Regio Arnhem Nijmegen

Regio Arnhem Nijmegen werkt hard aan samenwerken

Achttien gemeenten  werken samen in de Regio Arnhem Nijmegen. Al ruim drie jaar overleggen de wethouders in deze nieuwe samenwerkingsvorm over de aanpak van lokale opgaven waarvoor de schaal van de regio de optimale schaal is.

Henk van den Berg is secretaris van de organisatie en vertelt over deze nieuwe manier van werken. “Het was een interessante zoektocht naar een andere manier van samenwerken, om op onze vier thema’s gas te geven. En het heeft geleid tot mooie producten en afspraken. Het is een lichte vorm, met weinig middelen en toch hebben de bestuurders in de regio veel voor elkaar gekregen.”

Regio Arnhem Nijmegen

Wethouders praten met elkaar

De samenwerking bestaat uit  vier overleggen tussen wethouders van de gemeenten, het zogenoemde portefeuillehoudersoverleg (PFO). De wethouders nemen de gemaakte afspraken weer mee naar hun gemeenteraad om daar instemming te krijgen. Niet altijd doen alle gemeenten mee, maar het gaat om een coalition of the willing. “Het grote voordeel van deze aanpak is dat je met elkaar blijft praten, elkaar beter kent en een gedeeld  gevoel van urgentie kent om een lokale opgave gezamenlijk aan te pakken ”

Zo werd op het thema Economie in het regionale Programma Werklocaties gezamenlijk gewerkt aan het creëren van evenwicht in het aanbod  van bedrijfsterreinen. Het was een pittig proces, maar de bestuurders van de gemeenten hebben het sámen doorlopen en, ondanks de tegengestelde belangen,  succesvol afgerond.

Naast het thema Economie zijn ook Duurzaamheid, Wonen en Mobiliteit pijlers in deze aanpak. In 2018 presenteerde de  regio een Gezonde Groei-magazine, waarin het de unieke combinatie van economische krach en mooi woonklimaat neerzet. En ook stelde het samenwerkingsverband een routekaart vast voor een duurzame ontwikkeling van de regio. Op het thema Wonen  stelde men de Woonagenda op, die de basis biedt voor afspraken met de provincie. Voor de Mobiliteit stak men de hoofden bij elkaar voor een bereikbaarheidsagenda.

De basis voor onze samenwerking is het dansen tussen schalen

De regio tussen andere overheden

“Als er een vraagstuk voorligt, bekijken we op welke schaal je dit het beste kunt oplossen. Als de beste schaal de regio is, kijken we daar naar. Als de schaal kleiner is, laten we het aan de gemeenten over. Het PFO gebruiken we dan om kennis en ervaringen te delen en voor afstemming. Als je problemen provinciaal of landelijk moet aanpakken, werken we daar mee samen. Dan breng je als regio de problemen en wensen in kaart. Daarmee ben je als regio gesprekspartner voor de provincie en het Rijk.”

De regio blijkt dus een schaal te zijn waarmee je meters kunt maken. De gemeenten leren elkaar beter kennen en bieden een aanspreekpunt voor provincie en ministerie.

Gemeenten

De deelnemende gemeenten zijn: Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Lingewaard, Montferland, Mook en Middelaar, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort, Wijchen en Zevenaar.

Lees meer op de website van Regio Arnhem Nijmegen

Ook interessant

TwitterLinkedInEmail