Health en Hightech versterken elkaar op Novio Tech Campus
Van medicijnen tegen corona tot geavanceerde chiptechnologie en slimme radiofrequency (RF)-toepassingen. Op de Novio Tech Campus in Nijmegen wordt volop geïnnoveerd. “Ontwikkelingen in gezondheid en hightech komen hier bij elkaar.”

Rikus Wolbers, directeur van Novio Tech Campus
Breng ondernemers en onderzoekers bij elkaar, dan ontstaat er iets moois. Dat is de gedachte achter de Novio Tech Campus (NTC), gevestigd op het voormalige bedrijfsterrein van Philips, naast station Nijmegen Goffert. “We bieden huisvesting en gedeelde faciliteiten, zoals laboratoria en apparatuur, aan bedrijven in de gezondheidszorg en hightech,” vertelt Rikus Wolbers, directeur van de innovatiecampus.
Begonnen in 2013 met vier bedrijven in één pand, telt de campus inmiddels 70 ondernemingen met ruim 3400 medewerkers verspreid over vijf gebouwen. “De innovatie-speerpunten van de regio Nijmegen zijn hier goed vertegenwoordigd,” zegt Wolbers. “Op de campus zitten bedrijven die nieuwe medicijnen ontwikkelen, maar ook ondernemingen die werken aan chip-integratie en RF-technologie.”
Innovatie in een stroomversnelling
Samenwerking tussen de bedrijven onderling, en met de universiteit en het academische ziekenhuis in Nijmegen wordt vanuit NTC nadrukkelijk gestimuleerd. “We brengen kennis en ondernemers bij elkaar en zorgen er zo voor dat innovatie in een stroomversnelling komt,” zegt Wolbers.
Dat gebeurt bijvoorbeeld via Briskr, een netwerk van veertien regionale partners waarin zowel Health Valley, de Radboud Universiteit, het academische ziekenhuis in Nijmegen, Oost NL, Kadans Science Partner, Novio Tech Campus als de gemeente Nijmegen zijn vertegenwoordigd. Uit het initiatief, ontstaan in 2017, is al heel wat moois ontstaan.
Een voorbeeld is het Chip Integration Technology Center, waarin de Nijmeegse chipbedrijven NXP, Ampleon en Nexperia samen met onderzoeksorganisatie TNO en de TU Delft werken aan multifunctionele chips. Maar ook het programma Briskr Validate!, dat inzet op vraag gestuurde innovatie, is waardevol. “We onderzoeken welke vragen er leven bij medische professionals en hoe bedrijven hier met hun innovaties snel en goed op kunnen inspelen,” illustreert Wolbers.
Kunstmatige intelligentie
Binnen Briskr is er ook aandacht voor de laatste ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie. “We hebben met partners een laagdrempelige podcast gemaakt over de kansen en uitdagingen van deze moderne technologie voor bedrijven, overheid en consumenten”, vertelt de NTC-directeur. “En we hebben plannen voor de oprichting van een digital health hub. Hierbij willen we bedrijven, zorginstellingen en patiënten bij elkaar brengen om de door de coronacrisis in een stroomversnelling geraakte ontwikkeling van e-health-toepassingen vast te houden.”
Ook Hans van der Steen, partner bij Avivia, is enthousiast over Briskr. “We hebben onze contacten bij de Radboud Universiteit opgedaan via dit netwerk,” illustreert hij. “Aan hen besteden we nu de diagnostiek voor sommige analyses uit.”
Medicijn tegen corona
Avivia verzorgt het projectmanagement en de R&D – van labanalyses tot klinische trials – voor farmaceutische bedrijven. “We zijn bijvoorbeeld betrokken bij studies naar antimalariamiddelen als medicijn tegen corona,” vertelt hij. Het bedrijf werkt ook aan hittestabiele tabletten met oxytocine, een hormoon dat wordt toegediend om bloedverlies in de 24 uur na de bevalling (postpartum hemorrhage) te verminderen. “Vooral in Afrika, waar de omgevingstemperaturen hoog zijn en de faciliteiten om medicijnen gekoeld te bewaren beperkt, maken we met zo’n innovatie verschil.”
Het bedrijf verhuisde vrijwel direct na zijn oprichting in 2014 naar NTC. “We hadden dringend laboratoria nodig en bij NTC stond een compleet ingericht demolab waar we zo in konden. We hoefden alleen nog maar onze apparatuur neer te zetten,” legt Van der Steen uit.
Van der Steen en zijn collega’s voelen zich op de campus helemaal thuis: “We zitten hier in een innovatieve omgeving, met enthousiaste ondernemers die net als wij hard aan het groeien zijn en open staan voor samenwerking.” De bedrijven delen apparatuur en kennis, en doen regelmatig zaken met elkaar. “We hebben zelf geen organisch chemicus in huis, maar onze buren, PharmaCytics, wel. Andersom kunnen zij met analytische vragen bij ons terecht,” illustreert hij. “Met Enzyre delen we de kosten voor vloeibare stikstof, Protinhi is een projectpartner en Vaxxinova een klant.”
Toegang tot de Europese markt
Odyssey Europe, dat begin 2020 een hightech repair-facility opende op de campus, heeft dankzij NTC zijn business in Europa snel van de grond gekregen. “We werken samen met verschillende bedrijven hier op de campus. NXP bijvoorbeeld, en Bits & Chips,” zegt Angelo Andres, general manager Europe.
Odyssey, met een hoofkantoor in Texas, is wereldleider in de reparatie en het onderhoud van apparatuur van radiofrequentie (RF), gelijkstroom (DC) en microgolven. “Vanuit Nijmegen hebben we gemakkelijk toegang tot de Europese markt. Het vliegveld van Düsseldorf en Schiphol zijn om de hoek, net als de Rotterdamse havens, handig voor het verschepen van technische onderdelen. En er is dankzij de vele technische bedrijven en onderwijsinstellingen hier in de lifeport-regio veel technisch talent te vinden.”
Net als Avivia en andere ondernemers op NTC zet Odyssey Europe in op snelle groei. “De semi-conductor-markt is volop in beweging en er zijn veel nieuwe toepassingen mogelijk voor RF-technologie – van industriële RF-verwarming en RF-plasmaverlichting tot RF-ontsteking voor auto’s en de behandeling van hyperthermie,” zegt Andres. “We willen de komende drie jaar met ons ingenieurs-team groeien van drie naar minstens vijftien medewerkers.”
→ Lees hier het interview met Odyssey over de opening van hun Europese vestiging op de Novio Tech Campus.
Op de trom roffelen
Bedrijven als Avivia en Odyssey bewijzen dat je als ondernemer niet perse naar de Randstad hoeft om succesvol te zijn. “Nijmegen staat niet voor niets op de tweede plaats als meest aantrekkelijke stad van Nederland. Het is zaak dat we deze boodschap als lifeport-regio nadrukkelijk uitdragen, naar overheid, bedrijfsleven en technisch talent. Vanuit NTC roffelen wij dan ook flink op de trommel, met interviews in kranten en vakbladen, en door deel te nemen aan beurzen en andere events”, zegt Wolbers.
De gemeentelijke plannen voor rond de negenhonderd woningen en bedrijfsruimtes rondom station Nijmegen Goffert brengen binnen enkele jaren nog meer groeimogelijkheden mee voor ondernemers. Ook NTC zelf is straks een gebouw rijker. Wolbers: “Als het aan ons ligt, gaat begin 2021 de spade in de grond.”