ambitie slimme duurzaamheid; duurzaamheid in de genen; AtlasInvest Entrepreneurship Grant; corona ondernemers; civic entrepreneurs; duurzame voedselproductie, Duurzaam Overbetuwe; klimaatrapport; duurzame dinsdag; econometer; Jan Terlouw Innovatieprijs 2018; Trouw Duurzame 100, boordevol, Go Voort, Volgroen, City Deal Gelrestad; duurzame wereld

Oost-Nederland gaat voor het vervoer van de toekomst met Go Voort

Een nieuw samenwerkingsverband tussen de provincies Gelderland, Overijssel en 23 regionale partners gaat zich bezighouden met mobiliteit in Oost-Nederland. De opzet van Go Voort is dat overheden, bedrijven en kennisinstellingen gezamenlijk werken aan toekomstgericht en duurzaam vervoer.

Duurzaamheid en economie

Janneke Hoekstra, faculteitsdirecteur Techniek en Life Sciences aan de HAN: “Wij willen met marktpartijen en overheden praktisch onderzoek doen dat bijdraagt aan duurzame energie en de kwaliteit van onze leefomgeving.”

Ton Spaargaren wethouder in gemeente Duiven verwoordt het belang van deze samenwerking voor de economie kort en krachtig: “Het beter kunnen garanderen van bereikbaarheid voor werkgevers en werknemers zorgt voor meer werk gelegenheid in Oost-Nederland.”

Actie-agenda Go Voort

De geplande acties voor 2018 tot 2021 zijn:

  • Platform Slimme Mobiliteit: dit is een serie bijeenkomsten rond de verschillende actiepunten om kennis rond mobiliteit te delen.
  • Slimme Mobiliteit voor leefbare stadscentra: het ontwikkelen van nieuwe (types) transferlocaties om de kwaliteit van de binnenstad te bewaren zonder de bereikbaarheid te verminderen.
  • Slimme fietsen: speciaal opgetuigde Meetfietsen verzamelen data over luchtkwaliteit, geluidshinder en hitte-eilanden.
  • Slimme wegen in Oost-Nederland: het ontwikkelen van wegen met meer comfort, doorstroming en verkeersveiligheid.
  • Slimme mobiliteit en logistiek: een betere doorstroming en afstemming van goederenvervoer.
  • Vraagafhankelijk vervoerssysteem: zodat het openbaar vervoer betaalbaar en toereikend blijft.
  • Intelligente snelheidsadaptatie (ISA) 2.0: maximumsnelheden beter handhaven met snelheidsbegrenzers.
  • Verduurzamen van bussen in het OV door biobrandstoffen: op weg naar zero-emissie.
  • Veilig gebruik van smartphones en andere apparaten in het verkeer: om ongevallen door afleiding te voorkomen.

Meedoen?

Ondernemers en kennisinstellingen zijn van harte uitgenodigd om mee te doen, als u een idee heeft, kunt u contact opnemen met Jessica van Hees.

Meer informatie

Een uitgebreid overzicht met heel veel voorbeelden van bestaande initiatieven en de actie-agenda nader toegelicht vindt u hier: Actie-agenda slimme mobiliteit Oost-Nederland (PDF)

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail