Sportcentrum Papendal BMX

Parel-update: hoe is het nu met… Sportcentrum Papendal?

Sportcentrum Papendal is het grootste trainingscentrum voor Olympische topsporters van Nederland. Ook ben je hier welkom voor een viersterrenhotelovernachting of om een evenement organiseren. In 2017 won Papendal de Parel-award vanwege haar innovaties, waaronder op het gebied van voeding. Gezonde en uitgebalanceerde voeding is niet alleen belangrijk voor sporters om tot grote prestaties te komen, maar voor iedereen”, aldus directeur Jochem Schellens.

Financieel gaat het voor de wind. We hebben het afgelopen jaar winst gemaakt en dat is best uniek in de sportwereld.” Dat kwam niet in de laatste plaats omdat 2018 een van de beste sportjaren ooit was. Op olympische disciplines wonnen sporters van Papendal het afgelopen jaar 21 WK-medailles  van de veertig die op landelijk niveau zijn behaald. “Dat is zelfs meer dan de negentien die we in Rio de Janeiro hebben gescoord!” Ter vergelijking: in 2014 haalde Papendal zes medailles binnen. Het geheim? “Wij hebben alles op één vierkante kilometer, waardoor sporters zich optimaal kunnen voorbereiden.” Op Papendal woont en traint meer dan de helft van de Nederlandse topsporters.

Het geheim? Wij hebben alles op één vierkante kilometer, waardoor sporters zich optimaal kunnen voorbereiden.

‘In het zonnetje’

Ook vanuit hotel- en congresperspectief gaat het goed. Papendal heeft veel evenementen voor nieuwe, grote klanten mogen organiseren. Door de Parel zitten daar veel bedrijven bij uit de regio. “Daardoor zijn we in het zonnetje gezet.”

Bedrijven kiezen ervoor hun congres bij Papendal te organiseren vanwege de capaciteit en het thema sport en vitaliteit. Er is plek voor 400 tot 2.500 gasten en het grote buitenterrein biedt veel mogelijkheden. Tevens zijn de luxe vergaderfaciliteiten uitgebreid waardoor bezoekers tijdens hun bijeenkomst kunnen uitkijken op de gerenoveerde atletiekbaan. “Organisaties die geïnteresseerd zijn in gezonde voeding en fitheid kunnen bij ons veel van deze thema’s in hun congressen laten terugkomen. En vergeet niet dat het verblijven in de omgeving waar topsporters trainen inspirerend werkt.”

Het verspreiden van deze kennis over voeding doen we wat terug voor onze omgeving.

Gezonde en uitgebalanceerde voeding

Ook op het gebied van voeding wil Papendal een inspiratiebron zijn voor anderen. “Gezonde en uitgebalanceerde voeding is niet alleen belangrijk voor sporters om tot grote prestaties te komen, maar voor iedereen.”

Met deze filosofie organiseren chefkoks Erik Te Velthuis en Robbert Hulsteijn voedingsclinics en workshops op scholen. Ze geven advies hoe je met voeding en voedingsbewustzijn om kunt gaan. En onder de vlag van Eat2Move wordt de speciale voeding die eigenlijk is ontwikkeld voor topsporters, toegepast in de zorg om patiënten beter te laten herstellen. “Door het verspreiden van deze kennis doen we wat terug voor onze omgeving. Daarnaast zijn het ook belangrijke activiteiten voor ons om exploitabel te blijven.”

Nieuwe evenementen

De komende tijd blijft het voor de wind gaan. Er staan alweer nieuwe evenementen op de rol. In 2021 komt het WK BMX naar het sportcentrum, waar Papendal erg blij mee is. “Meer dan een week lang verwelkomen we meer dan vierduizend fietscrossers. En 30.000 tot 40.000 bezoekers zullen komen kijken wie er met de wereldbeker naar huis gaat.” In hetzelfde jaar vindt ook een belangrijk bedrijfssportevenement plaats. Zesduizend deelnemers van bedrijven uit Nederland, Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk komen op Papendal tegen elkaar strijden tijdens The European Company Games. “Gezamenlijk zijn ze tijdens dat toernooi lekker met sport bezig.”

Over de Parel-award

De afgelopen jaren heeft The Economic Board de Parel-award uitgereikt aan bijzondere organisaties en projecten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. De Parel-award is een erkenning voor organisaties die zich onderscheiden door interessante innovaties of juist door hun beproefde bedrijfsprocessen op het gebied van Food, Health en Energy en de cross-overs hiertussen.

Parel aanmelden?

Heeft u een echte Parel in uw netwerk? Meld u de organisatie dan aan om kans te maken op een van onze Parel-awards. Hoe dat moet, leest u hier.

Parel aanmelden

Bekijk al onze parels

TwitterLinkedInEmail