Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland 2019

Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland 2019: Recordaantal nieuwe banen

Mooi nieuws voor de provincie Gelderland. Uit de Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland 2019 blijkt dat er (voor het eerst) meer dan een miljoen arbeidsplaatsen in Gelderland zijn. Dit is een groei van 2,8 procent ten opzichte van 2018.

Gelderland is een van de vier snelst groeiende provincies in het kader van werkgelegenheid. Ook de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland maken flinke stappen. Het landelijk gemiddelde lag in 2019 op 2,5 procent.

Opmerkelijke groei

Opvallend in de Provinciale Werkgelegenheids Enquête Gelderland 2019 is de groei van het aantal banen in de bouw. Tegen de verwachtingen kwamen er in deze sector ruim drieënhalf duizend banen bij. Met het oog op de stikstofperikelen werd deze groei in eerste instantie niet verwacht. De ophef rondom dit onderwerp was op het moment van enquêteren echter nog niet aan de orde. Inmiddels komt de vergunningverlening weer op gang en lijkt de angst voor een groot aantal ontslagen in de bouwsector geweken.

Populaire sectoren

Naast de bouw zijn er ook nog andere sectoren waarin het aantal banen fors gestegen is. In de zakelijke dienstverlening kwamen er maar liefst 5.900 banen bij. Daarnaast groeide de werkgelegenheid bij groothandels (met 2360 extra banen) en vervoer, opslag en communicatie (met 2640 extra banen) ook flink.

Het aantal banen steeg met 3,4 procent in de Achterhoek en Rivierenland het meest. Meer dan een derde van het totaal aantal banen van de provincie bevindt zich in de regio Arnhem-Nijmegen.

Meer over werkgelegenheid

Meer over werkgelegenheid

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail