Our future in the making

InScience 2020: Our future in the making

Van 11 tot 15 november vindt alweer de zesde editie plaats van hetNijmeegse wetenschapsfilmfestival: InScience 2020. Kersverse directeur Daisy van de Zande kreeg meteen te maken met de uitdaging van de coronamaatregelen. The Economic Board sprak met haar over het thema van dit jaar en de oplossingen die ze met haar team bedacht voor de nieuwe situatie.

We moesten zelf ook acuut transformeren tijdens de organisatie van deze editie.

Van de Zande: “Het wordt een bijzonder programma dit jaar. Het thema van het festival is: Our future in the making. Wat vragen klimaatverandering en duurzaamheid van de mens? Hoe moeten we als mensen zélf transformeren om de samenleving anders in te richten? We hadden het thema nog niet vastgesteld of de coronacrisis was daar. Zo moesten we ook zelf acuut transformeren tijdens de organisatie van het festival.”

Kleiner én groter

De beperkte mogelijkheden om fysiek bij elkaar te komen in een bioscoopzaal lost de organisatie op door het fysieke festival kleiner maar wel exclusiever te maken.
“Het wordt een iets compactere versie dan normaal. We tonen zo’n twintig films, normaal zijn dat er wel vijftig. Er kunnen minder mensen in de zalen van LUX, daarom gaan we er echt iets bijzonders van maken. De discussies met filmmakers en wetenschappers krijgen een bijzondere vorm. En er komt een route door de stad met interactieve installaties op bijzondere locaties. Zo is er toch veel te beleven in Nijmegen waar je gewoon naartoe kunt.”

Naast de interactieve route in Nijmegen draait er dit jaar een best of programma in de meeste universiteitssteden van Nederland. En voor het eerst zal het grootste deel van de films en de discussies online te zien zijn.

InScience-directeur Daisy van de Zande

InScience-directeur Daisy van de Zande

Stempel

Wat vindt Van de Zande belangrijk voor de koers de komende jaren? “We gaan ons meer richten op de uitwisseling tussen wetenschap en filmkunst. Wat hebben ze elkaar te bieden? Filmische technieken zoals VR, AR en gaming zijn ook heel interessant om toe te passen in de wetenschap. Denk maar aan neuro-imaging en het visualiseren van de klimaatcrisis.”

Het filmprogramma

Inmiddels zijn de eerste drie films bekend, lees een uitgebreide omschrijving en bekijk de trailers op de website van InScience

Ook interessant

TwitterLinkedInEmail