Jaarverslag 2020

De plannen voor 2020 waren groot. Uiteindelijk stond een groot deel, net als bij andere organisaties, in het teken van COVID-19 en de gevolgen daarvan. Tegelijkertijd liepen de processen rondom The Economic Board 3.0, de Investeringsagenda en de intensivering van de samenwerking van de regiogemeenten als Groene Metropoolregio Arnhem – Nijmegen gewoon door. In het Jaarverslag 2020 van The Economic Board gaan we dieper in op de resultaten van 2020, het transitieproces, onze financiering en blikken we vooruit naar 2021. U kunt het jaarverslag hieronder lezen en/of downloaden. Lees hier de aanbiedingsbrief.

Voorwoord Jaarverslag 2020

Ontmoetingen waren nauwelijks mogelijk. De ‘serendipity’, de geconstrueerde toevalligheid waaruit mooie dingen voort kunnen vloeien, ontbrak bijna volledig. Tegelijkertijd ben ik ook dankbaar dat de bedrijfsvoering niet in gedrang kwam, zoals bij veel minder fortuinlijke ondernemers. Iedereen bleef gezond en je kunt beter nú een lockdown doorstaan dan pakweg twintig jaar geleden. Dan hadden we het van huis uit met rooksignalen en postduiven moeten doen.

Toch was 2020 verre van saai. Het was juist een spannend jaar, omdat de regiogemeenten na vijf jaar de heroverweging maakten of zij nog aangesloten wilden zijn en de financiering van The Economic Board voort wilden zetten. De weg richting besluitvorming was lang en kronkelig en leverde bij enkele gemeenteraden veel discussie op. Voor ons voelde het soms alsof je een Brexiteer moest uitleggen dat Europese samenwerking toch echt een goed idee is. Mooi is dat uiteindelijk veertien van de achttien regiogemeenten de samenwerking met The Economic Board voort willen zetten. En we geven niet op en zullen ook de vier gemeenten die niet meer (financieel) participeren, blijven betrekken.

Natuurlijk waren er highlights. We hebben successen behaald met ‘Lifeport’, het ‘elastiekje’ dat alle innovaties en initiatieven bundelt om zo onze regionale zichtbaarheid en vindbaarheid te vergroten. De bijeenkomst met de European Investment Bank, verplaatst van voor- naar najaar, was goed bezocht en werd hogelijk gewaardeerd. Regelmatige ontmoetingen met andere Economic Boards zijn digitaal makkelijker te organiseren. Dat maakt dat we sneller en beter samen kunnen werken aan ‘de kracht van Oost’ waarin we ‘Nederland slim benutten’. Pareluitreikingen en Kamerledenbijeenkomsten zijn coronaproof wellicht iets minder sprankelend, maar toch superfijn om te hebben. En we zijn trots op al onze civic entrepreneurs die met hun helixgroepen noest aan het werk zijn voor de regio. Hun werk samen met andere partners heeft al mooie projecten opgeleverd, zoals Connectr. Aan dit samenwerkingsinitiatief in het cluster energie heeft de provincie Gelderland inmiddels, begin 2021, 4,6 miljoen euro aan cofinanciering toegezegd.

2020 ligt gelukkig achter ons en ik verheug me op wat er gaat komen in 2021. Mijn wens zou zijn om gezamenlijk te werken aan een brede regionale welvaart. Zonder al te veel bureaucratisch circus en met een ‘can do’-mentaliteit’. Om voortvarend de economische slagkracht te versterken. Omdat de regio dit verdient.

Sigrid Helbig

Directeur

Ga naar het Jaarverslag 2020

Meer over The Economic Board

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail