Lunch Sophie Hermans

Kamerlid Sophie Hermans maakt kennis met regionale ondernemers en onderzoekers in de zorg

Op 11 september schoven ze aan in het Nijmeegse restaurant Manna, innoveerders in de zorg, voor een gesprek met Tweede Kamerlid Sophie Hermans. Het kamerlid heeft Langdurige Zorg als portefeuille, is geboren in Nijmegen en is zeer geïnteresseerd in innovaties in onze regio.

Haar invalshoek is: “Je moet mensen de zorg bieden die bij ze past, zodat ze het leven kunnen blijven leiden dat ze willen”. De vraag is: hoe richten we de zorg in Nederland zo in, dat dit mogelijk blijft voor iedereen? De discussie draaide vooral om twee kwesties: preventie van ziekte en implementatie van nieuwe technieken en inzichten.

Preventie van ziekte

Preventie is volgens het Tweede Kamerlid een belangrijk onderwerp, en dat omvat meer dan een advies om meer te sporten of te stoppen met roken. Zij vindt het belangrijk dat we een goed beeld krijgen van wat werkt. Zodat we weten welke interventies effectief en succesvol zijn. Dat is belangrijk voor de implementatie.

Implementatie

Als je zorg dicht bij mensen wilt organiseren, loop je aan tegen de wijze waarop WLZ, WMO en ZVW georganiseerd zijn. Er zitten schotten tussen de rollen en verantwoordelijkheden van betrokken partijen, zoals zorgverzekeraars en gemeenten. Daar zou met wet- en regelgeving aan gewerkt kunnen worden.

De aanwezige innoveerders uit de regio

Fred Bergmans, oprichter van Carezzo Nutrition, dat eiwitverrijkte voeding maakt voor in de zorg.
Victor Haze, innovatiemanager bij HealthValley.
Waander van Heerde, chief Scientific Officer bij Enzyre, dat biochips ontwikkelt om bijvoorbeeld bloedwaardes realtime te  meten.
Joris Knoben, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit, gespecialiseerd in de wederzijdse relatie tussen bedrijf en omgeving.
Marten Munneke, universitair hoofddocent Zorginnovatie en directeur ParkinsonNet.
Will Philipsen, oprichter en creatieve ontwikkelaar bij Fresh Idea Factory, dat technieken ontwikkelt die mensen ondersteunen bij gezonde leefstijl, in selfmanagement en zelfredzaamheid.
Elbrich Postma, onderzoeker Alliantie Voeding in de Zorg, reuk- en smaakcentrum

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail