Lunch Tweede Kamerleden in Nieuwspoort op Prinsjesfestival

Economic Board luncht met Tweede Kamerleden op Prinsjesfestival

Dit jaar is Gelderland strategisch partner van het Haagse Prinsjesfestival rondom Prinsjesdag. The Economic Board organiseerde daarom de periodieke lunch met Kamerleden eenmalig in de ‘Gelderse ambassade’ die werd opgebouwd in Nieuwspoort.

Met deze bijeenkomst informeerde The Economic Board de Kamerleden over de kracht van onze regio op het gebied van Food en Health en de cross-overs hiertussen. Het ging over lopende projecten en over de vooruitzichten. En welke rol zou Den Haag kunnen spelen om deze sectoren in Gelderland te stimuleren?

Aandacht voor voeding in curatieve én preventieve gezondheidszorg

Uit de Tweede Kamer waren aanwezig: Anne Kuik (CDA), Hayke Veldman (VVD), Evert-Jan Slootweg (CDA), Lisa Westerveld (GroenLinks) en Tjeerd de Groot (D66). Vanuit The Economic Board waren Economic Boardleden Ben Geerdink, Michiel Scheffer en Peter van Dongen aanwezig, evenals directeur Sigrid Helbig en programmamanager Lobby Saskia Verkade. Ook FrieslandCampina was vertegenwoordigd in de persoon van Femke Jansen.

Food en Health in onze regio

Het programma begon met vier korte presentaties over Food en Health in onze regio.
Kinderarts Petra van Setten (Ziekenhuis Rijnstate) sprak over de ketenaanpak bij overgewicht van kinderen. Net als kindergezondheidscoach Marjolein Postma, werkend in de Arnhemse wijk Malburgen, heeft Van Setten dagelijks te maken met kinderen met obesitas. Van Setten: “Belangrijk is dat er op diverse manieren aan dit probleem gewerkt wordt, niet alleen op kind- en gezinsvlak, maar ook op maatschappelijk politiek niveau, denk aan suikertaks, reclames, en bij facilitaire voorzieningen in sportkantines, belangrijke multifunctionele gebouwen, scholen, etc.”

Bestuursvoorzitter Mirjam van ’t Veld (Ziekenhuis Gelderse Vallei) sprak over samenwerken aan preventie. Gelderse Vallei werkt al jaren succesvol met een andere aanpak: zij bieden hun patiënten à la carte voeding aan. Patiënten eten daardoor niet alleen lekkerder en beter en door minder voedselverspilling is het ook beter voor milieu en portemonnee.

Opleidingsdirecteuren Marjolein van de Pol (Radboudumc) en Rolf Marteijn (Wageningen University & Research) pleitten voor meer aandacht voor voeding in de medische opleidingen. Beide opleidingsinstituten werken dan ook nauw samen zodat artsen ook beter voedingsadvies kunnen meegeven aan hun patiënten.

Tenslotte legt Menrike Menkveld (Alliantie Voeding in de Zorg) uit wat de kracht van de regio is op het gebied van cross-overs tussen Food & Health. Menkveld: “Het is belangrijk dat voeding een prominentere rol gaat spelen in de zorg. Daarop inzetten is niet alleen veel beter voor de patiënt maar voor de gehele samenleving. Als regio weten we heel goed wat de toegevoegde waarde is, daar hebben we elkaar al goed gevonden. Het zou mooi zijn als dat dit ook landelijk wordt opgepakt.”

Verdieping aan lunchtafels

Na de presentaties waren de gasten uitgenodigd om aan verschillende tafels met de sprekers en onze Boardleden te praten over de gepresenteerde onderwerpen. Het belang van aandacht voor voeding in curatieve én preventieve gezondheidszorg werd door iedereen onderstreept.

Ook interessant

Kamerleden in Nijmegen om te praten over sport, gras, voeding en gezondheid

Werkbijeenkomst Kamerleden in Arnhem snijdt urgentie Digital Security aan

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail