Nijmegen Green Capital 2018

Nijmegen draagt in 2018 als eerste stad van Nederland de titel: European Green Capital. De gemeente is dan een jaar lang groene hoofdstad van Europa omdat de hele stad, met alle geledingen, jarenlang werkte aan vergroening en verduurzaming.

Voorzitter van The Economic Board en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls is trots op de prijs: “Dit is te danken aan een grote enthousiaste groep groene doeners die ervoor zorgden dat onze stad steeds duurzamer wordt. Zij bewijzen dat een betere wereld bij jezelf begint.”

Gemeente bouwt duurzaam Paviljoen Green Capital

Architecten van de bruggen de Oversteek en de Lentloper ontwierpen een demontabel en herbruikbaar bezoekerscentrum van duurzame materialen. Het gebouw is boogvormig en opgebouwd uit boomstammen. Het komt op het Kelfkensbos te staan en is open tijdens de openingsceremonie in de Wondertuin, daarna is de officiële opening halverwege februari, en zal het gebouw het hele jaar open staan voor iedereen.

Een greep uit het programma:

Het hele jaar door zullen nationale en internationale conferenties Nijmegen aandoen en is er een uitgebreid feestelijk programma.

Virtuele hotspots in de Wondertuin

De officiële aftrap van het groene jaar heeft de vorm van een Wondertuin Festival in het Valkhofmuseum in Nijmegen. Op de eerste dag van dit lange feestweekend is The Economic Board aanwezig met de vr-film It takes a keen eye. U kunt zich onderdompelen in de meest interessante hotspots op het gebied van Food, Health en Energy. Vervolgens kunt u met ons team bespreken hoe u de film zelf kunt inzetten op evenementen en congressen.

 

Jaarcongres Gelders Energieakkoord

Op 1 februari is er het Jaarcongres Gelders Energieakkoord. Thema is dit jaar: Dit is het moment. Energietransitie in Gelderland. Wat doe jij? Gelderse partijen – overheden, waterschappen, woningcoöperaties, energiecoöperaties en bedrijven – werken hier samen aan een klimaatneutraal Gelderland.

Circulaire Economie Festival

Het Circulaire Economie Festival is op 17 mei in het Honigcomplex. Het wordt een festival met verschillende podia, thema’s: versnelling van de Circulaire Economie, slim inzetten van het netwerk om impact te maken, vraag en aanbod voor Circulaire Economie samenbrengen en verder kijken dan alleen recyclen.

Koning Willem I Prijs

De uitreiking van de prestigieuze Koning Willem I Prijs vindt in mei plaats in Nijmegen. Om het jaar wordt deze prijs uitgereikt aan een grootbedrijf en mkb’er, die uitblinken in goed ondernemerschap. Daarnaast is er de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap, die duurzame innovaties beloont van kleine of grote organisaties.

The Economic Board helpt mee om het bedrijfsleven te betrekken bij de prijs, bijvoorbeeld door een lunch te organiseren met ondernemersverenigingen. Ook helpt de board bij de organisatie van de nieuwe regionale voorverkiezing.

Green Capital Week

De Green Capital Week start op 18 juni. Deze week biedt veel activiteiten en festivals rondom de award cermony van European Green Capital.

Innovative Truth IX

An Innovative Truth IX – Dit congres over ICT, duurzaamheid en innovatie is op 19 juni op de Novio Tech Campus Nijmegen. Thema: ’The Enabler for Sustainability & Innovation’, over de cruciale rol van Informatie- en communicatietechnologie voor duurzaamheid en innovatie.

Vierdaagse

De Vierdaagse Feesten, vanaf 17 juli, hebben een speciaal Party-into-the-future-plein waar het draait om ‘stappen zonder footprint’. Sowieso worden alle Nijmeegse festivals verduurzaamt.

EU Mobility Week

De EU Mobility Week begint op 15 september. Het is een Europese themaweek, met als motto ‘Kom op de fiets’ en ‘Deel je Electrisch Vervoer’. Er komt ook een infomarkt rond elektrische auto’s.

Groen, gezond en in beweging

De Werkconferentie Groen, Gezond en in Beweging wordt gehouden op 4 oktober, het is een brede conferentie rondom de gezonde stad. Met inwoners, zorg en welzijn, onderwijs en ondernemers. Kom in actie en doe mee!

CleanMed Congres

Het CleanMed Congres is op 10 oktober. Dit internationale congres over duurzame medische technologie en duurzame zorg beleeft in Nijmegen zijn twintigste editie.

InScience Festival

Vanaf 3 november toont het InScience Festival de beste wetenschapsfilms van het jaar. Dit jaar staat het filmfestival in het teken van duurzaamheid.

Nationaal Warmtecongres

Op 8 november brengt het Nationaal Warmtecongres zo’n 400 professionals in de warmtesector ij elkaar in de Vereeniging te Nijmegen.

Green Challenges voor alle Nijmegenaren

Onderdeel van het feestjaar is de Green Challenge, een uitnodiging aan alle Nijmegenaren om mee  te helpen bij duurzame uitdagingen. Zo is er in juni de uitdaging: In 2018 met zoveel mogelijk inwoners op naar lokaal opgewekte duurzame energie in en rond Nijmegen.
In juli is het thema: duurzame zorg, waarbij meer bewegen gecombineerd wordt met een gezondere leefomgeving. In oktober draait het om gezond eten, dat ook gezond geproduceerd is.

Harriët Tiemens, Nijmeegs wethouder Financiën, Duurzaamheid en Mobiliteit: “Heel blij ben ik met de Green Capital Challenges. Elke maand zet deze groep mensen een herkenbaar thema neer. Leven zonder afval, stadsvogels tellen, elektrische auto’s proberen, er komt van alles. Die themamaanden zijn een mooi vehikel, het is een soort zwaan-kleef-aan, echt heel goed bedacht.”

→ Lees hier de blog van Harriët Tiemens over Green Capital 2018

Green Capital supported by The Economic Board

Leden van The Economic Board hebben zitting in de Raad van Advies van de Green Capital Organisatie. De Raad van Advies is de marktplaats om kennis te delen en nieuwe combinaties rondom initiatieven te make, en adviseert de programmacommissie van Green Capital over de inhoud en organisatie van het programma.

Bekijk hier de rol van The Economic Board

Na 2018

Het is natuurlijk de bedoeling dat alle nieuwe ideeën en plannen verder gaan na het feestelijke jaar. Daarvoor ondertekenden de betrokken partijen Manifest Nijmegen Green Capital 2018.

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail