Hubert Bruls Burgemeester Bruls Hilde van Dijk; Parels van de regio Arnhem - Nijmegen - Wageningen

Hoe is het nu met... de Parels van de regio Arnhem - Nijmegen - Wageningen

Onze regio kent talloze mooie bedrijven, organisaties en initiatieven actief in de sectoren Food, Health en Energy en de cross-overs daartussen. Om die een podium te bieden en verder te helpen reikt The Economic Board sinds 2016 jaarlijks de Parel-award uit. De afgelopen maanden hebben we teruggekeken naar de ontwikkelingen van Parels van de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen in de afgelopen jaren. Wat is er gebeurd sinds de uitreiking van de Parel-awards?

Peeze

In 2016 kreeg Peeze de Parel voor het introduceren en mede-ontwikkelen van een composteerbaar koffiecupje; uniek in de wereld en geschikt voor het Nespresso-apparaat. Nog steeds is Peeze bezig met mooie plannen en ambities. “Er is nog genoeg bewustwording te creëren voor een eerlijke en toekomstbestendige koffieketen,” aldus commercieel directeur Myriam Lufting: “Hoewel klanten eraan moeten wennen dat ons composteerbaar koffiecupje anders voelt dan een aluminium cup neemt de afname elk jaar toe. Steeds meer hotels maken daar gebruik van, ook over de grenzen heen. We ontvangen zelfs bestellingen uit Zuid-Afrika. En hoewel we ons in mindere mate richten op de consumentenmarkt, merken we ook daar wekelijks een stijging in het aantal bestellingen.”

Lees hier alles over de ontwikkelingen bij Peeze

Plant-e

Plant-e kreeg de Parel voor het zijn van een pionier op het gebied van opwekken van elektriciteit uit planten, iets waar wereldwijd belangstelling voor is. Hoe is het hen sinds de uitreiking vergaan? “Het winnen van een prijs draagt over het algemeen altijd bij aan de geloofwaardigheid, dus de Parel heeft daar ook zeker aan bijgedragen. Inmiddels hebben we prachtige projecten gerealiseerd”, vertelt Nanda Heshof, Chief Operating Officer en een van de drie vrouwen door wie Plant-e gerund wordt. Op dit moment werkt het bedrijf aan een groot systeem in Rotterdam waar een pad wordt aangelegd met sensorische verlichting. Als je daaroverheen loopt gaan er lichtjes aan. Ook is Plant-e met ontwerper Ermi van Oers een mooi systeem aan het ontwerpen voor een ingenieursbureau. Maar het blijft niet alleen bij nationale projecten: “In Londen hebben we een systeem opgeleverd voor het Bloompark waar we met ons systeem een interactief informatiebord over de flora en fauna laten werken. Twee studenten van ons starten binnenkort aan een pilotstudie met een grote partij in Bangkok, voor het slangensysteem en drijvende elementen.”

Lees hier alles over de ontwikkelingen bij Plant-e

TropIQ Health Sciences

TropIQ Health Sciences ontving de Parel-award voor het onderzoek naar een medicijn dat de malariaparasiet in het bloed van mensen doodt. “Het programma is nog springlevend maar heeft helaas vertraging opgelopen”, aldus Koen Dechering, medeoprichter en algemeen directeur van TropIQ.  TropIQ heeft veel energie gestoken in het creëren van de pilvorm. Nu dat gelukt is wordt in het komende jaar gestart met veiligheidsstudies in mensen. “Bij positieve resultaten zullen we het malariamedicijn, samen met Medicine for Malaria Venture, verder ontwikkelen. Daarbij is onderzoek naar de effectiviteit in malariapatiënten nodig.” Ook op andere gebieden boekte TropIQ belangrijke vooruitgang. Vorig jaar publiceerden ze in een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift baanbrekende resultaten over de zogenoemde isoxazolines. Ze kwamen erachter dat als mensen deze medicijnen innemen dit uitbraken van malaria, Zika en dengue kan voorkomen. De medicijnen, die normaal gesproken huisdieren beschermen tegen teken en vlooien, voorkomen niet dat mensen geïnfecteerd raken, maar zorgen er wel voor dat de overbrengers van de ziekte – stekende muggen – snel sterven.

Lees hier alles over de ontwikkelingen bij TropIQ

Stichting Diverzio

Stichting Diverzio is een unieke cross-over tussen agrifood en gezondheidszorg, waarvoor ze de Parel-award kregen toegewezen. “Stichting Diverzio maakt het mogelijk dat er op grote schaal vers, gezond eten beschikbaar is voor kwetsbare mensen”, aldus directeur Koen Nouws Keij. We hebben niet stil gezeten de afgelopen tijd. Sinds de start in 2011 hebben er ongeveer 115 zorgorganisaties meegedaan aan het programma ‘Duurzaam en Gezond aan Tafel’, waarvan twintig in Gelderland.” De resultaten liegen er niet om. Nouws Keij is trots: “De maaltijdtevredenheid is gemiddeld hoger dan een acht. Mensen vinden het eten lekkerder. Daardoor eten ze beter en dit draagt weer bij aan hun gezondheid. Verder zien we dat de verspilling is gedaald van veertig procent naar onder de twintig procent. Dit laatste zorgt voor een aanzienlijke kostenbesparing van zo’n vijf miljoen euro bij de deelnemende zorgorganisaties.”

Lees hier alles over de ontwikkelingen bij Stichting Diverzio

ParkinsonNet

In 2017 won ParkinsonNet de Parel-award omdat ze meer dan 3.000 zorgprofessionals opleiden en aan elkaar verbinden, waardoor zij betere zorg en begeleiding kunnen bieden. “Idealiter wil je patiënten intrinsiek motiveren voor zorgverleners te kiezen die ons kwaliteitsstempel dragen”, aldus manager van het coördinatorcentrum Mark Tiemessen. ParkinsonNet is de afgelopen twee jaar licht gegroeid en bestaat inmiddels uit zeventig regio’s. ParkinsonNet is continu bezig met het wetenschappelijk bewijzen van haar eigen meerwaarde: het verbeteren van de kwaliteit van zorg en het verminderen van zorgkosten. In 2018  heeft dat onder andere geleid tot een artikel in The Lancet Neurology, een vooraanstaand wetenschappelijk tijdschrift voor neurologen. De afgelopen jaren werkte ParkinsonNet aan haar kwaliteitsbeleid, onder andere door in samenwerking met de zorgprofessionals hun competenties te omschrijven.

Lees hier alles over de ontwikkelingen bij ParkinsonNet

Allego

Allego won de Parel omdat ze in deze relatief nieuwe markt een behoorlijke positie hebben weten te veroveren. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Er komen laadoplossingen in allerlei vormen, met steeds hogere laadsnelheden. Onze eerste laders van 450 kW per uur zijn ook al live gebracht”, aldus CEO Anja van Niersen. “De projecten waar we in 2017 over spraken, voeren we nu uit en zijn volledig onderdeel van ons portfolio. Op dit moment hebben we 12.000 laadpunten in Europa”. Op dit moment is Allego in acht landen operationeel. Eind dit jaar zal dat toegenomen zijn naar vijftien tot zeventien landen. Dat de focus steeds meer verschuift naar het buitenland komt ook omdat Nederland achterblijft bij elektrisch rijden. “Door gebrek aan stimuleringsmaatregelen van de Nederlandse overheid gaan we 200.000 elektrische auto’s in Nederland in 2020 niet halen. Daardoor gaat ons land de voorloperspositie missen en oriënteren wij ons steeds meer op de internationale markt. Als Nederland op de rem gaat, dan gaan wij andere dingen doen.”

Lees hier alles over de ontwikkelingen bij Allego

Sportcentrum Papendal

Sportcentrum Papendal werkt hard aan innovaties op het gebied van voeding en gezondheid en kreeg daarvoor in 2017 de Parel-award uitgereiktGezonde en uitgebalanceerde voeding is niet alleen belangrijk voor sporters om tot grote prestaties te komen, maar voor iedereen”, aldus directeur Jochem Schellens. “Financieel gaat het voor de wind. We hebben het afgelopen jaar winst gemaakt en dat is best uniek in de sportwereld.” Dat kwam niet in de laatste plaats omdat 2018 een van de beste sportjaren ooit was. Op olympische disciplines wonnen sporters van Papendal het afgelopen jaar 21 WK-medailles  van de veertig die op landelijk niveau zijn behaald. “Dat is zelfs meer dan de negentien die we in Rio de Janeiro hebben gescoord!” Ter vergelijking: in 2014 haalde Papendal zes medailles binnen. Het geheim? “Wij hebben alles op één vierkante kilometer, waardoor sporters zich optimaal kunnen voorbereiden.” Op Papendal woont en traint meer dan de helft van de Nederlandse topsporters.

Lees hier alles over de ontwikkelingen bij Sportcentrum Papendal

Slim Opgewekt

Slim Opgewekt ontving de Parel omdat ze met zowel de levering en de installatie van zonnepanelen, (financieel) advies, beheer én bewustwording een rendabel businessmodel wisten op te zetten. “De fase van start-up zijn we nu echt voorbij”, aldus een van de oprichters Hilde van Dijk. Er is een nieuw hoofdstuk aangebroken voor Slim Opgewekt. Na een jaar van consolideren – ‘een groter bedrijf vraagt toch een andere manier van samenwerken en organiseren’ – is nu het moment om op te schalen. De verhuizing naar de Izaak Evertslaan 5 in Arnhem maakt dat ook zichtbaar: “We hebben drie verdiepingen en onze mensen zitten nu overal. Dat maakt me nog eens extra duidelijk dat ik niet meer alles in mijn eentje kan overzien. De fase van start-up zijn we nu echt voorbij.” Ook de financiële markt ziet de groeikansen van het bedrijf. Eind 2018 is er een succesvolle obligatie-uitgifte gedaan op NPEX ter waarde van 3,5 miljoen euro waarmee Slim Opgewekt kan investeren. “Dat betekent dat beleggers het vertrouwen hebben dat wij de goede dingen doen”, volgens Van Dijk. Ook het Financieele Dagblad sprak haar waardering uit over het bedrijf, door Slim Opgewekt te bekronen tot Oryx winnaar. De prijs voor meest indrukwekkend groeibedrijf van Nederland.

Lees hier alles over de ontwikkelingen bij Slim Opgewekt

The Kraft Heinz Company

The Economic Board reikte in 2017 de Parel-award uit aan The Kraft Heinz Company vanwege het gebruik van nieuwe technologieën waarmee ze haar producten gezonder en duurzamer wil maken. Vice president R&D Andrea Budelli is nog steeds blij met haar basis in Elst en Nijmegen. Kraft Heinz wordt steeds meer als voorloper gezien, dankzij innovaties die met name in ‘57’ ontwikkeld worden. “We hebben een goede interactie met de universiteit van Wageningen. Afgestudeerden willen graag bij ons komen werken.” Nadeel voor het bedrijf is dat de huizenmarkt in deze regio op slot zit waardoor nieuwe medewerkers nauwelijks aan een huis komen. Ook steekt het bedrijf energie in de relatie met de lokale gemeenschap. “We bouwen aan een duurzame relatie, want we willen hier de komende 100 jaar ook nog blijven.”

Lees hier alles over de ontwikkelingen bij The Kraft Heinz Company

Over onze Parels

TwitterLinkedInEmail