Eerste resultaten waterlinzen-onderzoek: reductie energieverbruik cruciaal

De eerste resultaten van het project Waterlinzen: de duurzame eiwitbron van de toekomst!, dat valt onder de paraplu van NEXTgarden, zijn bekend. Die gaan over de kosten van de productie van eiwit uit eendenkroos, oftewel waterlinzen. Ook de impact op het milieu is onderzocht. Een reductie van het energieverbruik is cruciaal, zo zeggen de onderzoekers nu.

Resultaten waterlinzen-onderzoek

De kosten en milieu-impact bij de productie van eiwit uit waterlinzen zijn momenteel nog vergelijkbaar met die bij de productie van eiwit uit algen. Wel is er minder land en water nodig. De onderzoekers hebben gekeken naar drie productieroutes en kwamen met schattingen dat de productiekosten tussen de 30 en 82 dollar per kilo eiwit lagen. Voor de uitstoot werd een CO2-equivalent tussen de 105 en de 179 kilogram berekend. De onderzoekers geven aan dat reductie in het energieverbruik tijdens de teelt cruciaal is om de kosten en de footprint in de toekomst te verlagen.

Het onderzoek ‘Waterlinzen: de duurzame eiwitbron van de toekomst!’ draait om eendenkroos, oftewel waterlinzen, en is gericht op de teelt, raffinage en afzet van waterlinzen in het gebied van NEXTgarden. Door de vele eiwitten die waterlinzen bevatten zou het volgens steeds meer mensen in de toekomst een prima vleesvervanger kunnen zijn. Het project wordt ondersteund door The Economic Board.

Meer over NEXTgarden

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail