Radiologie van de toekomst; experiment zinvolle registratie; zijinstromers zorg; Leon van Halder; Radboudumc CWZ Gelderse ontwikkelprogramma's; zorg Parkinson Green Deal Zorg 2.0; Green Deal Duurzame Zorg, chronische pijn, eHealthweek, health innovatie; zijinstromers zorg

Radboudumc werkt aan gezonde medewerkers

Sinds een jaar loopt bij het Radboudumc het programma Healthy Professionals. Met een persoonlijke coach gaan medewerkers aan de slag om te kijken hoe ze hun leven gezonder kunnen inrichten. Mede Initiatiefnemer Kees van Laarhoven hoopt hiermee een bredere lifestyle-beweging in gang te zetten.

Je krijgt gezondere medewerkers die in een betere flow zitten, en productiever, leuker en gezelliger zijn.

Van Laarhoven is hoofd van de afdeling Heelkunde en vertelt ons over het ontstaan van het programma Healthy Professionals. Een jaar of drie geleden zaten een paar bestuurders bij elkaar en vroegen zich af: hoe kunnen we onze medewerkers persoonsgericht laten denken en werken? Het motto van het ziekenhuis is namelijk: persoonsgericht en innovatief. Van Laarhoven: “We bedachten: als we ze nu eerst aan zichzelf laten werken en laten ervaren hoe goed het is om zo met je eigen lijf en mentale situatie bezig te zijn, ben je van daaruit ook veel overtuigender naar je patiënten toe.”

Lees hier hoe het een jaar later gaat met het programma

Preventie is een zaak voor iedereen

Een andere overweging was dat de budgetten voor preventie maar een paar procent van de totale zorgkosten uitmaken, terwijl een heel groot deel van alle ziekten is toe te schrijven aan ongezonde gewoontes. Het Radboudumc is een medisch wetenschappelijke instelling en heeft daarmee een maatschappelijke verantwoordelijkheid in leefstijl en preventie.

Maar het zit ook dichterbij volgens Van Laarhoven: “Je krijgt gezondere medewerkers die in een betere flow zitten, en productiever, leuker en gezelliger zijn. En je hebt daardoor ook minder ziekteverzuim zelfs, dat is voor de organisatie nog een ander positief aspect.”

Een cultuur van hard werken en hoge druk

Juist zorgprofessionals hebben een hoger ziekteverzuim dan mensen in andere sectoren. Dit heeft vooral te maken met stress en hard werken. Op deze gebieden richt het programma zich ook het meest. Van Laarhoven legt uit dat dit ook een manier is om de werkcultuur ter discussie te stellen. 

Vroeger was het not done om te praten over bijvoorbeeld slaapgebrek. Nu begint die cultuur om te slaan, het wordt dus stoer om er wel over te durven praten.

Zwaan kleef aan

Ooit deed van Laarhoven zo’n coachingsprogramma bij een extern bedrijf, afgelopen jaar nam hij met tien leidinggevenden van het Radboudumc deel. Dit jaar gaan driehonderd collega’s van start in een tailormade versie voor het ziekenhuis. Het is de bedoeling dat zij allemaal aan drie andere mensen vragen om ook mee te doen, zodat er volgend jaar negenhonderd deelnemers zijn. Bij drieduizend deelnemers is het doel bereikt, dan verwacht hij dat er genoeg gewicht in de schaal is gelegd om alle tienduizend medewerkers mee te laten gaan in de gedachte. En daar stopt het niet: “Dan hebben wij ook impact op onze community, want het zijn ook tienduizend gezinnen, dus wel veertigduizend mensen, die we bereiken. Zo willen we onze maatschappelijke medische rol goed oppakken. En we zijn bezig deze training als een gebruiksklaar product te delen met andere ziekenhuizen en bedrijven.”

Ook interessant

Voor het eerst 3D-geprint klikgebit in Nederland

ARNE: slimme software helpt bij opvang ernstig zieke baby’s

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail