Royal Eijkelkamp

Innovatief Royal Eijkelkamp zoekt de samenwerking

Het familiebedrijf Royal Eijkelkamp uit Giesbeek (gemeente Zevenaar) mag dan wel meer dan honderd jaar oud zijn, het is innovatief tot op het bot. De specialist in bodem- en wateronderzoek zoekt daarbij nadrukkelijk de samenwerking op, meer dan ooit tevoren. Dat gebeurt onder meer met het project InnoFields, waarvan de eerste stappen nu worden gezet.

“De wereld is onze markt, bij alles wat met grond en water te maken heeft”, vertelt Fons Eijkelkamp, onder andere mede-eigenaar, lid van de Raad van Advies en voormalig directeur van het bedrijf. “Dat kan met landbouw te maken hebben, met industriële vervuiling, met het monitoren van grondwaterstanden, met van alles… Onze slogan is veelzeggend voor wat wij doen: ‘Beter meten is beter weten’.”

Royal Eijkelkamp InnoFields

Met InnoFields wordt er gezocht naar oplossingen voor water-, bodem-, klimaat-, en agro-gerelateerde uitdagingen

Dat laatste is ook de rode draad van InnoFields, een project dat Royal Eijkelkamp eind vorig jaar aankondigde en waarvan Fons Eijkelkamp de initiator is. In samenwerking met partners wordt gezocht naar oplossingen voor water-, bodem-, klimaat-, en agro-gerelateerde uitdagingen. Royal Eijkelkamp kocht 6,5 hectare grond, grenzend aan zijn eigen terrein. “Dat stuk grond mochten we al langer gebruiken voor testen en het is uitgegroeid tot een heel strategisch plekje. Er ligt geologie uit de hele wereld. Rotsblokken uit Nieuw-Caledonië en een hydrodam uit Zweden, bijvoorbeeld.”

Samenwerking partners en onderwijs

Eind vorig jaar kocht Eijkelkamp de lap grond en toen ontstond InnoFields. “We zijn nu bezig om interesse te kweken bij partners. Dat lukt aardig.” De grond wordt momenteel ingericht. “We willen alles kunnen meten wat je kunt bedenken. In de bodem zelf, maar ook vanuit de lucht met satellieten en drones. We werken nu onder andere samen met de start-up Bodemliefde, die onderzoek doet naar innovatieve en duurzame alternatieven voor kunstmest.”

Daar tegenover staat de samenwerking met het Europese advies- en ingenieursbureau Tauw, met hun eigen Tauw University. “Met hen willen we nieuwe methodes ontwikkelen voor ingenieurs in het veld, zoals een slimme bril die gebruik maakt van augmented reality. Ook zetten we ons in voor het beter en breder toepassen van sensortechnieken om meer en kwalitatief betere data te verzamelen.”

We willen duidelijk maken wat we kunnen meten en waarom we dat doen en dat ook interessant maken voor alle lagen van het onderwijs. Het zou mooi zijn als lbo’ers, mbo’ers, hbo’ers en universitaire studenten aan dezelfde doelen werken en elkaars capaciteiten benutten.

InnoFields heeft daarnaast een onderwijsdoelstelling. “We willen duidelijk maken wat we kunnen meten en waarom we dat doen en dat ook interessant maken voor alle lagen van het onderwijs. Het zou mooi zijn als lbo’ers, mbo’ers, hbo’ers en universitaire studenten aan dezelfde doelen werken en elkaars capaciteiten benutten. Daar sluit de Tauw University naadloos op aan.”

Binnen- en buitenland

InnoFields is bij lange na niet het enige waar Royal Eijkelkamp zich op richt. In Brazilië werkt het samen met een mijnbouwbedrijf waarvan vorig jaar een enorme dam doorbrak. “Het doel is om andere dammen, die mogelijk ook niet veilig zijn, te kunnen onderzoeken en er te kunnen boren en sonderen. Vanwege het gevaar mogen er geen mensen op die dam en dus moet alles van afstand bediend worden. We gaan eerst een situatie in Nederland creëren, met een grote vijver met dammen, om alles na te bootsen en te kunnen oefenen. Dat is uniek.”

Ook de regering van Maleisië heeft interesse in wat Royal Eijkelkamp doet. “De minister van irrigatie en water van Maleisië kwam hier met een delegatie kijken. Ze hebben daar een rivier die vroegtijdig onder de grond verdwijnt, waardoor enorme hoeveelheden zoet water worden verspild. Er ligt een plan met een ondergrondse opslagmodule. Wij bedachten een boor- en bodem-afsluittechniek.”

In eigen land lopen er eveneens diverse samenwerking met de overheid op het gebied van bodem- en wateronderzoek. Samen met de provincie Gelderland gaat Royal Eijkelkamp dan ook werken aan een project over droogte, een actueel thema in Oost-Nederland, net als in veel andere delen van de wereld. “We werken nu aan het programma, in samenwerking met Tauw.”

Eigenlijk is het best bijzonder. Tauw is bijvoorbeeld een goede klant van ons, maar in zekere zin ook een concurrent. Nu helpen we elkaar en opereren als partners, onder andere op het gebied van Internet of Things. We vullen elkaar aan.

Bijzondere samenwerkingen

De coronamaanden hadden geen negatieve invloed op het werk van Royal Eijkelkamp. “Het barst op dit moment van de interessante aanvragen.” Volgens Fons Eijkelkamp is dat geen toeval. “Directies hebben de tijd gehad om na te denken over hoe ze verder gaan. Daarnaast is Moedertje Aarde voor veel mensen belangrijker geworden. De verhalen die we al vele jaren vertellen slaan nu nog meer aan.”

De periode leidde tot een nieuw idee: InnoSupport. “We werken aan een innovatief systeem om sneller en interactief te kunnen communiceren, bijvoorbeeld bij de uitbraak van ziektes, ook in rurale gebieden waar geen internet is. Het is iets dat we in een open platform neer willen zetten, zodat anderen met technologische kennis aan kunnen sluiten. We draaien nu een pilot, in samenwerking met een universiteit in Kenia. We hebben het project mogen pitchen bij minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.”

In de ruim honderd jaar dat het familiebedrijf bestaat, was de blik van Royal Eijkelkamp nog niet eerder zo sterk naar buiten gericht, op zoek naar samenwerking. “Het is een nieuwe manier van denken en de markt benaderen. Eigenlijk is het best bijzonder. Tauw is bijvoorbeeld een goede klant van ons, maar in zekere zin ook een concurrent. Nu helpen we elkaar en opereren als partners, onder andere op het gebied van Internet of Things. We vullen elkaar aan. Dan maakt samenwerken je allebei nog beter.”

Meer over gemeente Zevenaar

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail