quantumbrein; Healthy Brain Study; ICAI-labs, AI met tekst en spraak, artificiële intelligentie, ai, master Applied Science, Centrum voor Artificiële Intelligentie en Data Science; Parel Food and cognition; De geheimen van ons geheugen; Henk van den Heuvel

Centrum voor Artificiële Intelligentie om kennis te bundelen

De Radboud Universiteit (RU), Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en Oost NL zijn bezig een Centrum voor Artificiële Intelligentie op te zetten. Samen zetten universiteit, hogeschool en ontwikkelingsmaatschappij in op een netwerkorganisatie.

Nu denkt iedereen dat het allemaal in Amsterdam gebeurt, maar dat beeld klopt niet.

Wereldwijde koploper

De RU is al dertig jaar bezig met Artificial Intelligence (AI) en heeft een van de meest omvangrijke onderzoeksinstituten van Nederland op dit gebied . Met zo’n honderd wetenschappers, waaronder tien professoren, die zich op verschillende vlakken bezighouden met data en kunstmatige intelligentie. Er zijn ongeveer tweehonderd studenten die AI studeren, zowel in een dedicated bachelor- en masterprogramma als als onderdeel van een studie bij de verschillende faculteiten.

De Nijmeegse universiteit behoort hierdoor wereldwijd tot de toponderzoeksinstituten op het gebied van AI. Om deze positie meer uit te dragen en profijtelijk te laten zijn voor de regio, worden er druk plannen gesmeed voor een Centrum voor Artificiële Intelligentie en Data Science.

Lees hier de blog van Lutgarde Buydens, decaan FNWI bij de Radboud Universiteit, over wetenschap met impact en kunstmatige intelligentie.

Kennis en kunde bundelen

Brechtje Vreenegoor is business developer bij Radboud Innovation en vertelt wat het belang kan zijn van zo’n bundeling van kennis en kunde. “We willen onze kennis overbrengen aan de bedrijven in de regio. Ook willen we onze studenten in contact brengen met deze bedrijven, om te zorgen dat ze in de regio blijven. Nu denkt iedereen dat het allemaal in Amsterdam gebeurt, maar dat beeld klopt niet. Hier zijn heel veel interessante bedrijven, zoals Luminis, VGZ, Noldus, TenneT, Alliander, die eigen afdelingen AI hebben.”

AI is een zogenoemde key enabling technology, komt overal van pas en is voor iedereen in toenemende mate belangrijk. “Alle disciplines en faculteiten hebben ermee te maken. Daarom willen we naast de AI opleiding zelf ook een minor AI en DS (Data Science, red.) opzetten voor alle disciplines, zodat we als universiteit een koploper zijn voor alle disciplines waar AI een rol kan spelen. Denk bijvoorbeeld aan medische disciplines, taal- en tekstwetenschappen, de bètafaculteit: voor het ontwikkelen van nieuwe modellen en technieken, of voor psychologie, waar men AI ontwikkelt die vergelijkbaar is met mensen.”

Koppelingen maken

Al deze regionale ontwikkelingen zijn op dit moment nog niet goed zichtbaar, onder meer omdat ze zo versnipperd plaatsvinden. Ook in de regio weten veel mensen nog niet welke toppositie de RU in het wereldwijde AI-netwerk heeft. Het is volgens Vreenegoor daarom zaak nu al de beschikbare kennis en kunde te bundelen, zodat dat deze beter en op de juiste plek in de regio terechtkomt.

De koppeling tussen wetenschappers onderling en met verschillende bedrijven speelt daarbij een cruciale rol. Door bijvoorbeeld bedrijven die werk doen op hetzelfde terrein met elkaar in contact te brengen, kun je ervoor zorgen dat de koploperspositie die de regio heeft, behouden blijft en kennis en ervaringen uitgewisseld worden. Zo zijn er veel Radboud spin-offs, die werken met AI maar dit niet van elkaar weten maar wel van elkaars kennis kunnen profiteren.

Centrum voor Artificiële Intelligentie

In het nieuwe Centrum voor Artificiële Intelligentie gaat het om doorverwijzen en verbinden. De RU, HAN en Oost NL werken daarom samen aan een overzicht van alle plaatsen en organisaties die werken met of aan AI. De RU ontwikkelt daarnaast nieuwe oplossingen en biedt via de Radboud Research Facilities computing power voor de enorme hoeveelheden data waar bijvoorbeeld start-ups mee aan de slag willen. Zo’n bedrijf is het grootste deel van de tijd bezig met het trainen van algoritmes. Meer rekenkracht zorgt voor snellere ontwikkeling. De HAN biedt experts in applied data science, die pakken vraagstukken van bedrijven op om te ondersteunen bij het toepassen van de kennis. Oost NL is bezig met het digitaliseren van het mkb, want ook die moeten allemaal gedigitaliseerd worden.

Tot slot zijn er plannen voor kennisdelingssessies, in de vorm van masterclasses voor bedrijven. Er is al een opleidingsprogramma voor bedrijven en professionals die zich willen verdiepen in AI en data science via de Radboud Management Academy.

Meer over AI

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail