European Sustainable Technology Innovation Center

Minder CO2: gemeente Arnhem wil zelf het goede voorbeeld geven

De gemeente Arnhem wil met zijn eigen organisatie binnen vijf jaar veertig procent minder CO2 uitstoten. Een pittige maar haalbare doelstelling vindt projectleider Maud Wolf.

Het goede voorbeeld geven, dat is waar het bij dit project onder meer om draait, vertelt Wolf. Het terugbrengen van de CO2-footprint is onderdeel van het Klimaatplan van de gemeente, waarvan zij de projectleider is. Het doel is om de CO2-uitstoot de komende vijf jaar met veertig procent te reduceren. “Die veertig procent is een hele kluif. Het is ambitieus, maar wel realistisch”, zegt Wolf.

Lees ook: Industriepark Kleefse Waard benoemd tot Beste Circulaire Werklocatie van Nederland

De eerste concrete maatregelen zijn al genomen. “We zijn ons vastgoed aan het verduurzamen. Daar zijn we al langer mee bezig, maar nu vindt er een versnelling plaats. Daarbij moet je denken aan zonnepanelen en energiebesparende maatregelen. Een belangrijk voordeel is dat we de energiegegevens nu goed in beeld hebben, waardoor we daar binnenkort veel beter op kunnen sturen.”

Ook probeert de gemeente een gedragsverandering bij medewerkers te realiseren. “Voorlopig geen strenge regels, maar meer aan de stimulerende kant. We proberen het wagenpark bijvoorbeeld schoner te krijgen of mensen te motiveren om vaker de fiets te pakken.”

Prestatieladder

Ook laat Arnhem zich certificeren volgens de CO2-prestatieladder, een landelijk instrument dat door veel bedrijven en een groeiend aantal overheden wordt gebruikt. Hoe hoger een organisatie daarop staat, hoe beter de CO2-uitstoot in beeld is. Arnhem zit nu middenin een audit en hoopt daarmee op de derde trede van de ladder te komen. Het doel voor 2023 is trede 5, de hoogste trede. “Bij trede 3 gaat het om waar je zelf de energierekening voor betaalt. Ons eigen vastgoed, maar ook openbare verlichting. Bij de tredes daarboven gaat het veel meer om de hele keten. Denk dan bijvoorbeeld ook aan de milieuzone en aan inkoop en aanbestedingen. Daar maken we ook graag werk van.”

Voor de plannen die de gemeente heeft, is samenwerking belangrijk. Als de gemeente daarbij de lokale economie kan stimuleren, dan doet het dat uiteraard graag. “Bij Europese aanbestedingen is dat niet altijd makkelijk. We doen echter wel ons best om lokale partijen mee te nemen in de ambities die we hebben en we proberen van ze te horen wat ze nodig hebben om mee te kunnen doen met een aanbesteding.”

Meer over de gemeente Arnhem

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail