J. Donald Plumley, Thomas L. Doorley, sage partners Sage venture accelerator, Sage Partners; ; Sage Venture Accelerator Januari 2019

(re)Ignite Growth: internationale consultants Sage Partners in gesprek met regionale ondernemers

Na jarenlange bezoeken aan de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen en gesprekken met ondernemers en organisaties uit de regio, was het voor de internationale consultants van Sage Partners tijd een eigen vestiging te openen. Sage Partners Europe, vanuit waar de consultants hun activiteiten in Europa uitbouwen, is nu gevestigd in Nijmegen. Op 24 en 25 november kunnen ondernemers en organisaties tijdens (re)Ignite Growth met de internationale consultants in gesprek. Online, vanwege de coronamaatregelen, maar dat biedt net zoveel kansen voor deelnemende bedrijven, leggen Marc Fox en Hugo van der Zee van Sage Partners uit.

Meer weten of deelnemen aan (re)Ignite Growth? Lees hier verder.
Of neem contact op met Richard Dobbelmann.

Marc Fox Sage Partners

Marc Fox is medeoprichter en partner van Sage Partners

“We helpen bedrijven om meer waarde te creëren”, begint Marc Fox zijn uitleg. Hij is medeoprichter en één van de partners van Sage Partners, een van origine Amerikaans adviesbureau met inmiddels sterke wortels in Europa en veel activiteiten in de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. Het onlangs opgezette Sage Partners Europe B.V. is zelfs gevestigd in Nijmegen. “We onderscheiden ons doordat we ons heel sterk richten op de mindset van bedrijven. Hoe denken ze? Hoe zien ze dingen? Samen met de leiding van het bedrijf kijken we naar de strategische prioriteiten. Juist in deze tijd is dat heel belangrijk.”

Met een metafoor legt hij uit wat hij bedoelt. “Als de business van een bedrijf terugloopt, zijn ze vaak geneigd om hun brood in het volgende dorp te verkopen. En daarna nog een dorp verder. En nog één. In plaats daarvan zouden ze ook op zoek kunnen gaan naar een distributeur van brood voor al die dorpen. Dat inzicht geven we ze.”

Er zitten hier in de regio veel geheime topbedrijven.

Fox ziet daarnaast dat veel bedrijven, onder andere in de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen, te bescheiden zijn. “Er gebeuren heel mooie dingen, maar bedrijven zijn vaak niet actief in het vertellen van hun verhaal richting een groot publiek. Er zitten hier in de regio veel geheime topbedrijven.” Hugo van der Zee, ook partner bij Sage Partners, onderschrijft dat. “We hebben in deze regio nu met zo’n zestig bedrijven gesproken en dat zien we steeds terug.” Die bescheidenheid in de regio is niet nodig, vindt Fox. “We krijgen vaak de vraag waarom we ons in Nederland zo sterk op deze regio richten in plaats van op bijvoorbeeld Amsterdam. Dat doen we heel bewust omdat hier veel interessante dingen gebeuren.”

Cultuurverandering

Sage Partners hielp in het verleden onder andere Von Gahlen uit Zevenaar, een familiebedrijf met 47 jaar ervaring dat actief is in de nucleaire geneeskunde. Het maakt laboratoria waar medische isotopen geproduceerd kunnen worden. Fox: “Ze hadden als bedrijf al een lange geschiedenis, een sterke bedrijfscultuur en waren heel goed in wat ze doen. Wij hebben ze onder andere geholpen met het stellen van de juiste prioriteiten richting de toekomst, waardoor ze verder gegroeid zijn.”

Sage Partners Von Gahlen

Broers Jaap (links) en Alex Duiker (rechts) zijn eigenaar en directeur van Von Gahlen

Jaap Duiker, samen met broer Alex eigenaar en directeur van Von Gahlen, onderschrijft dat. “Een paar jaar geleden kwamen we via The Economic Board in contact met Sage Partners. Na een pitch van ons gingen we van start met een traject. We wisselden met een aantal partners van gedachten over de vraag hoe we als organisatie de volgende stap konden maken. Onderdeel van het traject was een heidag met het hele team, waar ik nog vaak aan terugdenk. We werkten daar aan de teambuilding en spraken acties af. Er lag een sterke focus op de cultuurverandering die nodig was, en ieders aandeel daarin. We leerden bijvoorbeeld om successen te vieren. Die dag was echt een startschot voor het verleggen van de koers, wat we vervolgens met zijn allen hebben gedaan.”

Soms heb je iemand anders nodig om alles vanuit een andere hoek te bekijken.

Duiker ziet het nut van extern advies. “Soms heb je iemand anders nodig om alles vanuit een andere hoek te bekijken. Sage Partners brengt enorm veel ervaring mee en is daarnaast heel erg betrokken bij wat ze doen. Het heeft voor ons echt wat gecreëerd. We grijpen, als we het hebben over de businessplannen, nog vaak terug op wat we toen met hen hebben besproken.” Dat Von Gahlen een goede koers heeft ingeslagen blijkt onder andere uit het feit dat ze in de race zijn voor de prestigieuze Koning Willem I Prijs, die op 25 november wordt uitgereikt.

Gevestigde bedrijven

Sage Partners richt zich deels op start-ups, maar wil met evenementen zoals (re)Ignite Growth zijn positie bij gevestigde bedrijven verder versterken. Het zou oorspronkelijk een event zijn dat de wereld rondtrekt, om op 24 en 25 november Nijmegen aan te doen. Nu gebeurt het uiteraard online. “Maar dat is bij onze opzet eigenlijk geen probleem”, zegt Fox. “We nodigen bedrijven uit om gratis een gesprek van ongeveer twee uur met ons aan te gaan. Ook in virtuele vorm kunnen ze hun verhaal aan ons kwijt en kunnen wij ze ondersteunen.”

Bedrijven halen uit zo’n gesprek altijd nieuwe kennis en inspiratie.

Hugo van der Zee Sage Partners

Hugo van der Zee is partner bij Sage Partners

Van der Zee legt uit hoe zo’n traject werkt. “Aan de eerste meeting doen vier Sage Partners mee, waarbij we altijd kiezen voor partners wiens expertise goed past bij het bedrijf. Het gesprek begint met een pitch, een presentatie of bijvoorbeeld een discussie. We vragen elk bedrijf bovendien om een specifieke vraag aan ons voor te bereiden. Bedrijven halen uit zo’n gesprek altijd nieuwe kennis en inspiratie. We laten de bedrijven veel aan het woord, maar vertellen ook over onze inzichten en ervaringen met andere bedrijven vanuit de hele wereld. In veel gevallen komt er daarna een vervolggesprek, waarbij we dieper ingaan op de business van het bedrijf. Idealiter werken we zes tot achttien maanden met een bedrijf samen.”

De coronacrisis heeft uiteraard veel invloed op de huidige gesprekken. Van der Zee: “Deze tijd vraagt erom dat bedrijven mogelijke alternatieve scenario’s onderzoeken. Scenarioplanning speelt tijdens de gesprekken nu dus een heel belangrijke rol.”

Belangstelling

Als bedrijven belangstelling hebben om op 24 of 25 november – of eventueel een andere dag – met Sage Partners in gesprek te gaan, kunnen ze via Richard Dobbelmann van The Economic Board contact opnemen en informeren naar de mogelijkheden. De grootte of de sector maakt daarbij niet uit. Sage maakt in zijn agenda graag plek voor interessante bedrijven. Lees hier verder

Meer over Sage Partners

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail