HyGear

Kennis en kunde CapitalChange belangrijk bij overnametraject HyGear

Op 22, 23 en 24 september kunnen regionale ondernemers kennismaken met de sparringpartners en investeerders van CapitalChange. Deze specialisten op het gebied van groei, waarde-creatie, fusies en overnames adviseren en ondersteunen ondernemingen met een groei-ambitie of de verwezenlijking van een exit-strategie. Daarnaast hebben deze partners ook de mogelijkheid om te investeren. Een unieke kans voor ondernemers dus. We spraken met waterstofpionier HyGear uit Arnhem, waar CapitalChange sinds 2016 intensief mee samenwerkt. Eind vorig jaar had het bedrijf veel aan de kennis en kunde van CapitalChange, toen de partners konden helpen bij een overname door het Canadese Xebec Adsorption.

Dat HyGear ‘waterstofpionier’ wordt genoemd, is niet overdreven. Het bedrijf werd al in 2002 opgericht met de visie dat waterstof dé brandstof van de toekomst is. Het heeft zich de afgelopen jaren vooral ingezet voor het efficiënter maken van de waterstofketen. HyGear is sterk geworden in het op locatie produceren en leveren van waterstof, met name voor de industrie. “Sinds we die stap maakten, groeiden we nog sneller. In 2016 kwamen we op het punt dat een groot Amerikaans bedrijf ons wilde overnemen”, vertelt Marinus van Driel, CEO van HyGear en tegenwoordig president Xebec Europa. Hij legt uit op welke manier CapitalChange ondersteuning bood.

Via investeringsmaatschappij Oost NL kwam HyGear in contact met CapitalChange. “Ze deden al heel veel advieswerk rondom nieuwe participaties en het herstructureren ervan. Wij merkten dat we zo’n verkooptraject niet alleen aan moesten vliegen. We misten kennis en ervaring, onder meer in het financiële deel. Albert Marseille vervulde namens CapitalChange vervolgens een rol die lijkt op die van een procesmanager”, vertelt Van Driel. “Of een M&A-manager, zoals grote bedrijven die hebben.”

→ Lees hier meer over CapitalChange en het event in september

Intensieve samenwerking

Marseille en Van Driel werkten in 2016 ongeveer een half jaar lang intensief samen, maar vanwege financieringsproblemen van het Amerikaanse bedrijf ging de deal uiteindelijk niet door. De samenwerking smaakte echter naar meer. “We kregen door dat financiering een belangrijk aspect in onze bedrijfsvoering moest gaan worden. We wilden daarom dat Albert bij ons zou blijven adviseren, als een sparringpartner op een vakgebied waar we zelf niet alles van wisten. Vanaf dat moment heeft hij eerst geholpen bij het uitkopen van een eerdere Spaanse financierder. Daarna ondersteunde hij onder meer bij het uitgeven van aandelen, het in de markt zetten van obligaties en veel andere vraagstukken die met financiering te maken hebben. Ik vraag ook zijn mening over andere onderwerpen. Zijn verse blik op bijvoorbeeld een businessplan voegt echt wat toe. Datzelfde geldt overigens voor Martin Adler, tegenwoordig ook van CapitalChange, die in onze Raad van Commissarissen zat.”

Marseille speelde uiteindelijk ook een belangrijke rol bij de overname door Xebec. “Hij zat naast me, vanaf de eerste mail vanuit Canada tot en met het zetten van de handtekening. Je hebt in zo’n traject allerlei stadia, nog voordat je uiteindelijk met juristen gaat kijken naar de contracten. We overlegden over de kansen die dit bood en over alle stappen die we moesten zetten. Hij was ook aanwezig bij de onderhandelingsgesprekken. Het was erg fijn dat hij ook meedacht over de minder tastbare onderwerpen voor mij als DGA [red: directeur-grootaandeelhouder]. Wat wordt mijn nieuwe rol? Waar moet ik persoonlijk op letten?”

Sterke betrokkenheid

Na de overname zijn de rollen van Marseille en ook die van Adler uiteraard kleiner geworden. “Maar ze bellen beiden nog steeds vaak”, vertelt Van Driel. Die betrokkenheid kenmerkt de samenwerking tot nu toe: “We kunnen nog steeds op ze terugvallen. Albert was er gewoon altijd als we hem nodig hadden, soms met ondersteuning van zijn collega’s. We hebben zelfs op tweede kerstdag met elkaar gebeld. De mannen van CapitalChange zijn veel meer dan adviseurs.”

Zelf kijkt Marseille met trots terug op het traject. “De samenwerking was heel bijzonder en intensief. Het was een uniek proces en het geeft een goed gevoel dat we daar aan bij hebben kunnen dragen. De samenwerking met HyGear, met Marinus als persoon, en ook met Oost NL is echt een schoolvoorbeeld van hoe zoiets moet gaan. We delen kennis en kunde vanuit verschillende disciplines, met respect voor elkaars visie, inzicht en ideeën, gericht op een gezamenlijk doel.”

In gesprek met CapitalChange

The Economic Board geeft regionale ondernemers de mogelijkheid om op 22, 23, en 24 september kennis te maken met CapitalChange. Die vrijblijvende gesprekken zijn met name bedoeld voor bedrijven met een sterke focus op groei en waarde-creatie of bedrijven die bezig zijn met een verkoop of een ander soort exit. Ondernemers die gebruik willen maken van deze mogelijkheid, kunnen contact opnemen met Richard Dobbelmann: r.dobbelmann@lifeport.nl.

Meer over CapitalChange

Meer over HyGear

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail