monitor voedselverspilling; resultaten onderzoek too good to go; Minder voedselverspilling

Onderzoek afgerond: app Too Good To Go werkt daadwerkelijk tegen voedselverspilling

Het onderzoek waar de WUR en de app Too Good To Go aan werkten is afgerond. De Magic Box waar mensen zich voor kunnen aanmelden blijkt een effectief middel tegen voedselverspilling.

We wilden kijken naar oplossingen die op te schalen zijn én daadwerkelijk iets bijdragen

Wageningen University & Research (WUR) en de van oorsprong Deense app Too Good To Go trekken sinds korte tijd samen op in de strijd tegen voedselverspilling. Eerder dit jaar kondigde de WUR aan bezig te zijn met een onderzoek naar de effectiviteit van de app.

Too Good To Go wil weten of het eten dat werd afgenomen door consumenten ook daadwerkelijk opgegeten wordt en niet thuis alsnog in de prullenbak beland. Ook werd er onderzocht hoe men de app aantrekkelijker kon maken.

De Magic Box

Via de app kunnen consumenten bij winkeliers een zogeheten Magic Box kopen. Daarin zitten voedingsmiddelen die anders weggegooid zouden worden. Het blijkt dat kopers ongeveer negentig procent van de inhoud van die box daadwerkelijk consumeren. De uitkomsten van het onderzoek zorgden voor veel publiciteit. Onder andere de NOS en RTL Nieuws besteedde er ruimschoots aandacht aan.

In de box zit bijvoorbeeld brood, zuivel, groenten of kant-en-klare maaltijden. Het gaat om voedsel dat gewoon geschikt is om te eten of te drinken, maar dat om verschillende redenen niet meer wordt verkocht via de normale kanalen. Mensen betalen daar via de app een derde van de normale prijs voor.

Resultaten onderzoek Too Good To Go

Too Good To Go slaagt erin om consumenten op een positieve manier te benaderen. Gemak en plezier zijn belangrijk voor een blijvend succes”, zegt onderzoekster Sanne Stroosnijder van de WUR op de eigen website. “Dat hebben we ook gezien in eerdere onderzoeken naar consumentengedrag en ICT-tools rond preventie van voedselverspilling, zoals in het EU-project REFRESH. Bovendien zien ze met deze box direct hoeveel voedsel ze gered hebben van verspilling.”

Lees hier meer over de strijd van de WUR tegen voedselverspilling

Het onderzoeksproject maakt deel uit van de lopende Publiek Private Samenwerking Houdbaarheid Begrepen (2016-2019). “Dit programma richt zich in de essentie op gedragsverandering bij consumenten en bedrijven. Hoe ga je anders om met de houdbaarheid en kwaliteit van producten? Het gaat dan niet alleen om de verkoop van producten met een bereikte houdbaarheidsdatum, maar ook om de ontwikkeling van sensoren die meten wat de werkelijke houdbaarheid van het product is”, zei Toine Timmermans, programmamanager duurzame voedselketens bij de WUR, eerder dit voorjaar tegen The Economic Board.

Gezamenlijk onderzoek

Timmermans: “Het onderzoek is opgezet omdat we op zoek zijn naar een systemische oplossing van voedselverspilling. We willen kijken naar oplossingen die op te schalen zijn én daadwerkelijk iets bijdragen.”

De populariteit van Too Good To Go groeit in enorm tempo. Het heeft inmiddels meer dan 17 miljoen gebruikers in 13 Europese landen. 1 miljoen van die gebruikers komen uit Nederland. Op 2500 punten in Nederland kunnen mensen voedsel afhalen. Dat zijn onder andere supermarkten, restaurants, hotels en bakkers.

Meer over de strijd tegen voedselverspilling

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail