voedingstuinbouw coronacrisis; noodpakket agrarische sector; Humphrey's en NEXTgarden Ingredient Farm; Start-ups Gelderland; Jaarverslag 2017 Humphrey’s Next Kitchen, regio leren kennen, klimaatneutrale tuinbouwgebied, tijd om te oogsten

NEXTgarden: het eerste klimaatneutrale tuinbouwgebied

NEXTgarden is de combinatie van tuinbouwgebied Bergerden, herstructureringsgebied Huissen-Angeren en het bedrijventerrein Agropark. Het gebied, met glastuinbouw, is een moderne samenwerking in veredeling, technische en financiële diensten, duurzame energie- en waterlevering, productie, verwerking, marketing, verkoop, logistiek en afval.

Duurzame energiemix

Coöperatie Lingewaard Energie werkt samen met bedrijven en overheden aan een state-of-the-art energiemix om warmte en elektriciteit te leveren aan de bedrijven en bewoners.

De mix:

  • Vanaf 2017 levert de biovergister (grondstof: mest en gas) groen gas en CO2 aan tuinders.
  • Het grootste drijvende zonnepark van Europa op het centrale gietwaterbassin van de kassen met een capaciteit van één megawatt. Door het water stijgt de opbrengst van de zonnepanelen, die bovendien zorgen voor minder algengroei in het water.
  • Onderzoek naar de komst van windturbines begin 2017.
  • Regionaal warmtenet met restwarmte afkomstig van bijvoorbeeld afvalverbranders, dat levert aan het tuinbouwgebied.
  • Retourwarmte van nabijgelegen woonwijken wordt optimaal gebruikt.
  • Ondernemers profiteren van elkaars nabijheid en creëren zo meerwaarde.

Bijzondere producten

NEXTgarden is ook een proeftuin voor experimenten met interessante gewassen. Zo ontwikkelt Ingredient Farm nieuwe teeltsystemen om lokaal planten te produceren als vanille, pepers en planten voor de ingrediënten van wasabi. Ook worden waterlinzen (eendenkroos) geteeld als plantaardige leverancier van eiwitten: een uitstekende vervanger voor vlees en vis.

Gunstig groen – voordelen van de NEXTgarden

Het gebied ligt centraal tussen Randstad en Euregio Rijn-Waal. Verder is dit de regio met de meest groene kennis ter wereld en tenslotte is de woonomgeving rijk aan cultuur, onderwijs en recreatie.

“Tuinbouw komt weer positief op de kaart. De economie trekt aan en de NEXTgarden werkt als een zichtbare accelerator voor die tendens. Als onze ambitie waarheid is, dan zullen we bouwen aan de toekomstbestendigheid ervan. Wij geloven dat we met de focus op inhoud, en des te minder op middelen, uiteindelijk veel verder komen. Kruisbestuivingen leiden tot de meest waardevolle kettingreactie.” – Paul Hospers, projectleider gebiedsontwikkeling.

Uw onderneming klaar voor de next step?

Er zijn kavels uiteenlopend van 1.000m2 tot bijna 36 hectare, voor iedereen volop ruimte. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Jan Taks, glastuinbouw en agro-gerelateerde bedrijven, j.taks@lingewaard.nl of 06-31048721
Harrie Vreman, glastuinbouw, hvreman@projectenltonoord.nl of 06-51564319

Ook interessant

Aardgasvrije wijken in Nederland: deze rol spelen gemeenten Arnhem, Doesburg, Lingewaard en Nijmegen

Samenwerkende partijen denken aan belevingscentrum voor glastuinbouw

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail