groeiversneller food; Byondis; Nationale Zorginnovatieprijs 2019. innovatieland

Nederland is en blijft innovatieland

De European Innovation Scoreboard rangschikt Nederland dit jaar van plaats 5 naar 4. Alleen Scandinavië doet het nog beter (#1 Zweden, #2 Denemarken, #3 Finland). Dit jaar passeren we Duitsland. Van innovatievolger naar innovatieleider! Een ideaal klimaat dus om in te innoveren, ontwikkelen en groeien.

Bekijk hier het scoreboard.

 Regio Arnhem Nijmegen Wageningen draagt bij

Europese landen worden op 27 indicatoren beoordeeld en vervolgens gerangschikt naar innovatiekracht. Nieuwe indicatoren waar dit jaar naar werd gekeken is:

  • innovatievaardigheden
  • digitale bereidheid
  • ondernemerschap
  • publiek-private samenwerkingen.

Allerlei punten waarop de regio Arnhem Nijmegen Wageningen bij uitstek goed scoren wanneer het aankomt op Food, Health en Energy.

Andere innovatieparels

Nederland #3 Global Innovation Index

Op deze wereldwijde ranglijst van de World Intellectual Property Organization (WIPO), steeg Nederland van plek 9 naar 3. Dat is nog een plek hoger dan de Europese ranglijst, maar dat komt omdat de indicatoren verschillen. Hoe dan ook: beide autoriteiten beoordelen ons land als hoogstaand innovatieland.

€1 miljard voor onderzoek

De afgelopen tien jaar kregen 600 Nederlandse toponderzoekers samen een subsidie van €1 miljard voor hun onderzoeken. Ook worden onze universiteiten, die vaak samenwerken met innovatieve bedrijven, ruimschoots vertegenwoordigd in de universiteiten top 25. Kennis, onderzoek en ondernemerschap bewijst dus opnieuw hand-in-hand te gaan.

Gouden cirkel: overheid, kennisinstellingen & innoverend mkb

Naast kennisinstellingen en bedrijven spelen ook overheden een grote rol bij de innovatiekracht van een land. De Nederlandse overheid heeft het hoog in haar vaandel staan om onderzoeken en bedrijven die vernieuwende producten ontwikkelen te stimuleren. Bijvoorbeeld door belastingvoordelen, financiering of subsidies. Vooral het mkb in Nederland plukt daar de vruchten van. Deze sector zorgt niet alleen voor innovatie maar ook voor economische groei en meer werkgelegenheid.

Meer informatie

  • Het rapport “Octrooien in Nederland” laat zien dat Nederlandse bedrijven meer uitvindingen per bedrijf doen dan het wereldgemiddelde. Dat bevestigt de hoge mate van innovatie in ons land.
  • Lees hier meer over waarom Nederland innovatieleider
  • Innovatie is een kettingreactie, volg het op Twitter via #Nlinnovatief.

Uniek robotlab versterkt regionale positie voor AI en chemische robotica

ARNE: slimme software helpt bij opvang ernstig zieke baby’s

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail