teamscope; pinkRF; CITC plannen 2020; PinkRF, Rockstart Digital Health, Rikus Wolbers, Novio Tech Campus, Health en High Tech, mdxhealth, novio tech campus, nieuwbouw EPR, Briskr, Debat Innovatie en ondernemen, novio tech campus

PinkRF zag projecten stilvallen en hoopt nu op de COL

Bij het vorige interview, eind vorig jaar, zag de toekomst er rooskleurig uit voor pinkRF. Er waren nieuwe samenwerkingen met het Erasmus Medisch Centrum en het Amerikaanse Odyssey en de groei leek niet te remmen. De coronacrisis zorgt nu voor onzekerheid, laat eigenaar Klaus Werner weten.

Klaus Werner pinkRF

Klaus Werner is eigenaar van pinkRF

Het in Nijmegen gevestigde pinkRF ontwerpt, ontwikkelt en produceert RF-energiesystemen voor industriële, medische, farmaceutische en wetenschappelijke toepassingen. RF-energie, ofwel radiogolven, wordt onder meer in magnetrons gebruikt. PinkRF zet het in voor meerdere toepassingen, onder andere in de strijd tegen kanker. Met een proces dat hyperthermie heet kan RF-energie namelijk kankercellen vernietigen.

Lees hier het interview met Klaus Werner over pinkRF

Groei uitstellen

Het bedrijf heeft het door de coronacrisis over de hele linie moeilijk, vertelt eigenaar Klaus Werner. “Het onderzoeksprogramma loopt nog steeds door, maar twee grote projecten vielen stil omdat de klanten niet meer konden investeren. We hebben daardoor een gebrek aan cash om onze groei door te zetten.”

Daarom hoopt pinkRF op de COL-regeling voor start-ups en scale-ups. “We hebben de aanvraag ingediend. Als het doorgaat, is er niet zoveel aan de hand. Als dat niet zo is, dan moeten we onze groei uitstellen en in het slechtste geval afstellen. Het is een spannende periode, waarin we steeds kijken hoe we ons misschien kunnen heroriënteren. We hebben veel gesprekken met bedrijven waarmee we zoeken naar overlap en bekijken continu hoe we onze kennis en technologie eventueel anders kunnen gebruiken.”

Het is een spannende periode, waarin we steeds kijken hoe we ons misschien kunnen heroriënteren. We hebben veel gesprekken met bedrijven waarmee we zoeken naar overlap en bekijken continu hoe we onze kennis en technologie eventueel anders kunnen gebruiken

De veelbelovende samenwerking met Odyssey Technical Solutions, een enorm grote RF-speler, leverde in de beginfase nog weinig op. “Binnen Europa zijn we daarvoor erg afhankelijk van de automotive-industrie en die sector is volledig stilgevallen. Die business moet eerst weer terugkrabbelen.”

De therapieën met RF-energie voor kankerpatiënten stonden de afgelopen maanden ook op een lager pitje. “Simpelweg omdat ziekenhuizen volop met corona bezig waren. Die trajecten zien we nu wel weer langzaam op gang komen. De samenwerking met Erasmus Medisch Centrum blijft heel belangrijk voor ons.”

Cross-over met Food

Gelukkig is het niet alleen maar overleven. “Er zijn uit de medische wereld wel een paar interessante nieuwe trajecten op ons pad gekomen, maar die zijn niet voor de heel korte termijn. Daarnaast zijn veel kleinere projecten gewoon door blijven lopen.”

Het meest positieve nieuws is dat blueTemp, een soort aanvulling op de myTemp-pil, veel belangstelling oogst. Waar myTemp nu vooral wordt gepositioneerd als een pil voor sporters om hun lichaamstemperatuur te meten, is de blueTemp er met name voor andere toepassingen. “Daar zit een kleine energiebron in waardoor je continu gegevens kunt opslaan en laten versturen. Onder andere de voedingsmiddelenindustrie is geïnteresseerd en daarnaast ook veel bedrijven die zich met quality assurance bezighouden. Ze willen zeker weten dat de temperaturen in een bepaald productieproces worden behaald, of juist niet worden overschreden.”

Met zijn innovatiekracht hoopt pinkRF de coronacrisis goed door te komen. “Hopelijk ontsnappen we met slechts een blauw oog en kunnen we daarna weer stevig verder groeien. Zoals het er nu naar uit ziet, heb ik daar vertrouwen in.”

Dit artikel is onderdeel van editie 4 van de Regionale Monitor De impact van de coronacrisis op de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. Lees hier alle artikelen uit de monitor.

Op onze Corona-pagina vindt u alle informatie rondom de uitbraak van COVID-19, de coronacrisis en de genomen maatregelen door de Rijksoverheid, de regiogemeenten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Ede/Wageningen en de provincie Gelderland. Op het forum kunt u uw hulpvraag stellen of reageren op de hulpvraag van andere organisaties. Ook kunt u zich hier inschrijven voor de Regionale Monitor waarin wij een overview geven van de impact van corona op de economie van de regio

Meer over corona en de regio

Meer over corona

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail