Samenwerking Thirona CWZ Cad4covid

AI-software Parel Thirona helpt CWZ tijdens coronapandemie

Vanaf eind vorig jaar werkt het Nijmeegse CWZ Ziekenhuis met software van het eveneens Nijmeegse bedrijf Thirona. Die oplossing, CAD4COVID, maakt gebruik van AI bij  het beoordelen van CT-scans van de longen van patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Een prachtig voorbeeld van de mogelijkheden van AI.

Samen met een aantal onderzoekpartners ontwikkelde Thirona het computerprogramma CAD4COVID. “Het wordt inmiddels in ruim 150 ziekenhuizen in meer dan 40 landen gebruikt”, vertelt Eva van Rikxoort, de trotse directeur van het bedrijf. Thirona is een van de Parels van de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen.

Primeur

CWZ was niet de eerste gebruiker van CAD4COVID, maar had wel een primeur. “Wij gebruiken het in de klinische praktijk”, zegt Marieke Vermaat, radioloog en medisch manager bij het CWZ. De complete software is nu geïntegreerd met de systemen van het ziekenhuis. “Een gemaakte CT-scan wordt eerst naar Thirona gestuurd, daar vindt de analyse plaats en vervolgens gaat het terug naar onze omgeving.”

De software kijkt naar de CT-scans van de longen van mensen met een verdenking van COVID-19. Deze beoordeelt hoeveel schade er is en waar in de longen die precies zit. Dat wordt automatisch gekoppeld aan een score, compleet met een ingevuld rapport. Vermaat is zeer tevreden. “We krijgen een meer betrouwbare inschatting van de ernst van de ziekte, wat voor de aanvragers en de patiënt erg prettig is. Die weet wat hij of zij kan verwachten. Het levert ons ook tijdwinst op.”

AI for Life Center

Angst voor AI heeft Vermaat nooit gehad. “Ik zie dit echt als een extra tool waar we ons aan kunnen spiegelen, een extra paar ogen. Een computer is gewoon beter in kwantitatieve analyses. Bang dat het werk van de radioloog op termijn deels overbodig wordt ben ik zeker niet. Er blijft altijd iemand nodig die alles in een klinische context kan plaatsen.” Niet alle radiologen stonden zo positief tegenover AI, weet Van Rikxoort. “Ze waren vaak bang dat het extra werk toe zou voegen. Nu zien ze wat voor nieuwe kansen het biedt.”

Samenwerkingen zoals deze zijn belangrijk voor Thirona en daarom gelooft Van Rikxoort sterk in de mogelijkheden van het AI for Life Center, waar The Economic Board zich samen met regionale partners zoals de Radboud Universiteit en het Radboudumc voor inzet. “Het gaat bij AI heel erg om bewustwording en het aandragen van concrete voorbeelden en pilotprojecten. Als het alleen vanuit bedrijven moet komen, gaat het minder snel. Zo’n center, waar samenwerkingen ontstaan, is in mijn ogen heel belangrijk.”

Lees op AIforlife.nl het gehele interview

AI for Life Center

De Radboud Universiteit is met meer dan dertig jaar ervaring een kennisautoriteit op het gebied van Artificial Intelligence. Daaromheen is een ecosysteem van onderzoekers en ondernemers ontstaan, die werken aan innovaties die bijdragen aan een beter, gezonder en duurzamer leven voor de huidige en toekomstige generaties.

Deze positie is te lang onderbelicht gebleven. Door een krachtenbundeling van het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden wordt er nu gezamenlijk gewerkt aan een AI for Life Center, een fysieke plek waar alle ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence in de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen samenkomen en versnellen. Het AI for Life Center helpt met promotie van innovaties uit de regio, samenwerkingen te realiseren, investeringen aan te jagen en het aantrekken en behoud van (inter)nationaal talent. Zo vergroten we de maatschappelijke en economische impact van de regio nationaal én internationaal.

Lees hier meer over het AI for Life Center

Meer over AI for Life

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail