Programma ScaleUpFood gaat na de zomer van start

ScaleUpFood is een ondersteuningsprogramma voor scale-ups in de food- en agrisector. Nog niet eens één procent van alle start-ups groeit door. En juist in de voedselproductie komen ondernemers een aantal belemmeringen tegen.

Remmende factoren

De agrifoodsector is anders dan andere sectoren wat betreft innovatiesnelheid en implementatie. Dit komt door de invloed van groeiseizoenen, lange verkoopcycli, behoudende klanten en ingewikkelde regels. En hoewel Nederland een centrum is van voedselinnovatie, en de een na grootste exporteur van levensmiddelen ter wereld, blijven op dit moment investeringen in innovatieve startende bedrijven achter bij andere landen.

Rogier Raaijmakers, hoofd van Rabobank Direct Investments, legt uit in een persbericht: “Nederland loopt voorop op het gebied van innovatie, maar loopt duidelijk achter bij toegang tot voldoende groeikapitaal voor scale-ups.

Innovatie in voedselproductie is juist hard nodig, om meer mensen te voeden zonder de aarde uit te putten. Daarom zetten Foodvalley NL, Rabobank en ScaleUpNation een speciaal programma op voor deze branche.

Jeroen Leffelaar, directeur van Rabobank Food en Agri Innovation, zegt: “Als we de nieuwe ideeën en technologieën van vandaag willen veranderen in baanbrekende oplossingen van morgen, moeten we de meest veelbelovende bedrijven in een vroeg stadium ondersteunen bij het ‘disrupten’ van een traditionele en inefficiënte industrie.”

Het programma

ScaleUpFood is gebaseerd op doorlopend onderzoek naar de succesfactoren voor food en agri scale-ups. Het programma is ‘invite only’ en richt zich op specifieke gebieden. Zoals strategische verkoop aan grote bedrijven, gespecialiseerde financiering en data-driven businessmodel-uitbreidingen.

Het zoekt de samenwerking met Nederlandse topbedrijven en innovatieve middelgrote bedrijven voor de scale-ups. Ook na het programma worden geschikte ondernemingen aangezocht voor ondersteuning. Dat kan bijvoorbeeld gaan om samenwerking op langere termijn of toegang tot financiering.

Anieke Wieringa, directeur van ScaleUpFood, over het programma: “Ondernemers die de scale-up fase hebben bereikt in food en agri behoren tot de absolute top. Maar wat hen hier heeft gebracht, zal hen niet naar het volgende niveau brengen. We kijken ernaar uit om dit najaar met onze eerste klas significant groeimogelijkheden te ontsluiten.”

Meer over agrifood

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail