civic entrepreneurs; RES, Regionale Energie Strategie; cablepooling, Schone Lucht Akkoord

Gebruikmaken van cablepooling ligt voor de hand

In het artikel Zonnepark de Grift bespaart half miljoen dankzij cablepooling legden we vorig jaar maart uit dat het Zonnepark De Grift voor het leveren van stroom de infrastructuur van het Windpark Nijmegen – Betuwe gaat gebruiken. Het artikel over deze toepassing van cablepooling is een van de best gelezen artikelen in 2019. Een mooie aanleiding om te polsen wat de ontwikkelingen op landelijk niveau zijn en hoe het zonnepark er op dit moment voorstaat.

Maarten van Blijderveen, een van de bededenkers van cablepooling bij Qirion, verklaart de populariteit: “Cablepooling begint een bekende term te worden. Door transportschaarste kunnen netbeheerders niet alle opwekkers aansluiten. Het risico op verstoringen is te groot omdat – vooral in de landelijke gebieden – de kabels niet dik genoeg zijn. Aansluiten kan wel via slimme combinaties en beter gebruik van bestaande kabels. Ook de wetgeving beweegt daarnaar toe. Juridisch is het nu nog niet mogelijk om zon en wind samen aan te sluiten. Ik verwacht dat daar binnenkort verandering in komt. Steeds meer partijen vragen erom en willen weten hoe het werkt. Dat levert diverse vragen op. Niet zozeer technisch, maar vooral organisatorisch en financieel: hoe regel je dat zowel het windpark als het zonnepark toegang hebben tot het netwerk? Wie financiert de aansluiting? Wat gebeurt er met de aansluiting als het windpark sluit? We helpen de aanvragers bij het vinden van oplossingen.”

Cablepooling begint een bekende term te worden. Door transportschaarste kunnen netbeheerders verschillende opwekkers niet aansluiten. Aansluiten is wel mogelijk via slimme combinaties en beter gebruik van bestaande kabels.

Batterij toevoegen

Ook bij Zonnepark De Grift is de beschikbare infrastructuur ‘vol’, dus gebruik maken van cablepooling ligt voor de hand. Pim de Ridder, projectvoorbereider en directeur bij Windpark Nijmegen – Betuwe, wil deze techniek straks gebruiken om de stekker van het zonnepark in het windpark te stoppen én  om overcapaciteit op te slaan:

Samen met Exe ontwikkelen we een slim softwaresysteem die wind en zon voorspelt om zo overbelasting te voorkomen. Aan die computer kunnen we nog meer slimheden toevoegen, zoals een batterij. Daarmee kunnen we het teveel aan elektriciteit tijdelijk opslaan en naleveren. Dat voorkomt dat we het moeten weggooien. De batterij maakt het ook mogelijk elektriciteit op te slaan op tijden dat er weinig nodig is, bijvoorbeeld op een zondagmiddag. Is er op maandagochtend meer behoefte? Dan kunnen we op dat moment de juiste hoeveelheid leveren. Zo komen we nog beter in de buurt van de vraag.”

Zonnepark voor zomer klaar

De planning is dat het zonnepark met 17.000 zonnepanelen voor de zomer van 2020 klaar is. Het beroep dat door een inwoner van Oosterhout was aangetekend is door de rechter ongegrond verklaard. Op dit moment is men in afwachting of hoger beroep wordt ingesteld. Verwacht wordt dat dit voorjaar gestart kan worden met de bouw. Pim de Ridder: “De panelen halen we uit Azië, maar de ‘onder’-constructies en dergelijke kopen we het liefste regionaal in bij verschillende leveranciers. De uitdaging is dan om het geheel goed te begeleiden om te zorgen dat het allemaal in elkaar past.”

De bouw wil de projectorganisatie realiseren met een lokaal team van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Als we hen zelf opleiden kan dat een mooi leertraject zijn. En op deze manier creëren we lokaal vakmanschap, zodat we met dit team veel meer zonneparken kunnen bouwen. De komende drie maanden gaan we onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.”

Best gelezen: Zonnepark de Grift bespaart half miljoen dankzij cablepooling

Dit artikel is een vervolg op het artikel: Zonnepark de Grift bespaart half miljoen dankzij cablepooling. Het artikel legt uit hoe Zonnepark De Grift voor het leveren van stroom de infrastructuur van het Windpark Nijmegen – Betuwe gaat gebruiken. Het artikel dat hierover verscheen leest u hier: lifeport.nl/nieuws/cablepooling-zonnepark-de-grift/

Aan het einde van 2019 kijken we welke artikelen door onze lezers het interessants gevonden werden. Waar staat de organisatie nu ten opzichte van het moment dat het artikel werd geschreven? En welke ontwikkelingen verwachten zij nog meer?

Meer 'Best gelezen van 2019'

Meer over Zonnepark de Grift

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail