Bureau Brussel, EWRC; corona europa; Bureau Brussel Europa Green Deal

‘Regio’s keihard nodig om Green Deal te laten slagen’

Nu de Green Deal een feit is, wil de regio Arnhem – Nijmegen een nog belangrijkere rol spelen in het mogelijk maken van Europa’s klimaatambities dan het al deed. Een holle frase? Allerminst. De ‘groene metropool’ barst van de innovatieve projecten, stuk voor stuk toppers in ‘de Champions League van Europa’.

Het is lang geleden dat een Europees plan, even afgezien van de Brexit, zoveel stof deed opwaaien als de Green Deal. Ook European Affairs Advisor Geert Ritsema, vertegenwoordiger van de regio Arnhem – Nijmegen in Brussel, wist in eerste instantie niet wat hij las toen hij de ‘routekaart’ naar een klimaatneutraal Europa in 2050 onder ogen kreeg. “De ambities van deze groene groeistrategie zijn hoger dan ik had verwacht. Compromisloos bijna. Waarbij het Europees Parlement een aantal punten ook nog eens verder heeft aangescherpt én extra geld eist voor een ‘rechtvaardige transitie’. De Green Deal levert veel op, maar zal ook bedrijfstakken doen verdwijnen. En daar moeten op een nette manier oplossingen voor komen. Het worden interessante jaren.”

De Europese Commissie geeft expliciet aan dat het regio’s en steden keihard nodig heeft om de Green Deal te laten slagen

Geld en samenwerking

Interessante jaren liggen sowieso in het verschiet voor de regio’s en steden. Ritsema: “De Europese Commissie geeft expliciet aan dat het regio’s en steden keihard nodig heeft om de Green Deal te laten slagen. Regio’s zijn ambitieuzer dan lidstaten, schakelen sneller. Idee is dat regio’s aanvragen indienen bij Europese subsidiefondsen om bestaande, groene projecten te versnellen of verbreden. Of om nieuwe te starten. Onderlinge, eventueel grensoverschrijdende, samenwerking met buitenlandse regio’s en steden kan daarbij een voorwaarde zijn om geld te krijgen.”

→ Lees hier ons eerdere interview met Geert Ritsema van Bureau Brussel: ‘Regio Arnhem – Nijmegen telt echt mee in Brussel’

Fietsen op de kaart

Volgens Ritsema heeft de regio Arnhem – Nijmegen veel te bieden bij het mogelijk maken van de Europese klimaatambities. “Qua duurzame mobiliteit zetten we grote stappen, onder meer op het gebied van een geheel emissievrije binnenscheepvaart. Mooi voorbeeld is INTERNODES, een project waarin we als regio optrekken met laadpalenproducent Allego en onze partnersteden Duisburg en Straatsburg. Ook lopen we voorop waar het gaat om de stedelijke bereikbaarheid, per fiets en te voet. Al blijft dit thema wat onderbelicht in de Green Deal; reden te meer om het in Brussel aan te kaarten.”

Circulaire topregio

Meer dan de moeite van ‘het brengen’ waard volgens Ritsema zijn ook ’s werelds eerste integrale waterstofketen van Power-to-power en de wijkgerichte energiearmoede-aanpak door de sociale woningcorporaties. “Dan vergeet ik nog bijna de initiatieven die we als circulaire topregio ontplooien. Zo krijgen in de steden circulaire landbouw en lokale voedsellandschappen stapsgewijs voet aan de grond en heeft de Nijmeegse afvalverwerker ARN een eigen luierrecyclingfabriek gebouwd. Ook doen we mee in verschillende Europese projecten, zoals Feed the City.”

Een aantal van onze regionale projecten op het gebied van duurzame mobiliteit, energie en circulaire economie doen mee in de Champions League van Europa. Hier kunnen we écht het klimaatverschil mee helpen maken

Champions League

Waar de regio Arnhem – Nijmegen Europa veel ‘groen’ in de aanbieding heeft, hoopt het ook ideeën op te halen. “Bijvoorbeeld op het gebied van biologisch landbouw of de opwekking van duurzame energie”, vertelt Ritsema. “Persoonlijk verwacht ik veel van urban mining, waarbij zeldzame metalen uit niet meer gebruikte apparaten worden gehaald voor hergebruik. Daarmee bespaar je kostbare grondstoffen en energie, maak je spullen goedkoper en creëer je extra banen.”

Voorlopig kijkt Ritsema dichterbij huis en dat stemt hem positief. “Een aantal van onze regionale projecten op het gebied van duurzame mobiliteit, energie en circulaire economie doen mee in de Champions League van Europa. Hier kunnen we écht het klimaatverschil mee helpen maken.”

Meer over Brussel

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail