civic entrepreneurs; RES, Regionale Energie Strategie; cablepooling, Schone Lucht Akkoord

Door innovatie richting energietransitie en circulaire economie

De energietransitie en de overgang naar de circulaire economie gaan niet zo snel als Luc Kikkert, de directeur van Kiemt, zou willen. Maar dat ligt volgens hem zeker niet aan de innovatiedrang in de sector.

Luc Kikkert

Luc Kikkert, directeur Kiemt

Kiemt houdt zich dagelijks bezig met innovatie. Kennisnetwerk Kiemt en de 230 aangesloten participanten hebben als doel om de energietransitie en de overgang naar de circulaire economie te versnellen, vooral door middel van innovatie.

Innovatieve periode

In het belang van onze planeet is innovatie noodzakelijk, vindt Kikkert. “We zitten in een transitietijdperk en dat vraagt om nieuwe oplossingen. Die creëer je door innovatief te zijn, door iets bestaands te pakken en dat op een andere manier neer te zetten.” De branche is daar volgens hem goed in. “Dit is een innovatieve periode, waarbij we van aardgas en van elektriciteit dat wordt opgewekt uit gas en kolen, overgaan naar onder andere zonne-energie, windenergie, geothermie, biogas en LNG. Ook voor het opslagprobleem komen er oplossingen vanuit de branche, zoals batterijen op basis van zeezout en waterstofbromide. Je kunt zeker zeggen dat de branche innovatief is. Iedereen die met de energietransitie bezig is, weet dat daar innovatie voor nodig is.”

Als hij kijkt naar het landelijke beleid, vindt Kikkert dat er nog wel een weg te gaan is. “We hebben hier geen innovatiebeleid. Als we op een Duitse manier innovatie zouden stimuleren, kan er veel meer gebeuren en kunnen we als land voorsprong pakken. De overheid stimuleert innovatie naar mijn mening niet voldoende. We zijn nu afhankelijk van wat er binnen universiteiten en bedrijven ontwikkeld wordt. Er zijn er wel wat middelen, maar die zijn heel moeilijk te verkrijgen. We zouden graag zien dat er meer fondsen zijn voor de eerste fase van innovatie. Ook zie je dat wet- en regelgeving vaak belemmerend werkt. De wetgeving is afgestemd op de oude wereld, niet op een wereld in transitie. De maatschappij zelf werkt nog niet altijd mee. Het plaatsen van een windmolen heeft altijd veel voeten in aarde. Dat helpt allemaal niet als we het klimaat willen redden.”

Integrale aanpak

Hij is er heilig van overtuigd dat samenwerken de enige succesvolle weg is richting de energietransitie en de circulaire economie. “Het is noodzaak. We staan voor een integraal vraagstuk en dat vraagt om een integrale aanpak. We moeten over ons eigen hekjes heen kijken en gemeenschappelijke doelstellingen vaststellen en behalen. Als je bijvoorbeeld afval wil gaan verwerken als grondstof, moet je gaan samenwerken met andersoortige bedrijven dan voorheen. Dat gebeurt gelukkig ook meer en meer.”

De regio rond Arnhem, waar Kiemt gehuisvest is, staat bekend om zijn innovatieve bedrijven op het vlak van energie. “Er is veel kennis, zowel van de techniek als van de infrastructuur. Er gebeurt hier van alles, op een aantal vlakken lopen we echt voorop.” Zo zijn in de regio onder meer veel waterstofbedrijven geclusterd. “Die zetten mooie stappen en dat is prachtig om te zien. Aan de andere kant worden er ook met de circulaire economie en in de combinatie van energie en ‘circulair’ heel mooie dingen gedaan. Een bedrijf dat van oude autoaccu’s buffertransformatoren maakt, bijvoorbeeld. Zo zijn er nog heel veel anderen. We mogen trots zijn dat die bedrijven hier zitten.”

Verder kijken

Verbinding zoeken binnen de regio ligt dus voor de hand. “Samenwerken moet echt op alle niveaus gebeuren. Werk samen met je buurman, maar vergeet ook niet om verder te kijken. Met Kiemt doen we veel in de gemeente Arnhem, in andere regio’s in Gelderland, Overijssel en de rest van Nederland, maar zijn we ook actief in Noordrijn-Westfalen, werken we samen met een cluster in Frankrijk en spreken we in Zwitserland en de Baltische staten. We hebben met zijn allen een enorm probleem en dat moet je vanuit meerdere hoeken aanpakken.”

Kijkend naar de toekomst is hij voorzichtig. “We zijn als Nederland absoluut niet het beste jongetje van de klas. Integendeel zelfs. We gaan te langzaam. Dat heeft wel als voordeel dat we snel stappen moeten kunnen zetten in vergelijking met anderen op het moment dat er wat dingen veranderen. Aan de innovatiedrang van bedrijven en kennisinstellingen zal het in ieder geval zeker niet liggen. Die willen wel.”

The Economic Board x INNOVATE

Luc Kikkert spreekt tijdens het event The Economic Board x INNOVATE. Op 3 oktober vertellen inspirerende innovators in de Eusebiuskerk in Arnhem over belangrijke oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van Food, Health, Energy en Hightech. Deze avond staat volledig in het teken van ondernemerschap en innovatie.

Lees hier meer

Meer over Kiemt

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail