CME; cablepooling; Energie, Montferland, Zonnepark De Grift, energy, opleiding energietechniek; ENTRNCE; Energietransitie regio Arnhem - Nijmegen, innovatieprijs, goed geregeld; power-to-power-plant

Nieuw soort traineeship voor HAVO-scholieren bij Alliander

In september 2018 begint de nieuwe opleiding energietechniek van de Hogeschool van Nijmegen en Arnhem. Studenten krijgen een contract bij Alliander om hun kennis meteen in de praktijk te brengen.

Alliander en HAN willen jonge mensen enthousiast maken voor duurzame energievoorziening. Vooral op het gebied van opslag en distributie van groene energie ligt een grote uitdaging.

Jan Oosting van het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE) van de HAN vertelt:

Netwerkbedrijven zijn nu al dag en nacht bezig om hun energiesysteem op orde te houden. Windmolens en zonnepanelen draaien goed, maar de productie fluctueert. Er zijn technieken nodig om energiestromen te koppelen, tijdelijk op te slaan en rendabel te distribueren. We hebben dus enorm veel behoefte aan specialisten die hiervoor slimme oplossingen bedenken.’

Praktische instelling

Volgens de opleider zijn er genoeg studenten die na het HAVO-examen geen zin hebben om weer vier jaar in de schoolbanken te zitten. Voor hen is het interessant om in deze opleidingsvorm te stappen. Om te beginnen leren de trainees de basis van aanleg en onderhoud van energiesystemen.

Ze werken drie dagen per week bij Alliander en volgen twee dagen per week de hbo-opleiding Associate degree Elektrotechniek/Energietechniek aan de HAN.

Na de praktische kennis en ervaring met energiesystemen is de volgende stap het ontwerpen van energiesystemen. Twee jaar later hebben de studenten hun associate degree en een baan bij Alliander. Vervolgens kunnen ze hun bachelor degree halen.

Banen die in het verschiet liggen met deze opleiding: technisch specialist, projectleider, engineer, werkvoorbereider, ontwerper.

Deze combinatie van leren en werken is uniek voor het hbo. Normaal gesproken heb je na vier jaar hbo nog een inwerkperiode nodig bij het bedrijf. In dit geval is dat niet nodig, de student is al ingevoerd in het bedrijf en het werk.

Gunstige voorwaarden

Studenten ontvangen loon voor 32 uur per week, volledige vergoeding van het collegegeld, opleidingskosten en reiskosten. Daarnaast krijgen ze gereedschap, een laptop en smartphone.

Ook interessant

Hannover Messe 2022: bijzondere contacten en aanzet tot meer regionale samenwerking

De Radboud Universiteit en Alliander vinden elkaar rond de energietransitie

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail