmegen gevestigde innovatiecentrum voor chippackaging- en integratietechnologie dat begin maart 2020 geopend werd. De opleiding vervult een duidelijke behoefte in de markt, zegt Joop Bruines, verantwoordelijk voor het opzetten ervan.

Het past bij de doelen van beide partijen: werknemers een leven lang laten leren én nieuw talent ontwikkelen.

De hbo-opleiding heeft een duur van vijf maanden en is een minor voor studenten of een deeltijdopleiding voor mensen uit het bedrijfsleven. Joop Bruines was namens zowel de HAN als het CITC nauw betrokken bij de totstandkoming. “Het past bij de doelen van beide partijen: werknemers een leven lang laten leren én nieuw talent ontwikkelen.”

Lees hier meer over de doelen van het CITC voor 2020

Volledig nieuw

“Dit is een volledig nieuwe opleiding. Een gat in de markt, zou je kunnen zeggen”, vervolgt hij. “In de wereld van halfgeleiders wordt de rol van packaging, het slim omhullen en integreren van chips en functies in één verpakking, steeds belangrijker. De complexiteit is door ontwikkelingen als 5G en allerlei vormen van integratie veel groter geworden. Bij bedrijven verschuift het accent ook steeds meer richting packaging. Er bestaat al wel een cursus op wo-niveau, maar op hbo-niveau was er niets. Opleiding van werknemers gebeurt nu veelal nog intern.”

De plannen voor deze nieuwe opleiding bestonden al langer, maar begin vorig jaar werd het concreter. Bruines: “Vanaf februari 2019 ben ik er vanuit CITC bij betrokken geraakt. HAN kwam met het voorstel om een parttime opleiding neer te zetten en samen gingen we daar verder mee.”

Praktijk

Vanaf het begin zijn er veel bedrijven bij het traject betrokken, zoals NXP, Nexperia en Ampleon. “We hebben meerdere sessies met experts van bedrijven gehad over de inhoud van het curriculum.” De opleiding wordt dan ook sterk praktijkgeoriënteerd. “Die experts gaan ongeveer negentig procent van de vakken geven. Er komen, wanneer de coronasituatie het toelaat, bedrijfsbezoeken en practica en het tweede deel van de opleiding bestaat volledig uit het, in een groep, werken aan een praktijkopdracht. Dat kan bij bedrijven zijn, maar ook bij CITC.”

Hier kunnen zeker ook andere dingen uit voortkomen. Misschien zijn er buiten deze minor ook wel praktijkopdrachten bij CITC mogelijk.

De samenwerking tussen HAN en CITC bevalt goed en zal volgens Bruines waarschijnlijk verder uitgediept worden. “HAN heeft zijn Smart Region-programma en zoekt daarbij de samenwerking met het werkveld. Het CITC heeft educatie in chippackaging- en integratietechnologie als een belangrijk speerpunt. De twee organisaties passen goed bij elkaar. HAN is sowieso voorstander van langdurige samenwerkingen. Hier kunnen zeker ook andere dingen uit voortkomen. Misschien zijn er buiten deze minor wel praktijkopdrachten bij CITC mogelijk.” CITC zoekt ondertussen ook de samenwerking met mbo-instellingen, zoals ROC Nijmegen, en mkb-bedrijven om educatie in andere vormen op te zetten.

Lees meer over de opleiding in de Semiconductor Packaging University Program brochure

Meer over HAN

Meer over CITC

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail