Nederland Slim Benutten; coronacrisis Arnhem Nijmegen; RvN@Lab; triple helix; Antoine Driessen

Economische impact coronacrisis in Arnhem – Nijmegen groter dan landelijk gemiddelde

Heel ondernemend Nederland is hard getroffen door de coronacrisis. Hoewel de regio Arnhem – Nijmegen op een aantal punten minder negatief dan het landelijk gemiddelde scoort, blijkt de impact van de coronacrisis over het algemeen in de regio groter dan in de rest van Nederland. Dat is op te maken uit regionale cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK) over het tweede kwartaal van dit jaar, opgenomen in KVK Regiodata. Daarbij werd onder meer gekeken naar het aantal gestarte en gestopte bedrijven.

Arnhem – Nijmegen staat op de vierde plek in de lijst van regio’s waar de groei van het aantal bedrijven procentueel het sterkst afnam vergeleken met het tweede kwartaal van 2019. Het afgelopen kwartaal was het verschil tussen het aantal gestarte en gestopte bedrijven in deze regio 435 stuks. Dat lijkt positief, maar een jaar eerder lag dat aantal op 1026. Die afname van 58 procent is alleen in de stad Utrecht, Flevoland en op de Veluwe (nipt) hoger. Het landelijk gemiddelde laat een daling van veertig procent zien.

“Vooral zzp’ers en parttime zzp’ers beëindigen hun onderneming.”

De verschillen tussen regio’s hebben volgens de onderzoekers van de KVK meerdere oorzaken. “Regio’s waarin de door de coronacrisis zwaar getroffen sectoren veel voorkomen (denk aan horeca, toerisme, congressen, evenementen en cultuur) zullen het naar verwachting slechter doen dan andere regio’s. Verder blijkt dat vooral zzp’ers en parttime zzp’ers hun onderneming beëindigen”, zo meldt de KVK.

Ondernemersvertrouwen

Ondanks de afname van groei van het aantal bedrijven, daalt het ondernemersvertrouwen in de provincie Gelderland minder ten opzichte van de rest van Nederland. Uit de cijfers van KVK Regiodata blijkt dat het ondernemersvertrouwen in de gehele provincie Gelderland met ruim 34 procent daalde. In heel Nederland was die daling 37 procent. Vorig jaar, in hetzelfde kwartaal, steeg het ondernemersvertrouwen in Gelderland nog met 11 procent.

Investeringen en buitenlandse omzet

Binnenkort maakt de KVK de kwartaalcijfers per regio bekend op het gebied van arbeidsmarkt en conjunctuur. Uit de cijfers van het eerste kwartaal van 2020 bleek dat de hoeveelheid investeringen in Arnhem – Nijmegen (-35,1 procent) en de buitenlandse omzet (-5,5 procent) minder sterk daalden dan in de rest van Nederland.

Qua omzet (-27,4 procent), personeelssterkte (-10,6 procent), winstgevendheid (-32,1 procent) en economisch klimaat (-38,6 procent) was de daling echter groter dan het landelijk gemiddelde.

Op onze Corona-pagina vindt u alle informatie rondom de uitbraak van COVID-19, de coronacrisis en de genomen maatregelen door de Rijksoverheid, de regiogemeenten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Ede/Wageningen en de provincie Gelderland. Op het forum kunt u uw hulpvraag stellen of reageren op de hulpvraag van andere organisaties. Ook kunt u zich hier inschrijven voor de Regionale Monitor waarin wij een overview geven van de impact van corona op de economie van de regio

Meer over corona en de regio

Meer over corona

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail