Lighthouse Farm WUR

Boeren uit de hele wereld als inspiratie voor andere boeren en studenten

Innovatieve voorbeeldboerderijen uit alle hoeken van de wereld die als inspiratie dienen voor andere boeren en studenten als het om duurzame landbouwsystemen gaat. Dat is het idee van het Lighthouse Farm Network, waar Wageningen University & Research (WUR) initiatiefnemer van is.

Annemiek Pas Schrijver, onderzoeker aan de WUR, is coördinator van het internationale Lighthouse Farm Network. “We hebben op dit moment elf zogeheten Lighthouse Farms”, begint ze haar uitleg. “Die zijn allemaal binnen een bepaald gebied bezig met duurzaamheid. Samen vormen ze een soort mozaïek aan oplossingen voor duurzame landbouw.” Die elf voorbeeldboerderijen komen uit alle delen van de wereld: Indonesië, Ethiopië, Cuba, Colombia, Brazilië, Letland, Finland, Oostenrijk, Ierland, Spanje en Nederland. Samen vormen ze een online leerschool voor andere boeren en studenten.

Lees hier meer over het Lighthouse Farm-project

Rijst, vis en eenden

Ik kom net terug uit Indonesië”, vertelt Pas Schrijver. “Op de boerderij daar verbouwen ze rijst, maar hebben ze ook vis en eenden. Samen vormt dat een circulair ‘complex rice system’. De vissen eten ongedierte uit het water op. De eenden eten het onkruid op de rijstvelden. De vis wordt verkocht, net als de eieren van de eenden. Rijst-vis was er het traditionele systeem en het conventionele mono-croprijstsysteem kwam daarvoor in de plaats. Ze hebben dus elementen toegevoegd en er een zogeheten complex systeem van gemaakt. Daardoor zijn er niet alleen verschillende bronnen van inkomsten, maar combineren ze mogelijkheden op een optimale manier. Er is een hogere rijstoogst en de boeren zijn beter bestand tegen klimaatverandering.”

De Lighthouse Farms dienen als inspiratiebron voor andere boeren binnen en buiten de regio. “Er zitten elementen in de manier van denken waar je als boer wat van kunt leren, ook als je zelf een ander soort bedrijf hebt.” Maar niet alleen boeren zijn de doelgroep. “We maken op die boerderijen opnames met een 360-gradencamera en die beelden brengen we naar het klaslokaal, voor onze studenten. We nemen hen daardoor virtueel mee naar die bedrijven, op een soort excursie.”

De studenten doen daar ook wat voor terug. “Ze lopen regelmatig stage of doen hun thesis bij één van de Lighthouse Farms. Dat is voor deze boeren heel nuttig, want die zitten soms met specifieke onderzoeksvragen die door conventioneel onderzoek niet beantwoord worden. In sommige gevallen zijn er ook langdurige projecten van onze studenten op die plekken.”

Stikstofdiscussie

Of de Lighthouse Farms ook een inspiratie kunnen zijn in de huidige stikstofdiscussie in de agrarische sector, is volgens Pas Schrijver lastig te zeggen. “Het stikstofprobleem maakt duidelijk dat we de grenzen hebben bereikt van het huidige landbouwsysteem. Lighthouse Farms kunnen wel laten zien welke innovatieve oplossingen er buiten het huidige speelveld liggen.”

Meer over WUR

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail