Peeze composteerbaar Johan Heuting

Tijdens de tourstop bij Hogeschool Van Hall Larenstein heeft de duizendste bezoeker tijdens de VR-Roadtour de bijzondere virtualreality-experience It takes a keen eye meegemaakt. Tijdens deze ervaring vliegt men in 6 minuten langs spraakmakende innovaties in de regio Arnhem-Nijmegen.

Dat de regio spraakmakende innovaties voortbrengt moge duidelijk zijn. Een van deze parels is koffiebranderij Peeze. Parel van de regio Peeze gelooft heilig in de kracht van de Circulaire Economie en brandt volledig klimaatneutrale koffie. Daardoor reduceren zij de CO2-uitstoot tot een minimum. Het nieuwste wapenfeit in de strijd tegen grondstofuitputting en klimaatverandering? Een bijzondere, volledig composteerbare verpakking!

“Bij Peeze voelen we de noodzaak tot verandering en willen we een positieve bijdrage aan het milieu leveren. Natuurlijk voor de koffieboeren, maar uiteindelijk is het belangrijk voor iedereen.”

Tijd voor drie vragen aan Johan Heuting van koffiebranderij Peeze!

Waar komt die passie voor de Circulaire Economie vandaan?

Johan Heuting en Timmo Terpstra

“Overal om ons heen zien we dat grondstoffen opraken en het klimaat verandert. Kleine koffieboeren hebben soms wel tot 60% minder oogst dan de jaren daarvoor door veranderende weersomstandigheden. Bij Peeze voelen we de noodzaak tot verandering en willen we een positieve bijdrage aan het milieu leveren. Natuurlijk voor de koffieboeren, maar uiteindelijk is het belangrijk voor iedereen.

In de Circulaire Economie bestaat geen afval en worden producten en materialen in een kringloop telkens gebruikt. Bij Peeze werken we nauw samen met partners en klanten om continu te zorgen dat onze koffieproducten optimaal hergebruikt kunnen worden. Zo zijn bijvoorbeeld onze koffiecups 100% biobased en composteerbaar én komen we binnenkort met een volledig composteerbare folieverpakking. Die kan je na gebruik bij het GFT-afval gooien.”

Waar zit voor jullie de uitdaging?

“De toekomst van de koffiesector staat onder druk door een veranderd klimaat. Wij willen hier verandering in brengen door producten en diensten te ontwikkelen die bijdragen aan een betere wereld. Onze grootste uitdaging is om klanten mee te krijgen in die missie. We zien hen dan ook meer als partners bij het werken aan een gezamenlijk doel. Bij een vernieuwende productiemethode zoals die van Peeze loop je altijd tegen dingen aan. Dan is het belangrijk dat je met partners samen kan werken en weet dat je het allebei honderd procent goed wil doen. Onze producten mogen geen afval worden en dat betekent dat we op een creatieve en slimme manier naar onze producten én het hergebruik van onze producten moeten kijken. Op dit moment zoeken we bijvoorbeeld uit wat de beste oplossing is voor de koffiedrab die overblijft na het zetten van een kop koffie.”

Waar zijn jullie bij Peeze het meest trots op?

“Peeze is een bijzondere koffiebranderij met een lange historie. We bestaan al 139 jaar, kijken continu vooruit en blijven ontwikkelen. We zijn ontzettend trots op alle klanten, relaties en partners die in onze visie geloven en samen met ons het verschil maken. Dit heeft ertoe geleid dat wij in 2017 door Misset Horeca bekroond zijn tot beste koffie van Nederland en in 2018 door RankaBrand tot duurzaamste koffiemerk van Nederland.

Ook de koffieboeren in de landen van oorsprong profiteren van dit succes via de Peeze Foundation. Met ieder Peeze kopje koffie dat je drinkt help je bijvoorbeeld aan beter onderwijs op de koffieplantages in Peru en de bouw van een Community Center op de theeplantages in Sri Lanka. Samen maken we het verschil!”

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail