Kipster Beuningen

Komst Kipster Beuningen kans voor hele regio

Kipster, leverancier van het eerste klimaatneutrale ei ter wereld, opent vrijdag 10 januari a.s. officieel haar deuren in Beuningen. Het is na Venray de tweede vestiging in Nederland. Initiatiefnemer Ruud Zanders en wethouder Henk Plaizier van gemeente Beuningen zijn om moverende redenen blij met de komst van de wereldspeler-in-spe naar de duurzame koplopersgemeente.

Met zijn verschillende innovaties onder één dak, is Kipster een best practice voor eigenlijk de hele regio

Regionale best practice

Kipster Beuningen

De aanleg van de nieuwe Kipster-stal in Beuningen

Kippenboer Ruud Zanders opent in september 2017 met drie kompanen de eerste Kipsterstal in Oirlo, vlakbij Venray. Kipster verkoopt haar eieren uitsluitend aan de Lidl. De zaken gaan zo goed, met dank aan het efficiënt en ethisch verantwoord ondernemen, dat ‘vestiging Beuningen’ binnenkort een feit is, aan de Hosterdstraat. “Er waren verschillende redenen om voor Beuningen te kiezen”, vertelt Zanders. “We kregen vrij eenvoudig een vergunning. Ook vonden we snel een ideale plek voor onze twee gebouwen. Verder sprak de ligging vlakbij de A73 en A50, in de buurt van Nijmegen ons aan. En de politiek zag ons plan zitten.”

Voor Beuningen was het ‘binnenhalen’ van Kipster de ideale kans om een landelijk erkend bedrijf de ruimte te geven, zegt Henk Plaizier, wethouder Economische Zaken. “Als Beuningen zitten we goed in de hightech, met een paar internationaal opererende spelers. Kipster doet het fantastisch op het gebied van dierenwelzijn, slimme voedselproductie, maar bijvoorbeeld ook energieneutraal werken. Dit laatste thema kan interessant zijn in het licht van de geplande verduurzaming van bedrijventerrein De Schoenaker, waar we onder meer aan de slag willen met het zelf opwekken van energie. Met zijn verschillende innovaties onder één dak, is Kipster een best practice voor eigenlijk de hele regio.”

Educatieve mogelijkheden

Net als in Venray is straks ook in vestiging Beuningen een kleine tentoonstelling ingericht over de Kipsterfilosofie. Zanders: “We laten mensen graag zien wat we doen. En waarom we het zo doen. Met Kipster vertellen we een verhaal, dragen we graag bij aan de bewustwording over het goed omgaan met dieren en voedsel.” Plaizier is blij met die extra aandacht: “Als onderwijswethouder – want dat ben ik ook – zet ik me in om jonge kinderen kennis te laten maken met innovatieve bedrijven. Kipster herbergt tal van educatieve mogelijkheden, voor leerlingen uit groep 7 en 8 bijvoorbeeld.”

We laten mensen graag zien wat we doen. En waarom we het zo doen.

De wereld veroveren

Intussen denkt Zanders verder dan Beuningen en heeft hij de eerste lijntjes over de grens al gelegd. “We verwachten in 2020 in België te beginnen. Als het meezit ook in Amerika, voor de op een na grootste supermarkt, Kroger. Verder zijn we in gesprek met partijen in Frankrijk en Duitsland. Ons doel is niet om zoveel mogelijk kippen te houden. Juist niet. Het doel is om het voedselsysteem anders in te richten. Dat kan niet alleen in Venray, straks in Beuningen, maar uiteindelijk in de hele wereld.”

Officiële opening Kipster Beuningen

Op vrijdag 10 januari 2020 vindt in besloten kring de officiële opening plaats van Kipster Beuningen. Zaterdag 11 januari a.s. is een open dag voor het grote publiek. In de twee stallen van Kipster Beuningen scharrelen straks in totaal 42.700 kippen, op jaarbasis goed voor de productie van 13 miljoen eieren.

Meer over de gemeente Beuningen

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail