Interactieve kaart Digital Health

Interactieve kaart Digital Health toont ecosysteem in regio Nijmegen

Het Radboudumc en The Economic Board hebben de handen ineengeslagen om het speerpunt Digital Health nog beter op de kaart te zetten. Deze sector is belangrijk voor de ontwikkeling van digitale en genetische innovaties binnen health en healthcare. Samen introduceren de organisaties de Interactieve Kaart Digital Health voor de regio Nijmegen. Hierop zijn de talloze initiatieven en projecten rond dit thema in één oogopslag duidelijk zichtbaar. Op deze manier komen ontwikkelaars en eindgebruikers in de zorg- en gezondheidssector nog dichter bij elkaar. De kaart is een afgeleide van de Interactieve kaart Lifeport van The Economic Board.

interactieve kaart digital health

De interactieve kaart Digital Health is hier te bekijken: http://www.digitalhealthnijmegen.nl/

De twee organisaties willen door middel van de kaart de economische structuur en de innovatiekracht van de regio versterken. Om dat te doen, is het van belang om te weten welke partijen er in de regio zijn gehuisvest en wat zij precies doen. Op die manier kunnen betrokkenen inschatten wat de toegevoegde waarde van die partijen is binnen de Health-innovatieketen.

John van Sambeek, Civic Entrepreneur voor Health, Hightech & Food bij The Economic Board: “De Digital Health kaart van de regio is een van de instrumenten die de partijen verder op weg kan helpen. Naast informatie over wat alle opgenomen partners te bieden hebben, kunnen ze op de interactieve kaart ook aangeven met welke behoeften of vraagstukken ze zitten. We hopen dat partijen elkaar zo sneller gaan vinden, en op die manier de onderlinge samenwerking binnen en buiten de sector nog verder wordt verbeterd.”

Bekijk hier de Innovatieve Kaart Digital Health

Nijmegen staat bekend om haar grote zorgsector: maar liefst een kwart van de werkende bevolking heeft een baan in de zorg of een sector die er direct mee samenhangt. Specifiek voor Digital Health is veel kennis en kunde (human capital) aanwezig bij het Radboudumc, de Radboud Universiteit, de HAN University of Applied Sciences en het ROC Nijmegen. Ook zijn in Nijmegen en omgeving op het gebied van Digital Health meer dan 50 bedrijven actief.

Interactieve Kaart Digital Health benut kansen

Beide deelnemers aan dit initiatief hebben een gezamenlijk doel om de producten en diensten rond Digital Health in de regio Nijmegen te ontwikkelen. The Economic Board doet dat vanuit het cluster Health, Hightech, Food. Het Radboudumc vanuit haar speerpunt Digital Health. Met de kaart stimuleren het Radboudumc en The Economic Board samenwerking en matchmaking tussen ontwikkelaars en gebruikers. Volgens Tom van de Belt, onderzoeker bij het Radboudumc en speerpunttrekker Digital Health, bleken de stakeholders elkaar nog niet genoeg te vinden. Bedrijven die hun product willen uittesten en valideren in een zorginstelling, zorgverleners of onderzoekers die een partner zoeken om hun idee mee uit te werken, bedrijven die werknemers of studenten met specifieke digital health kennis willen binnenhalen; op die onderdelen kan de samenwerking nog beter.

Van de Belt: “De regio Nijmegen biedt ideale kansen om Digital Health producten en diensten te ontwikkelen, ze goed te verankeren in de praktijk en vervolgens ook op te schalen. Dat verbetert de patiëntenzorg en maakt tegelijkertijd ook economische groei mogelijk. Zeker op de gebieden zorg op afstand, zelf-monitoring, wellness en educatie, en vroege detectie met kunstmatige intelligentie, is in deze regio al veel kennis en ervaring aanwezig.

Daarnaast concludeerde hij dat het opschalen bij innovaties in deze sector lastig is. De kaart kan helpen met het binnenhalen van subsidies, het doen van een pilot of het vinden van structurele financiering: “Een subsidie binnenhalen voor het uitwerken van het idee of het doen van een pilot lukt vaak wel, maar structurele financiering vinden is veel moeilijker”

Interactieve Kaart Lifeport

De Interactieve Kaart Digital Health is een spin-off van de soortgelijke kaart die The Economic Board ontwikkelde voor de gehele regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. Interessante bedrijven in de iconische clusters van de organisatie komen hierop goed naar voren. Die kaart toont het complete innovatienetwerk Lifeport van The Economic Board op het gebied van Health, Hightech, Food en Energy. Bedrijven en organisaties kunnen zich aanmelden voor deze kaart. Hierna kunnen zij ook op de kaart komen te staan. Ook werd er een Interactieve kaart AI for Life ontwikkeld.

Sigrid Helbig, directeur van The Economic Board, vertelde eerder over de motivatie van de board om de Lifeport-kaart te ontwikkelen: “Dit is een mooie regio, met een fijn leefklimaat. Het barst hier van de innovatie en kennis. Dat vult elkaar prima aan. Je wilt hier graag wonen én werken. Met deze kaart laten we zien wat we allemaal in huis hebben op het gebied van Food, Health, Hightech en Energy.”

Lees meer over de Innovatieve Kaart Lifeport van The Economic Board

Cluster Health, Hightech, Food

The Economic Board zet zich met het cluster Health, Hightech, Food in om innovaties op het gebied van gezondheidszorg, digital health, technologische ontwikkelingen en innovatie op de cross-over tussen Health en Food uit de regio Arnhem – Nijmegen, met Wageningen verder te brengen en naar het volgende niveau te tillen. John van Sambeek is als civic entrepreneur aanjager van het cluster Health, Hightech, Food.

Meer over het cluster Health, Hightech, Food

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail