Werkbijeenkomst Kamerleden in Arnhem snijdt urgentie Digital Security aan

Op 29 maart organiseerde The Economic Board een lunchbijeenkomst voor Eerste en Tweede Kamerleden in Arnhem. Bij Dirkzwager legal & tax bespreken professionals uit de regio Arnhem – Nijmegen, met Wageningen met de Kamerleden de ontwikkelingen en vraagstukken rondom Digital Security.

Uit de Eerste Kamer was Esther-Mirjam Sent (PvdA) aanwezig en uit de Tweede Kamer was Evert-Jan Slootweg (CDA) van de partij. Na een welkomstwoord van directeur Sigrid Helbig van The Economic Board, gaven experts van de Radboud Universiteit en Dirkzwager de aftrap met toelichtingen op dit complexe onderwerp.

IRMA

Bart Jacobs, hoogleraar Digital Security aan de Radboud Universiteit, schetst het beeld dat alle wereldwijde platforms zoals Amazon en Facebook digitale identiteiten van ons kunnen maken. Dit is omdat we heel veel data met hen delen. In Nijmegen is daarom de IRMA-app ontwikkeld, waarmee mensen selectief gegevens kunnen delen met verschillende partijen. Hij toonde live hoe dit werkt.

IRMA is echt van onderop ontstaan en werkt decentraal: de gegevens worden niet centraal beheerd. Diverse partijen, zoals de gemeente Nijmegen en VGZ, maken er nu gebruik van voor het uitwisselen van persoonsgegevens. Klanten kunnen op een veiliger manier andere zorgverleners machtigen, zoals medewerkers van de thuiszorg, dan nu via DigiD mogelijk is.

Wat ik hier vandaag van The Economic Board meeneem naar Den Haag is het belang dat zo’n IRMA-app heeft voor gemeenten en ook voor zorginstellingen. Hoe we data-uitwisseling voor mensen die van de zorg afhankelijk zijn, verder kunnen helpen.

OnePlanet

Economic Boardlid en bestuursvoorzitter van de Radboud Universiteit Daniël Wigboldus gaf tijdens de bijeenkomst een toelichting op het OnePlanet-initiatief dat onlangs in deze regio landde. Technologische innovaties als chips in een inslikbare pil helpen onderzoeken hoe we gezonder en langer kunnen leven. Daarmee wordt echter veel data verzameld. Dat roept diverse vragen op zoals: Wie is de eigenaar van deze data? Wie mag er gebruik van maken? Waarbij ook nog de vraag komt: hoe zit het met de privacy bij deze persoonlijke data?

Verantwoordelijk in de complexiteit

Luuk Arends en Mark Jansen, beiden advocaat bij Dirkzwager, hielden een duo-presentatie over de moeilijkheden waar de complexe huidige regelgeving, waarin concrete normen voor hun klanten soms ontbreken, voor zorgen. Wat zijn bijvoorbeeld veiligheidsmaatregelen die ‘passend’ zijn? Welke toezichthouder is  verantwoordelijk bij de casussen van hun klanten? Hoe om te gaan met systemen die, soms doelbewust, niet compatible met elkaar zijn?  Waarom is een slachtoffer van een hack schuldig voor data lekken? Tijdens hun presentatie ontstaat al meteen een levendige discussie tussen de deelnemers van de bijeenkomst.

Open en Weerbaar

Ten slotte spreekt lid van The Economic Board en burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls. Hij geeft geen digitale presentatie en stelt dat hij ook bewust geen sociale media gebruikt in zijn functie. Hij ziet namelijk dat digitalisering naast kansen ook bedreigingen oplevert. En werpt de vraag op wat voor samenleving we met elkaar willen zijn. Wat zijn de publieke waarden van informatievoorziening? De gemeente Nijmegen stelde eerder het manifest Open en Weerbaar op. Daarbij gaat het niet alleen om wet- en regelgeving, maar net zo goed over publieke waarden.

Verdieping en vervolg

Tot slot zijn er verdiepingsgesprekken aan twee tafels. Vanaf het begin zijn het levendige gesprekken, met elk een eigen karakter. Aan de ene tafel zoomt Evert-Jan Slootweg met de deelnemers in op de IRMA-app en de toepassingsmogelijkheden daarvan. Aan de andere tafel, met Esther-Mirjam Sent, gaat het vooral over de wetgevende kant van cyber security. Aan bod komen de verschillen in wetgeving tussen EU-landen en het ontbreken van concrete toetsingsnormen voor digitale veiligheid. Veel bedrijven weten niet goed wanneer ze voldoende beveiligd zijn, omdat de wet hier geen duidelijk antwoord op geeft.

Sigrid Helbig sluit de bijeenkomst af met de aankondiging van een informatiebijeenkomst voor Kamerleden over OnePlanet op 16 mei. Dit is een initiatief van onderzoekscentrum imec, Radboud Universiteit, Radboudumc en Wageningen University & Research.

The Economic Board organiseert een aantal keer per jaar een informatieve werkbijeenkomst voor Eerste en Tweede Kamerleden. Tijdens deze bijeenkomst nodigen we organisaties en ondernemers uit om aan de Kamerleden te laten zien welke innovaties er plaatsvinden in de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen, maar ook tegen welke obstakels ze aanlopen bij het ontwikkelen van deze innovaties. U leest hier meer.

Lees meer over bijeenkomsten met Kamerleden

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail