innovatie in de zorg; Medica, subsidie Veelbelovende Zorg, ijsje voor patienten

Chris Doomernik (Health Valley) ziet innovatie in de zorg in een stroomversnelling raken

Als er één sector in het middelpunt van de coronacrisis staat, dan is het de zorg. Health Valley-directeur Chris Doomernik ziet naast al het leed ook kansen, vooral als het om innovatie in de zorg gaat.

Chris Doomernik

Chris Doomernik, directeur Health Valley

De pijn van de coronapandemie staat als een paal boven water en de zorgsector maakt die van heel dichtbij mee. Dat weet ook Chris Doomernik. “Het leed en het verdriet voor patiënten en hun naasten is groot. Tegelijkertijd zie ik voor onze sector ook mooie dingen. Iedereen ziet het belang van de zorg en oud-zorgwerknemers komen terug in de sector om mee te helpen. Hopelijk gaan hierdoor in de toekomst meer mensen voor een baan in de zorg kiezen.”

Het leed en het verdriet voor patiënten en hun naasten is groot. Tegelijkertijd zie ik voor onze sector ook mooie dingen. Iedereen ziet het belang van de zorg en oud-zorgwerknemers komen terug in de sector om mee te helpen. Hopelijk gaan hierdoor in de toekomst meer mensen voor een baan in de zorg kiezen

Digitale zorg

Juist als het over innovatie gaat, ziet Doomernik nu nog meer kansen ontstaan. “We zijn al jarenlang bezig om onder andere digitale zorg van de grond te krijgen. Dat ging tot nu toe vaak nog niet zo snel als we zouden willen, ondanks het enthousiasme voor sommige kleinschalige initiatieven. Nu komt alles echt in een stroomversnelling. De mogelijkheden voor onder andere beeldzorg waren er al veel langer, maar er werd niet overal gebruik van gemaakt. Omdat de noodzaak er is, gebeurt het nu wel. De overheid draagt daar met een subsidieregeling nog verder aan bij. Ik verwacht dat dat voor een deel zo blijft, ook als de noodzaak na deze pandemie straks weg is.”

Buiten de gebaande paden

In de regio Nijmegen zijn er meerdere bedrijven die een mooi steentje bijdragen aan het wereldwijde doel om de coronapandemie te beëindigen of in ieder geval af te zwakken. “Meerdere bedrijven in de regio houden zich bezig met het ontwikkelen van corona-tests. Zo zijn HCM-Medical, Future Diagnostics en NYtor betrokken bij de Viralert Foundation die zich daarvoor inzet”, somt Doomernik op: “Daarnaast hebben we het Nijmeegse bedrijf Thirona. Dat richt zich op het kunnen screenen op tbc met behulp van onder meer artificial intelligence, maar de software blijkt ook inzetbaar bij het kunnen herkennen van het coronavirus op longfoto’s.”

Die samenwerkingen en de manier waarop bedrijven buiten de gebaande paden lopen ziet Doomernik op nog veel meer plekken in het netwerk van Health Valley terug. “Bijvoorbeeld bij het leveren van beademingsapparatuur. Daar, maar ook op veel andere vlakken, liggen nu mooie kansen voor ondernemers. Zowel vanuit zakelijk oogpunt, maar vooral ook met maatschappelijk nut.”

Zelf speelt Health Valley daarbij de verbindende rol die het graag wil spelen. En de organisatie wordt ook op die manier erkend. “Feike Sijbesma, die is aangewezen als de speciale coronagezant, wist ons te vinden om in beeld te krijgen welke bedrijven er actief zijn in het ontwikkelen van tests. Het is mooi om te zien dat het werkt: de infrastructuur die we in Nederland op dit gebied hebben en het netwerk dat we met Health Valley hebben opgebouwd.”

Meer over corona

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail