voedingstuinbouw coronacrisis; noodpakket agrarische sector; Humphrey's en NEXTgarden Ingredient Farm; Start-ups Gelderland; Jaarverslag 2017 Humphrey’s Next Kitchen, regio leren kennen, klimaatneutrale tuinbouwgebied, tijd om te oogsten

Eerste onderzoeksfase NEXTgarden Ingredient Farm met positieve resultaten afgerond

De eerste fase van het onderzoek van studenten van de HAS Hogeschool op het NEXTgarden Ingredient Farm is afgerond. Ze slaagden erin om kurkuma en zwarte peper in de kassen te vermeerderen.

Sabine Robben, Jeffrey van der Ven en Tessa Wildenbeest, vierdejaars studenten Toegepaste Biologie aan de HAS Hogeschool in Den Bosch, deden de afgelopen maanden onderzoek naar de vermeerdering en diversiteit van kurkuma en zwarte peper. Vermeerdering op de traditionele manier is gelukt, zo laat NEXTgarden weten. Bij kurkuma gebeurde dat via rizomen, een soort ondergronds gevormde wortels. Zwarte peper wordt traditioneel via stekken vermeerderd.

In het geval van kurkuma slaagden de studenten er ook in om het specerij in een laboratorium via weefselkweek te vermeerderen. Voor zwarte peper is daarvoor meer onderzoek nodig. In september nemen drie Tuin- en Akkerbouw-studenten van de HAS het onderzoekstokje over. Zij gaan zich met name verdiepen in de teelt van kurkuma en zwarte peper.

Exotische kruiden

NEXTgarden Ingredient Farm, dat wordt ondersteund door The Economic Board, heeft als doel om op een duurzame manier exotische kruiden in Nederland te telen, verdelen, extraheren en verkopen. Wanneer dat met behulp van de kassen in Lingewaard kan, kan de productieketen veel dichter bij huis blijven.

Ook draagt het bij aan de positie van NEXTgarden als innovatief en toonaangevend glastuinbouwgebied. Voor het project werken bedrijven uit de glastuinbouw, de ingrediënten- en technieksector, kennisinstellingen en de gemeente Lingewaard met elkaar samen. Samen maken ze ideeën, verkennen ze de haalbaarheid en testen ze potentiële gewassen en technologieën in de praktijk.

Eind vorig jaar ging de Ingredient Farm van start met het telen van kurkuma en zwarte peper. De keuze viel op Kurkuma, ook wel geelwortel genoemd,  vanwege de korte teeltcyclus, de interessante inhoudsstoffen en het gezondheidsaspect. Bij zwarte peper ligt de focus op het verkorten van de tijd tot de eerste oogst.

Meer over Ingrediënt Farm

Ingredient Farm richt zich op de ontwikkeling van duurzame teelt, verwerking, veredeling, processing en afzet van natuurlijke ingrediënten en specerijen in NEXTGarden. Het betreft een samenwerking tussen bedrijven uit de glastuinbouw, ingrediënten- en technieksector, kennisinstellingen en de gemeente Lingewaard. Gezamenlijk genereren zij ideeën, verkennen ze de haalbaarheid en het testen zij potentiële gewassen en technologieën in de praktijk. Ingredient Farm is recommended by The Economic Board. The Economic Board heeft Ingredient Farm ondersteund bij de EFRO-aanvraag.

Meer over NEXTgarden

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail