quantumbrein; Healthy Brain Study; ICAI-labs, AI met tekst en spraak, artificiële intelligentie, ai, master Applied Science, Centrum voor Artificiële Intelligentie en Data Science; Parel Food and cognition; De geheimen van ons geheugen; Henk van den Heuvel

Radboud Universiteit levert kennis voor de Nationale AI-cursus

Een gratis cursus over artificiële intelligentie (AI) voor iedereen, dat idee komt van een Finse universiteit. Daar pikte Jim Stolze van aigency het op. Vervolgens ontwikkelde hij een online cursus voor iedereen in Nederland die zich op de toekomst wil voorbereiden: de Nationale AI-cursus. De Radboud Universiteit is een zwaartepunt in de ontwikkeling van AI in Nederland en leverde vier experts voor de cursus.

We moeten ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen kennis hebben van AI, zodat we goed richting kunnen geven aan de kanten waar het naartoe beweegt“, vindt Jim Stolze.

 Spontaan meedoen

Na een artikel in het Financieele Dagblad boden experts uit bedrijfsleven en van universiteiten aan om mee te werken. Ook stonden er sponsors op om de ontwikkeling van de cursus mogelijk te maken. Wetenschappers droegen bij door korte interviews te geven over AI. Vanuit de Radboud Universiteit deden vier experts mee, die in de filmpjes uitleggen wat ze met kunstmatige intelligentie doen.

Zo vertelt Tom Heskes, hoogleraar Data Science, over machine learning, kunstmatige intelligentie, en data science. Hij is geïnteresseerd in causaliteit, of hoe je oorzaak en gevolg kunt  achterhalen uit big data. De ontwikkelde technieken worden met name ingezet binnen de medische wereld. Hij is ook nauw betrokken bij de masterspecialisatie Data Science en initiator van het Radboud Center of Aritifical Intelligence.

Pim Haselager is professor en onderzoeker bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour. Hij gaat in op de overeenkomsten en verschillen tussen kunstmatige intelligentie (neurale netwerken) en hoe het brein met informatie omgaat (neuronen). Daarbij is hij geïnteresseerd in filosofische vraagstukken rond kennis en intelligent gedrag.

Roel Schutgens is hoogleraar Algemene Rechtswetenschap en Mireille Hildebrandt is hoogleraar Digital Security aan de RU. Samen met Valerie Frissen (Universiteit Leiden) vertellen zij over de rol die de overheid zou moeten spelen in data verzamelen, privacy bewaken en fraude bestrijden.

De cursus is voor iedereen gratis toegankelijk. De makers hopen minimaal één procent van de Nederlandse bevolking te bereiken.

Ga naar de cursus

Meer over AI

TwitterLinkedInEmail