Nick Derks Wijchen

Wethouder Nick Derks is trots op actief Wijchen

De coronacrisis is nog lang niet voorbij, maar de bewegingsvrijheid neemt toe. In Wijchen kijken ze terug op hectische maanden, maar ook op een periode waarin de bereidheid om samen te werken groter was dan ooit.

Nick Derks

Nick Derks is wethouder bij gemeente Wijchen

De eerste stappen richting het herstel zijn gezet, zegt Nick Derks, de wethouder die onder andere over economie en toerisme gaat. “Er is gelukkig weer meer ruimte. Het openen van de terrassen was een mooi moment, er klonk een luid applaus bij ieder eerste drankje.” Voorzichtigheid blijft geboden. “Bedenk eens hoe de situatie twee maanden geleden was. Dat blijft als een soort doembeeld in mijn hoofd hangen. We willen niet weer die kant op gaan.”

Hulpstand

Derks vond de afgelopen maanden vooral heel hectisch. “We stonden, samen met alle ambtenaren, continu in de hulpstand. Met de afhandeling van de Tozo-regeling, de werkbezoeken die ik veel heb afgelegd, het maken van afspraken met de horeca en allerlei lokale acties was het een heel drukke periode.”

In Wijchen werd veel georganiseerd. Derks was zelf de initiatiefnemer van een challenge: #ikkooplokaalinWijchen. “Zo probeerde ik er via social media voor te zorgen dat mensen een lamp of een jas misschien niet online kopen, maar in de winkel om de hoek. Het was bovendien bedoeld om de ondernemers een hart onder de riem te steken.”

In tijden waarin het slecht gaat zoeken mensen elkaar op om te helpen. Dat stemt mij heel vrolijk.

Ook het centrummanagement en de centrumondernemers waren erg actief. “Ze hebben T-shirts gedrukt met de tekst ‘Wijchen = samen sterk’. Daar zijn er erg veel van verkocht. Ze tuigden daarnaast gezamenlijke bezorgdiensten voor de horeca en de detailhandel op en met Koningsdag deelden verschillende ondernemers gratis oranje tompoezen uit aan hun trouwe klanten. Daarvoor zetten ze samen een drive-through op in het centrum. Supergaaf natuurlijk. In tijden waarin het slecht gaat zoeken mensen elkaar op om te helpen. Dat stemt mij heel vrolijk.”

Actiegroep

Een hosannastemming is echter onterecht, weet Derks. De ondernemers die het zwaarst getroffen zijn, zullen de gevolgen nog lange tijd voelen. “Als je drie maanden lang geen of weinig omzet hebt kunnen draaien, dan heb je dat niet binnen een jaar gecompenseerd.”

De komende maanden gaat Wijchen actief aan de slag met het ondersteunen van die ondernemers. “Een actiegroep met ambtenaren van verschillende werkterreinen gaat de komende tijd inventariseren wat de effecten van corona in de gemeente zijn. In en direct na de zomer gaan we met behulp van die informatie een programma opzetten. Denk daarbij aan zzp’ers die de mogelijkheid krijgen om zichzelf om te scholen. Of een initiatief waarmee bedrijven met een tijdelijk personeelsoverschot en bedrijven met een tijdelijk personeelstekort iets voor elkaar kunnen betekenen. Zo proberen we zo goed mogelijk te ondersteunen. In veel gevallen zal dat echt maatwerk zijn.”

Dit artikel is onderdeel van editie 4 van de Regionale Monitor De impact van de coronacrisis op de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. Lees hier alle artikelen uit de monitor.

Op onze Corona-pagina vindt u alle informatie rondom de uitbraak van COVID-19, de coronacrisis en de genomen maatregelen door de Rijksoverheid, de regiogemeenten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Ede/Wageningen en de provincie Gelderland. Op het forum kunt u uw hulpvraag stellen of reageren op de hulpvraag van andere organisaties. Ook kunt u zich hier inschrijven voor de Regionale Monitor waarin wij een overview geven van de impact van corona op de economie van de regio

Meer over corona en de regio

Meer over corona

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail