Harriët Tiemens nieuwe directeur Groene Metropoolregio; uitvoeringsprogramma Circulaire Economie; jan markink; aanvragen col en topss; Finalisten ignite award; subsidie regio Arnhem - Nijmegen

Gelderland: de economie bloeit, nu werken aan personeel

In de Provinciale Economische Verkenning monitort de provincie Gelderland de stand van de economie. Ook wordt er met de gegevens een prognose opgesteld. De werkloosheid daalde zeer snel in alle Gelderse regio’s. De verwachting is dat rond 2022 het percentage net zo laag is als rond de eeuwwisseling. De vraag naar personeel stijgt en daar is nu de aandacht op gericht.

In 2018 waren er 1.010.800 banen in Gelderland en inmiddels zijn er meer mensen aan het werk dan voor de crisis van 2008. De werkgelegenheid in Gelderland stijgt iets sneller dan die van het Nederlandse gemiddelde.

Lees hier meer over stijging van de werkgelegenheid in Gelderland

Vertrouwen

De Gelderse ondernemers zijn zeer positief gestemd. Vooral over de personeelssterkte, investeringen en ontwikkeling van de winstgevendheid zijn ze optimistisch. Concreet betekent dit dat ze hun winst zagen stijgen, dat ze verwachten hun personeelsbestand uit te gaan breiden en meer te investeren.

Het consumentenvertrouwen in de provincie is ook enorm gestegen de laatste jaren.

Regio Arnhem – Nijmegen

Het afgelopen jaar nam de werkgelegenheid in de regio toe met 9.160 banen naar 377.860.
Daarbij gaat het om de gemeenten: Arnhem, Nijmegen, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Heumen, Renkum, Rheden, Rozendaal, Westervoort, Wijchen, Zevenaar, Lingewaard, Overbetuwe, Berg en Dal en Montferland.

In deze regio is momenteel 37,4 % van alle Gelderse banen te vinden. Vooral In deze regio, rond Arnhem en Nijmegen, zal het aantal banen blijven stijgen, is de verwachting.

De redenen daarvoor: hier zijn de groeisectoren aanwezig en de bevolking groeit, jonge mensen trekken naar Arnhem en Nijmegen.

Personeel

De Gelderse economie staat ook in de (sub)top van Europa. Maar op het gebied van onderwijs en innovatie is nog vooruitgang te behalen. Dus ondanks de mooie cijfers, zijn er ook zorgen. Gelders Gedeputeerde en lid van The Economic Board Michiel Scheffer vertelt hierover in De Gelderlander. De economische groei is volgens hem verheugend, maar sommige sectoren, zoals techniek en zorg, voelen al een tekort aan werknemers. Hij ziet diverse oplossingsrichtingen: (bij)scholing, automatisering en werknemers aantrekken uit andere landen. En ook zouden meer Gelderlanders in hun eigen provincie kunnen werken. ,,Per dag gaan zo’n 46.000 mensen de provincie uit.’’

Lees meer over de arbeidsmarkt

TwitterLinkedInEmail