Ziekenhuis Gelderse Vallei Mirjam van 't Veld

Inspirerende innovator: Mirjam van 't Veld zet kennis over voeding in voor zorgpreventie

Het Edese Ziekenhuis Gelderse Vallei staat in heel Europa bekend als hét food nutrition hospital. Het ziekenhuis is een voorloper in integratie van de voedingswetenschap en gezondheidszorg in de praktijk. Voorzitter van de raad van bestuur, Mirjam van ’t Veld, vertelt waarom ze deze kennis en ervaring wil delen met andere zorgpartijen. “Als we niets doen aan preventie kampt 62 procent van de Nederlanders straks met overgewicht. De gezondheidszorg kan de problemen die daaruit ontstaan niet meer oplossen.”

Als we nu niets doen, dan dreigt in 2022 een tekort van 100.000 tot 125.000 medewerkers.

Mirjam van ´t Veld

Mirjam van ´t Veld, directeur ziekenhuis Gelderse Vallei

Ziekenhuis Gelderse Vallei is al twaalf jaar bezig met voeding en bewegen als bouwsteen van de zorg. Ze werken hiervoor nauw samen met de Wageningen Universiteit, andere ziekenhuizen en het bedrijfsleven. Gezamenlijk doen ze onderzoek en benutten dat voor de patiënt. Zij kunnen bijvoorbeeld in het ziekenhuis dagelijks verse maaltijden bestellen via een uitgebreide menukaart.

Deze is met medewerking van patiënten-panels samengesteld, zodat ook rekening gehouden wordt met bijvoorbeeld reuk- en smaakproblemen. Van ’t Veld: “Daarmee zorgen we ervoor dat patiënten gezonde voeding en de juiste voedingsstoffen binnen krijgen voor beter en sneller herstel. Omdat bewegen daarvoor ook van belang is, maken we bij de Gelderse Vallei gebruik van de activiteitenmeter. Daarmee worden 24/7 alle bewegingen van de patiënten gemeten. De uitslag wordt gebruikt door onze artsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten in de dagelijkse zorg.”

Preventieve rol

Door onze focus op voeding en bewegen merken we niet alleen dat patiënten meer genieten van het eten in het ziekenhuis en sneller herstellen. Hij of zij krijgt ook handvatten om zelf in zijn of haar dagelijks leven te bouwen aan een gezonde leefstijl.” Met deze kennis en expertise wil het ziekenhuis voorkomen dat mensen ziek worden. Daarmee krijgt Gelderse Vallei ook een preventieve rol waarbij niet de ziekte, maar de gezondheid centraal staat. Dat is nodig. Want als we niets doen kampt 62 procent van de volwassen Nederlanders over 22 jaar met overgewicht (bron: RIVM).

Dat betekent dat ook steeds meer mensen chronische aandoeningen, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten krijgen. Om al deze mensen te verzorgen moeten in 2040 één op de vier mensen in de zorg werken, terwijl er nu al een groot gebrek is aan gekwalificeerd personeel in de zorg. Vorig kwartaal stonden er 38.000 vacatures open in de zorg. Als we nu niets doen, dan dreigt in 2022 een tekort van 100.000 tot 125.000 medewerkers. Daarmee wordt de zorg onbetaalbaar en voor sommigen onbereikbaar.

Door onze focus op voeding en bewegen merken we niet alleen dat patiënten meer genieten van het eten in het ziekenhuis en sneller herstellen. Hij of zij krijgt ook handvatten om zelf in zijn of haar dagelijks leven te bouwen aan een gezonde leefstijl.

Niet dwingen, wel verleiden

Ziekenhuis Gelderse Vallei Mirjam van 't VeldDe gezondheidszorg kan deze problemen niet meer oplossen. Daarom worden preventie en innovatie steeds belangrijker. Niet alleen om zorg te vermijden, maar ook om ergere zorg te voorkomen. Daarvoor is het van belang de mensen te stimuleren verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gezondheid.

We kunnen mensen niet dwingen, maar wel verleiden. Mijn drijfveer daarbij is de vraag: hoe kan ik het beter maken voor de mensen en het juiste doen? Een van de antwoorden is dat ik het als onze taak zie de kennis die we hebben over gezondheid te delen met alle zorgpartijen. Zo kunnen we samen voor en met de mensen het verschil maken. Daarom ga ik de boer op om te kijken waar we kunnen samenwerken om de handen ineen te slaan”, ligt Van ’t Veld haar ideeën toe. Het landelijke preventieakkoord is daar een mooie aanjager voor. Daarin staat onder andere dat alle ziekenhuizen in 2025 een voedingsziekenhuis moet zijn. Mirjam van “t Veld ontvangt daarom veel delegaties om uit te leggen hoe zij dat hebben aangepakt.

Van landelijk naar regionaal preventieakkoord

Ook dichtbij huis – in Foodvalley –  vindt het initiatief van de Gelderse Vallei navolging, onder andere in de vorm van een regionaal preventieakkoord. Samen met partners als Menzis, huisartsen, Rabobank, Alliantie Voeding in de Zorg, Wageningen University & Research en de Christelijke Hogeschool Ede gaan ze voor een gezonde regio. Als eerste stap richten zij zich op het bevorderen van een gezond gewicht, onder andere door bewustwording te creëren. Dat doen ze door voorlichting te geven over het belang van goede voeding op scholen en in bedrijven. Het ziekenhuis deelt haar kennis met partners die inwoners uit de regio treffen.

Een van de dingen die we bijvoorbeeld met huisartsen delen is de Eetmonitor, een vragenlijst voor patiënten waar een persoonlijk voedingsadvies aan gekoppeld is. We begeleiden hen bij het gebruik hiervan zodat we de monitor gezamenlijk verder kunnen verbeteren.” Mirjam van ’t Veld is op zoek naar partijen die dit soort innovaties mee willen ontwikkelen. Denk aan technologische toepassingen, bijvoorbeeld  apps waarmee mensen hun gezondheid kunnen monitoren, tot producten zoals roomijs verrijkt met eiwitten waardoor mensen op de intensive care sneller aansterken.

The Economic Board x INNOVATE

Mirjam van ’t Veld spreekt tijdens het event The Economic Board x INNOVATE. Op 3 oktober vertellen inspirerende innovators in de Eusebiuskerk in Arnhem over belangrijke oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van Food, Health, Energy en Hightech. Deze avond staat volledig in het teken van ondernemerschap en innovatie.

Lees hier meer

Meer over Ziekenhuis Gelderse Vallei

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail