opleiding semiconductor packaging; CITC

Opleiding Semiconductor Packaging van start: “Heel belangrijk voor de industrie”

De nieuwe opleiding Semiconductor Packaging, een initiatief van HAN University of Applied Sciences en Chip Integration Technology Center (CITC), is nu een dikke maand onderweg. De eerste indrukken zijn positief, zowel van Barry Peet (directeur van CITC), van Michiel van Soestbergen (onderzoeker bij NXP en als docent bij de opleiding betrokken) en van Ruben van Knippenberg (deelnemer).

Barry Peet is directeur van CITC

De opleiding ging eind september van start. Na een dikke maand zijn de eerste indrukken positief, vertelt Barry Peet. “Ik hoor enthousiaste geluiden. Natuurlijk heeft de coronacrisis invloed. Omdat het een kleine club is, kunnen we gelukkig nog wel fysiek afspreken op de campus, maar iedereen kan de bijeenkomsten ook online volgen. Voor de praktijkopdrachten die sommige mensen gaan doen zijn er natuurlijk uitdagingen. Daar moeten we nog een oplossing voor vinden.”

Volgend schooljaar gaan we deze opleiding meer onder de aandacht brengen van hogeschoolstudenten van de HAN en andere onderwijsinstellingen.

De opleiding heeft zeven deelnemers. In dit eerste jaar zijn dat nog uitsluitend mensen met al ervaring in de industrie van halfgeleiders. Eén deelnemer volgt de opleiding als een minor, in combinatie met een studie aan de HAN, de rest doet het als een deeltijdopleiding naast een betaalde baan. Peet: “Volgend schooljaar gaan we deze opleiding meer onder de aandacht brengen van hogeschoolstudenten van de HAN en andere onderwijsinstellingen. Dan willen we er bachelorstudenten bij hebben die nog geen ervaring hebben in de packagingindustrie en die de opleiding volgen als onderdeel van bijvoorbeeld de studie Embedded Systems Engineering, maar misschien ook wel van Werktuigbouwkunde of een chemische opleiding.”

Juist de combinatie van mensen met ervaring in de sector en nieuw talent is belangrijk, vindt Peet. “De opleiding heeft twee doelen: mensen in de industrie bijspijkeren, omdat er in packaging heel veel gebeurt, en studenten vanuit het hbo enthousiast maken voor deze industrie. Er is in de sector veel vraag naar goed opgeleide mensen.”

Nieuw talent

Michiel van Soestbergen is onderzoeker bij NXP en als docent bij de opleiding betrokken

“Een opleiding zoals deze is heel belangrijk voor de semiconductorindustrie”, vindt ook Michiel van Soestbergen. Hij werkt als onderzoeker bij NXP, een bedrijf dat bij de opleiding is betrokken, en is een van de vele docenten. “Bij NXP merk ik dat de balans tussen jong en oud nu richting oud doorslaat. Het gaat de laatste jaren goed met het bedrijf en dus is dit de juist tijd om te investeren in nieuw talent. Daar kan deze opleiding heel goed bij helpen.”

Vaak denken mensen bij semiconductors aan elektronica, maar packaging is veel meer dan dat.

Packaging is een belangrijk onderdeel van de wereld van halfgeleiders geworden, vertelt van Soestbergen. “Vaak denken mensen bij semiconductors aan elektronica, maar packaging is veel meer dan dat. Het gaat ook over materialen en mechanica. Er spelen heel andere disciplines een rol. Juist daarom is deze opleiding zo boeiend.”

Heel vaak stond hij nog niet voor de groep, want een groot aantal docenten met specifieke kennis wisselt elkaar af, maar hij heeft een positieve indruk van de groep deelnemers. “De interactie is heel goed. Het zijn mensen uit het bedrijfsleven, dus je merkt dat ze goede en gerichte vragen stellen. Uit de feedback horen we dat ze zelf ook tevreden zijn en nuttige dingen leren.”

Vliegende start

Ruben van Knippenberg

Ruben van Knippenberg werkt bij Nexperia neemt deel aan de opleiding

Dat kan Ruben van Knippenberg beamen. Hij is deelnemer, want hij noemt zichzelf geen student. “Ik ben 38, mijn studentenjaren liggen al even achter me”, lacht hij. Hij heeft van alle deelnemers het minste ervaring met semiconductors. “Ik werk nu twee maanden bij Nexperia en doe deze cursus om een vliegende start te kunnen maken in de wereld van semiconductors. Daarvoor werkte ik al wel als proces engineer in de elektronica maar packaging is echt een andere tak van sport. Er zit bij Nexperia zelf natuurlijk veel kennis, maar zo’n cursus maakt het makkelijker om daar de juiste weg in te vinden.” Ondanks zijn achterstand qua ervaring, kan hij goed meekomen. “Ik leer veel nieuwe dingen, maar het is goed te doen. De cursus is opgedeeld in logische modules. Ik ben erg tevreden.”

Inhoud

Er wordt, met het oog op volgend jaar, kritisch gekeken naar de inhoud. Peet: “Geïntegreerde fotonica krijgt volgend jaar zeker meer aandacht, zo hebben we besloten. Daar zijn veel bedrijven mee bezig en er is gewoon behoefte aan. We betrekken de docenten, die allemaal uit de halfgeleiderindustrie komen, en de studenten nadrukkelijk bij het verder aanscherpen van de inhoud.”

Een van de doelen van de opleiding is om de HAN dichter naar de Novio Tech Campus te trekken.

De samenwerking tussen CITC en HAN bevalt Peet goed. “Een van de doelen van de opleiding is om de HAN dichter naar de Novio Tech Campus te trekken. De afstand tussen de hogeschool en de bedrijven was nog te groot. Die moet hiermee kleiner worden.”

Het lijstje van bedrijven dat meedoet zal, als het aan Peet ligt, constant in ontwikkeling blijven. “We willen, behalve nu met NXP, Nexperia en Ampleon, met veel meer bedrijven gaan samenwerken, binnen en buiten de regio.”

Foto Barry Peet via Broer van den Boom

Meer over CITC

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail