imec.istart

Versnellingsprogramma imec.istart onderweg naar Gelderland

imec.istart, het versnellingsprogramma voor start-ups van imec in België, breidt uit naar Nederland en heeft de voorkeur om zich ook in Gelderland te vestigen. “De stap naar Nederland is logisch. Het ligt geografisch nabij en lijkt qua cultuur en taal redelijk op ons land. Daarmee kunnen we sterk voortbouwen op de fundamenten die we in België hebben gecreëerd. Vanzelfsprekend kijken we vooral naar deze regio”, aldus Sven De Cleyn, directeur van imec.istart. Samen met kwartiermaker John van de Laar vertelt hij over de voorkeur imec.istart Nederland in deze regio te vestigen.

→ Meer weten over de uitbreiding van istart naar Nederland? Lees dan onderaan dit artikel verder of neem contact op met John van Sambeek.

Sven De Cleyn imec.istart

Sven De Cleyn is directeur van imec.istart

Via een uitgebreid programma kunnen technologiestart-ups bij imec.istart een vliegende start maken. Inmiddels hebben meer dan tweehonderd bedrijven het programma afgerond. De Cleyn: “Bij ons krijgen ze de kans om alle fundamenten van het bedrijf goed te organiseren voordat ze naar de markt gaan. Daarbij investeren we als aandeelhouder minimaal vijftigduizend en maximaal tweehonderdvijftigduizend euro per start-up.” Daarmee verschilt imec.istart op een aantal punten van andere versnellingsprogramma’s. Van de Laar: “Andere programma’s hebben vaak geen eigen fonds waaruit de investeringen kunnen worden gedaan en bieden bovendien een kortere doorlooptijd aan van slechts drie tot zes maanden. Bij ons stappen start-ups voor twaalf maanden in. Bedrijven in de gezondheidszorg zelfs achttien maanden, omdat zij zich moeten certificeren. Die tijd heb je minimaal nodig om gezonde technologiebedrijven te bouwen en innovaties tot waarde te brengen. Dat is ook te zien aan de cijfers. Vijfentachtig procent van de start-ups die meedoen met imec.istart bestaat na vijf jaar nog steeds, terwijl de benchmark niet hoger komt dan twintig procent.” 

Hier hebben we liever een kudde gezonde pony’s, dan één unicorn waar alle risico in zit.

Kudde gezonde pony’s

Als de start-up het programma heeft afgerond blijft imec als aandeelhouder betrokken en helpt het bedrijf verder groeien. Maar de toegevoegde waarde voor imec zit ‘m niet alleen in het terugverdienen van het financieel rendement. De Cleyn: “Het is voor ons ook waardevol om start-ups en de onderzoekswereld aan elkaar te verbinden, zodat ze elkaar kunnen verrijken. Bovendien creëren we hiermee banen voor de nieuwe generatie en binden hen aan welwillende investeerders.” De ambitie van imec.istart is daarbij vooral om bedrijven gezond te laten groeien. Dat is niet overal zo. “In sommige landen pompen ze miljarden in één start-up, ook wel unicorns genoemd. Hier in België hebben we liever een kudde gezonde pony’s, dan één unicorn waar alle risico in zit.” Met deze filosofie is imec.istart in België inmiddels marktleider op dit gebied. Ambitieus als ze zijn kwam de vraag: what’s next? “De stap naar Nederland is logisch. Het ligt geografisch nabij en lijkt qua cultuur en taal redelijk op ons land. Daarmee kunnen we sterk voortbouwen op de fundamenten die we in België hebben gecreëerd. Vanzelfsprekend kijken we vooral naar deze regio, omdat we hier met OnePlanet al aanwezig zijn. Daarbij passen we ons uiteraard aan aan de lokale context. Hoe precies ontdekken we nog.”

Onze ambitie is om straks ook buiten de regio start-ups te helpen. We zullen lokaal verbonden zijn om nationale impact te bereiken.

Lokaal verbonden met nationale impact

Van de Laar verwacht dat de samenwerking in Nederland breed ingestoken wordt. “Er ligt hier vanuit OnePlanet al een groot netwerk. Dat biedt veel mooie kansen. Onze ambitie is om straks ook buiten de regio start-ups te helpen. We zullen lokaal verbonden zijn om nationale impact te bereiken.” Of imec.istart er komt is afhankelijk van publieke en private middelen die beschikbaar moeten worden gesteld. “imec.istart is nieuw in Nederland. Organisaties staan er voor open en willen graag in gesprek om ons beter te leren kennen. Dat liet even op zich wachten in verband met de coronacrisis.” In de gesprekken wordt vooral stilgestaan bij de vraag hoe de regio er over een paar jaar uit moet zien. “Vaak wordt het eigen belang gediend door een florerende regio. Die belangen kunnen we samen oppakken om gezamenlijk de lat hoger te leggen en het een richting op te sturen.”

Kwaliteitsteams binden

imec.istart

imec.istart zoekt straks start-ups in de digitale technologie en nanotechnologie, die al zijn opgericht of een prototype hebben ontwikkeld

De Cleyn beaamt dat het door de huidige tijd wat langer duurt voordat organisaties zich eraan committeren. “Maar ik heb niet de indruk dat het eindresultaat daardoor wordt beïnvloed. Bovendien zijn nieuwe start-ups ook nodig om het economische fundament juist nu opnieuw te verstevigen.” Om dat te realiseren moeten er elementen aan de bestaande infrastructuur worden toegevoegd. “Denk aan onderwijsinstellingen die nieuw talent leren hoe het is om in een start-up te werken, omdat daar een andere wisselwerking en dynamiek gaande is.” Naast klassieke kanalen als het onderwijs en evenementen zal imec.istart ook start-ups werven via bestaande netwerken, zoals Health Valley en Foodvalley. “Zij weten goed wat er leeft en kunnen ook via mond-tot-mondreclame een nieuwe generatie ondernemers aan ons binden. De uitdaging is om kwaliteitsteams aan ons te binden, daarom selecteren we aan de poort.” imec.istart zoekt straks start-ups in de digitale technologie en nanotechnologie, die al zijn opgericht of een prototype hebben ontwikkeld. De focus ligt op vier domeinen: gezondheidszorg, agrifood en -tech, energie(transitie), machinebouw en de industrie van de toekomst. Start-ups die zijn gelinkt aan de Sustainable Development Goals hebben een streepje voor.

Wat betekent imec.istart voor deelnemers?

Georges De Feu klopte met zijn start-up Lynxcare eind 2015 aan bij imec.istart in België. Lynxcare ontwikkelt software voor ziekenhuizen, zodat bestaande data uit verschillende bronnen efficiënt verwerkt, geanalyseerd en gepresenteerd kunnen worden om bijvoorbeeld de zorgkwaliteit en behandeling te verbeteren. “Bij het opstarten van onze onderneming was het imec.istart programma cruciaal, zowel inzake startkapitaal, begeleiding door experts en toegang tot het investeerdersnetwerk. Het startbedrag van vijftigduizend euro gaf ons de mogelijkheid de markt goed te verkennen en een ingang te vinden. Met imec.istart professionaliseerden we onze business propositie, sparden op regelmatige basis met onze expertbegeleiders en vonden toegang tot de internationale markt. Vanuit België zijn we naar de USA, Duitsland en Nederland uitgebreid. Inmiddels zijn we actief in verschillende Nederlandse ziekenhuizen, waaronder Isala en de Sint Maartenskliniek.”

De uitbreiding van imec.istart naar Nederland kan goed werken om start-ups over elkaars grenzen heen te helpen.

Georges heeft met zijn bedrijf het programma een paar jaar geleden afgesloten maar blijft betrokken. “Belangrijk is dat we nog steeds toegang hebben tot het brede netwerk van investeerders. Regelmatig komen we zo in contact met business angels en investeringsfondsen die ons helpen door te groeien.” Lynxcare is ondertussen uitgegroeid tot een bedrijf met 25 mensen en wordt nu ook financieel ondersteund door een Duits investeringsfonds. “Een mooi voorbeeld dat Europese kruisbestuiving nodig is en dat we over de grenzen heen moeten werken om sneller en steviger te groeien. De uitbreiding van imec.istart naar Nederland kan goed werken om start-ups over elkaars grenzen heen te helpen. Want als we de krachten bundelen kunnen we op wereldschaal ten volle meespelen.”

Aanhaken bij istart?

Om de komst van het istart-programma naar de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen te realiseren is men nog op zoek naar partners en bedrijven die willen deelnemen. Ben jij of is jouw organisatie geïnteresseerd om partner te worden (bijvoorbeeld door als coach voor start-ups op te treden of door financieel bij te dragen), of wil jij als start-up deelnemen aan het Nederlandse programma? Neem dan contact op met John van Sambeek.

John van Sambeek is als civic entrepreneur van het cluster Health, Hightech, Food betrokken als aanjager bij de komst van imec.istart naar de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. The Economic Board zet zich met het cluster Health, Hightech, Food zet zich in om innovaties op het gebied van voedselveiligheid, voedselschaarste en klimaatverandering verder te brengen en naar het volgende niveau te tillen.

Meer over imec

Dit artikel delen

TwitterLinkedInEmail
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief
TwitterLinkedInEmail