SamSamBank app op telefoon

Circulaire ruilapp SamSamBank stimuleert duurzamer gebruik producten en diensten

Jan Jonker, hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Radboud Universiteit, werkte de afgelopen vier jaar met zijn team aan de eerste app ter wereld waarin ruilen in netwerken tussen verschillende mensen mogelijk is. De vraag hoe de functionele capaciteit van producten en diensten beter benut kan worden stond hierin centraal. De SamSamBank-app is het antwoord.

Inclusiviteit en circulariteit

Veel producten worden maar amper gebruikt en dat moet beter kunnen, vond Jonker. Daarnaast zijn veel bestaande platformen afhankelijk van geld, waardoor mensen met weinig geld weinig transacties kunnen doen. Inclusiviteit en circulariteit waren de drijfveren voor een gratis, circulaire ruilapp, de SamSamBank, die een duurzamer gebruik van producten en diensten mogelijk maakt voor inwoners en ondernemers van de regio Nijmegen.

De ruilapp wordt gratis aangeboden aan inwoners van en ondernemers uit de regio Nijmegen, om innovatie rondom duurzaamheid en inclusiviteit te stimuleren. Om die reden is gekozen voor een samenwerking met de Raad van Nijmegen, Dar, Our Common Future 2.0, gemeente Nijmegen, Radboud Universiteit en The Economic Board.

The Economic Board ondersteunt SamSamBank bij communicatie en brengt hen in contact met bijvoorbeeld ondernemers. Jan Luijten, civic entrepeneur van het cluster Slimme Duurzaamheid, speelt hierin een grote rol. “Jan heeft voor ons de poort geopend naar duurzame ondernemers in de regio Nijmegen en ondernemers die dat graag willen worden”, aldus Kasper Ploegman, die bij de ontwikkeling van de app betrokken is.

Van ruilen komt ruilen

In plaats van producten en diensten een-op-een te ruilen, leidt een netwerk van vraag en aanbod tot een keten van meerdere personen die producten en diensten uitwisselen. De SamSamBank-app matcht vraag en aanbod door inzichtelijk te maken wat aan capaciteit en overwaarde beschikbaar is in een wijk.

Een algoritme zorgt ervoor dat de ketens van vraag en aanbod worden gevormd. Hierdoor kunnen diensten of producten die ‘over’ zijn worden uitgewisseld, bijvoorbeeld een weinig gebruikte auto of hulp met tuinieren. Voor het idee van de ruilapp ontvingen Jan Jonker en zijn team in 2019 al de Asito Sociale Innovatieprijs.

Online kick-off

De feestelijke, online kick-off van de SamSamBank app vond plaats op donderdag 18 juni van 16.00 tot 16.30 uur. Inwoners en ondernemers van de regio Nijmegen waren van harte welkom bij dit evenement.

Cluster Slimme Duurzaamheid

Het randvoorwaardelijke cluster Slimme Duurzaamheid draagt actief bij aan een aantal initiatieven voor verduurzaming van de regio, in het bijzonder in relatie tot de grote groei in wonen, werk en mobiliteit waar de regio voor staat. De regionale opgave om die groei te realiseren en toch het ontspannen leefklimaat te behouden kan niet worden bereikt zonder innovatie op het kruispunt van bedrijfsleven en kennisinstellingen. Door in triplehelixverband samen te werken en gezamenlijk in duurzaamheid te investeren kan de regio landelijke koploper worden en blijven als groene en toekomstbestendige regio. Het thema circulariteit staat hierin centraal. Lees voor meer informatie ons Strategisch Plan 2020 – 2025.

Meer over circulariteit

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail