Fabrieken van de Toekomst; Schone fabriek Nijmegen

Een Gelderse industrie zonder schoorstenen

Gelderland produceert steeds schoner, blijkt uit onderzoek door TNO. En de provincie steekt ook dit jaar weer subsidie in het ontwikkelen van milieuvriendelijke processen in de maakindustrie. Zeven Gelderse bedrijven wonnen de tender Fabrieken van de Toekomst.

Uit de meer dan dertig aanmeldingen in 2018 sprongen zeven Gelderse bedrijven eruit. Zij krijgen ieder 200.000 euro om hun processen te vernieuwen, met als doel schoner te produceren én hun innovaties weer te delen met het mkb. De gekozen bedrijven zijn: Claymount uit Dinxperlo, Bosch uit Kootwijkerbroek, Doeko uit Weurt, Reesink uit Hengelo, Spierings uit Nijmegen, Ulamo Coating uit Ulft, en Van Raam uit Varsseveld.

Schone fabriek Nijmegen

Het Nijmeegse Spiering Tissue Processing bouwt een fabriek met een clean room waar van donorweefsels botproducten worden gemaakt. De fabriek gaat volledig op zelf opgewekte energie draaien.

Doeko uit Weurt ontwikkelt een robotgestuurde productiehal voor laag volume precisie-onderdelen. Tansport wordt volledig geautomatiseerd en verpakking hergebruikt.

Afvalloze provincie

Gelders gedeputeerde en Economic Boardlid Michiel Scheffers maakte de winnaars bekend in januari. “Gelderland wil de eerste afvalloze provincie van Nederland zijn. Als grootgebruiker van grondstoffen kan de industrie hier de ‘game changer’ in zijn. Door slim te werken wordt de Gelderse industrie steeds schoner.” 

Het TNO-onderzoek geeft een beeld van groeiende circulariteit en efficiëntere inzet van grondstoffen in Gelderland. Ook nieuwe toepassingen in de ict dragen daaraan bij, zoals 3D-printen en op afstand uitleesbare sensoren.

Nog genoeg te doen

De Gelders gedeputeerde ziet nog veel uitdagingen liggen: “De economie gaat de komende jaren enorm veranderen door robotisering, digitalisering, 3D printing, big data en the internet of things. De aarde warmt op en grondstoffen zijn schaars. Als bedrijf mòet je innoveren en duurzaam produceren om concurrerend te blijven. Ik zie de kansen om te groeien vooral in de industrie en de export. Met de innovatiekracht van onze universiteiten en campussen, de AgroFood- en Healthsector en onze maakindustrie hebben wij alles in huis om werk te maken van innovatie.”

In zijn terugblik op 2018 als topjaar voor Gelderland schetst Scheffers een mooi perspectief voor Gelderland. “We staan in Europa écht op kaart als ondernemende en duurzame regio. De proeftuin voor de economie van de toekomst. Daar ben ik waanzinnig trots op.”

Ook interessant

Interessante programma’s en subsidiemogelijkheden (tweede kwartaal 2022)

Vijf interessante programma’s en subsidiemogelijkheden (derde kwartaal 2021)

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail