Alliantie Voeding in de Zorg en gemeente Wageningen werken samen in Nutriprofiel

Alliantie Voeding in de Zorg blij met Wageningen als nieuwe partner

De Alliantie Voeding in de Zorg is erg blij met het partnerschap met de gemeente Wageningen. Met het project NutriProfiel kunnen mensen in de regio beter geholpen worden en komt er meer kennis beschikbaar, legt directeur Menrike Menkveld-Beukers uit.

We willen hiermee als regio Foodvalley een soort grote proeftuin zijn. Hopelijk kunnen we daarmee ook andere regio’s inspireren

De Alliantie Voeding in de Zorg ging in 2007 van start als een samenwerking tussen Wageningen University & Research (WUR) en Ziekenhuis Gelderse Vallei. Later kwam het ziekenhuis Rijnstate daar als partner bij. “Vanaf het begin richten we ons op goede voeding voor, tijdens en na ziekte of behandeling”, legt Menkveld-Beukers uit. Dat werd de afgelopen jaren steeds breder. “Omdat mensen korter in ziekenhuizen verblijven is de lokale voedingszorg heel belangrijk voor ons. Dat doen we in samenwerking met gemeentes. Ongeveer anderhalf jaar geleden zijn we in gesprek gegaan met de gemeente Wageningen, nadat we al langer met de gemeente Ede samenwerken. Wageningen heeft de ambitie om meer te doen aan goede voeding voor kwetsbare groepen. Daarin kunnen we elkaar dus helpen.”

Voedingsadvies op maat

De twee partijen vonden elkaar nu in het project ‘een gezonder eetpatroon met NutriProfiel’. Dat is een vanuit de Alliantie ontwikkelde dienst die via bloeduitslagen en een digitale voedingsvragenlijst zorgt voor voedingsadvies op maat.

Nu komt er een pilotproject waarbij patiënten van Huisartsengroep De Poort uit Wageningen individuele begeleiding krijgen op basis van hun NutriProfiel-advies. De gemeente Wageningen heeft daar 30.000 euro voor beschikbaar gesteld. “We gaan daarmee eigenlijk optimaliseren wat we al deden”, zegt Menkveld-Beukers. De rol van de huisarts is volgens haar cruciaal. “Een huisarts kan vaak net dat extra duwtje geven wat mensen nodig hebben. We gaan daarnaast ook monitoren wat er in deze pilot gebeurt om te kunnen bepalen hoe mensen het beste gestimuleerd worden.”

“We willen hiermee als regio Foodvalley een soort grote proeftuin zijn”, vervolgt ze. “Een plek waar voeding en gezondheid veel aandacht krijgen. Hopelijk kunnen we daarmee ook andere regio’s inspireren.”

Gezonder eten

De samenwerking rondom NutriProfiel is volgens haar een belangrijke stap voor Alliantie Voeding in de Zorg en vooral voor de mensen die het uiteindelijk het hardste nodig hebben. “Gezonder eten is niet makkelijk voor patiënten. Hiermee lossen we dat probleem niet in een keer op, maar het draagt hopelijk bij aan meer bewustwording.”

Meer over Alliantie Voeding in de Zorg

De Alliantie Voeding in de Zorg draagt bij aan kennis en wetenschappelijk onderbouwde, innovatieve producten en diensten die zijn ontwikkeld in meerdere publiek-private concordia. Dit leidt tot verbeterde zorg en sneller herstel van patiënten. The Economic Board is betrokken bij de Alliantie Voeding in de Zorg om het concept verder uit te dragen naar buiten toe. Alliantie Voeding in de Zorg heeft daarom het stempel supported by gekregen.

Meer over Alliantie Voeding in de Zorg

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail