monitoring klachten ex-coronapatiënten; Stimuleringsregeling E-health Thuis; e-health zorg; chatbot susan

CWZ zet e-health in om klachten ex-coronapatiënten beter te monitoren

Het Nijmeegse Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) gaat e-health inzetten voor het monitoren van klachten van ex-coronapatiënten. Het is volgens vakblad ICT & Health het eerste ziekenhuis in Nederland dat een app inzet voor de nazorg van coronapatiënten.

De app moet ervoor zorgen dat patiënten ondersteuning op maat krijgen wanneer ze na een besmetting met corona langdurig lichamelijke, mentale of cognitieve klachten houden. CWZ werkt ervoor samen met e-healthaanbieder Luscii.

In de app vullen patiënten vragen in over onder andere algemene gezondheid, kortademigheid, lichaamsbeweging, reuk en smaak, gewicht, eventuele angsten of somberheid, concentratievermogen en vermoeidheid. Afhankelijk van de antwoorden krijgt een patiënt al dan niet bericht. Daarin kunnen tips worden gegeven over het omgaan met de klachten, maar ook over bijvoorbeeld de voeding die helpt bij herstel of de beste manier om verantwoord weer conditie op te bouwen. Ook een eventuele verwijzing gebeurt via de app.

Fysieke klachten

Jürgen Hölters, longarts bij het CWZ, vertelt tegen ICT & Health dat veel mensen na hun coronabesmetting last blijven houden van fysieke klachten, ook weken na hun ontslag. “In de zomer hebben we een klein beetje op adem kunnen komen en de ervaringen uit de nazorg voor de patiënten uit de eerste golf verwerkt in een thuismonitoring-app.” De opgedane kennis komt nu, tijdens de tweede golf, goed van pas. “Tegelijk houden we zo ook capaciteit voor andere longpatiënten over, want ook deze zorg willen we zo goed mogelijk blijven leveren.”

Monitoring klachten ex-coronapatiënten

Op basis van de informatie kunnen wij in een vroeg stadium eenvoudig bepalen of een patiënt corona-nazorg nodig heeft, van welke zorgverlener en op welke manier”, vervolgt hij. “Dat kan een consult bij de arts zijn, advies van de diëtist of oefeningen van de fysiotherapeut. Hierdoor kunnen we gericht zorg op maat leveren en hoeven we geen apart team samen te stellen.” Hij merkt dat patiënten de nazorg waarderen. “Dat geeft hen een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Vergeet niet dat het ontzettend heftig is wat deze mensen hebben meegemaakt.”

Op onze Corona-pagina vindt u alle informatie rondom de uitbraak van COVID-19, de coronacrisis en de genomen maatregelen door de Rijksoverheid, de regiogemeenten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Ede/Wageningen en de provincie Gelderland. Op het forum kunt u uw hulpvraag stellen of reageren op de hulpvraag van andere organisaties. Ook kunt u zich hier inschrijven voor de Regionale Monitor waarin wij een overview geven van de impact van corona op de economie van de regio

Meer over corona en de regio

Meer over corona

Meer over CWZ

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail